M-am gândit foarte serios să fac un preparat care să anunțe organismul că a venit toamna.
Ce mi-a fost greu în acest articol a fost să dau o definiție a toamnei, așa că, după un intens proces de reflecție, am concluzionat că voi merge pe varianta glumei cu „ce este jocul de șah?” (Jocul de șah este acel joc pe care îl arunci ca să poți juca table). Așa că – Toamna este acea perioada a anului în care cu toții ne stresăm că nu am rezolvat încă unde facem Revelionul. Revelion înseamnă iarnă, iar iarna înseamnă frig. Așa că am decis să fac ceva care să ne ajute să rezistăm mai bine la frig, că doar a venit toamna (logic nu?).
Pentru că îmi place foarte mult expresia less is more, am decis să nu o respect și să vă prezint un Curry, preparat asiatic, care are în compoziție multe, sau foarte multe ingrediente. Norocul nostru e că ingredientele sunt ușor de găsit, cu toții avem blender/robot de bucătărie/mojar și pistil (sau piatră de moară, dacă vă simțiți în forță) și că Curry-urile sunt, de-a dreptul, explozii de arome. Față de rețetele din bucătăria noastră tradițională vă vor părea multe condimente (inclusiv cantitativ), dar vă asigur că e bine să încercați măcar odată o astfel de rețetă (sunt subiectiv, mor după ele).
Pasta de curry este inima și singura parte mai elaborată. Pentru aceasta am blendat: 1 ceapă mică, 2 ardei roșii iuți fără sâmburi (puteți pune și sâmburii dacă chiar mai aveți forță după piatra de moară), 4 căței de usturoi, 1 deget de ghimbir (în termeni medicali, cât prima falangă a degetului mare), 1 linguriță zahăr, 1 linguriță coajă rasă de lime și zeama de la 1 lime, 1 ardei gras roșu, 1 lingură mare pastă de tomate concentrată, 1 linguriță chimen, ½ linguriță coriandru, ½ linguriță piper negru, 2 linguri sos de pește (fish sauce, îl găsiți în orice supermarket), 2 linguri lapte de cocos (o sa vă trebuiască oricum o cutie), ¼ linguriță scorțișoară rasă.
Am călit o ceapă tăiată julienne în ulei de măsline (folosiți o tigaie mai înaltă/wok sau o oală). Am pus pasta de Curry de mai sus și am călit-o 2-3 minute cu ceapa.
Am pus 500 grame cubulețe de piept de pui și le-am călit până s-au făcut (5 minute). Am pus 1 ardei gras verde și 1 ardei gras roșu (micuți amândoi) i-am gătit în amestec 2-3 minute. La final am pus restul cutiei de lapte de cocos, am dat în fiert și am mai adăugat încă 2 linguri de fish sauce (după gustul meu, puteți pune sare dacă nu vă place sosul de pește).
Curry-ul a ieșit super aromat, dar picant, așa că, pentru început, puneți doar jumătate din pasta de Curry și, dacă este cazul, mai adăugați la final. Am servit cu orez, pentru că mi se pare că merge cel mai bine cu acest preparat.
Sunt foarte-foarte sigur că o să vă sprijine în depășirea toamnei, chiar și a iernii dacă aveți mână grea cu pasta de curry.
Pentru mine, cel puțin, e unul din preparatele pe care l-aș putea consuma zilnic, fără probleme (poate medicale, de la iuțeală).
Merge foarte bine consumat și de unul singur, pentru că mirosul pe care îl lasă în casă se asigură că și ceilalți vă lasă pe voi fără mâncare.
Cu căldură (nu iuțeală),
Text&Foto:
*O parte din vasele folosite de Andrei Alexandrescu fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.
Interesant, Adi. Doar o intrebare: Curry fara turmeric/curcuma (stiu ca se mai pune si anason si cuisoare optional)?
Salut Alexandru. Sunt Andrei, cel care a prezentat reteta de mai sus. Ma bucur ca gasesti interesanta ideea. Curry este un termen generalist, care caracterizeaza un tip de mancare. Unii bucatari sau critici considera ca fiind curry o mancare cu ingrediente principale (inclusiv cantitativ) carne, ardei iute, lapte de cocos, altii il descriu in functie de condimente. Te incurajez sa incerci varianta de fata si sa o imbunatatesti in directia preferata. Spor!
O să încerc rețeta. Apreciez și partea literară a scriituri. Felicitări!
Multumesc mult! Sport la gatit!
Este foarte,foarte pe gustul meu,cum de altfel am banuit.O voi repeta cu mare placere.
Multumesc!
Prima daca când fac curry fara să cumpăr sosul. Foarte bun, mulțumesc de rețetă.
Buna seara,
Am si eu o nelamurire:
– preparatul este finalizat in momentul in care a inceput sa fiarba sau fierbem pana scade laptele de cocos (o cutie are 1L)?
Am făcut de două ori rețeta. Nu am avut toate mirodeniile, așa că am pus pudră de curry din plic și a ieșit foarte bine.
Am realizat această rețetă de multe ori (fără ardeiul iute) pentru că ai mei copii o adoră. Mulțumesc.
Buna,
Lamuriti-ma si pe mine care e treaba cu sosul asta de peste… cu ce aduce la gust? Se poate inlocui cu altceva? Citisem sare, dar … cred ca are si el rolul lui; doar sare ar fi prea banal sa zic?