Vinete ca-n Grecia

1.1K

Salata de vinete pe care am mâncat-o în Grecia mi-a plăcut. Și nu m-a jenat defel (uneori se întâmplă, combinația dintre vinete și maioneză nu-i cel mai fericit lucru din lume). Am cercetat puțin, dacă tot am fost la fața locului și am aflat cum a fost făcută salata aceea. Am făcut-o și eu deja de mai multe ori de când am revenit acasă și o să o fac și joi seara, la Camino, la seara grecească. Apropo de asta, am auzit că s-au cam ocupat locurile, cu plată în avans, lucru care mă bucură grozav.

Să revin la vinete:eu le-am copt pe grătar, sub capac, ca-n cuptor. Au și gustul dat de coaja arsă, se și coc repede și uniform.

Le-am curățat și le-am lăsat pe un plan înclinat, să se scurgă zeama din ele.

Le-am tocat, dar nu foarte mărunt.

Am tocat un cățel de usturoi și l-am amestecat cu vinetele, două linguri de iaurt și puțină sare.

Am turnat trei linguri de ulei de măsline extravirgin peste vinete și am amestecat.

Am mai pus și puțină zeamă de lămâie. Merge și zeama de lime.

Asta-i tot.

Zic să încercați, o să vă placă.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. În Moldova gospodinele adaugă și un pic de ceapă tocată.

  2. Sunt grozave asa, votez cu reteta asta!
    Am primit reclamatie ca nu fac vinete cum le da la gradi: trebuie sa fie „mai maro si mai cu seminte” decat le fac eu. Vreo reteta, ceva? :))

  3. adihadean Author says:

    probabil la grădi primesc vinete oxidate și pline de semințe. care nu-s cel mai bun lucru pe care-l poți mânca, semințele sunt factor alergen și pot fă dăunătoare.
    eugen, uneori pun și eu.

  4. Am sa incerc si eu…desi nu ma prea incanta ideea cu iaurtul…eu fac cu ceapa, maioneza cu ou si neaparat lamaie deoarece ii da o culoare si un gust foarte bun.

  5. Eu o sa o incerc EXACT asa cum ai scris-o tu. Am incredere totala! :)

    P.S. Cum adica „copt pe grătar, sub capac, ca-n cuptor”. Pe ala care are o gaura in mijloc si se pune apa dedesubt? Sau ai un gratar mai special?

    1. adihadean Author says:

      Cami, am un grătar cu capac.

  6. Carmen Polgar says:

    Super reteta !

  7. mai era o reteta, parca tot greceasca, in loc de iaurt se pune branza feta, am incercat, e buna rau

  8. Pana la urma a facut cineva vinetele? Cum au iesit? Si eu le stiu pe cele traditionale cu ceapa si ulei.
    Ce ziceti? Sa incerc?

  9. In Thassos eu am mancat vinete facute cu branza feta si ardei capia copt. Nu pot sa zic ca le-am mancat cu „plashere”. Ca sa nu mai spun ca atunci cand l-am intrebat pe chelner daca vinetele au ceapa, a facut o fata de parca l-as fi intrebat daca le fierbe sau ceva extrem de dezgustator. Deci, le prefer pe alea facute ca pana acum, de mine. :))

  10. iaurt de bivolita sau de capra? sau oricare din astea?

  11. adihadean Author says:

    sau orice fel de iaurt.

  12. adihadean Author says:

    ligia, poți să încerci o dată, poate-ți plac și așa.
    fata din port, e, d ebună seamă, o chestiune de gust:)
    scami, le-am făcut eu și au ieșit tare bune:)

  13. Simona Scurtu says:

    La cuptorul electric le-ai copt vreodată? Ai vreun sfat în sensul ăsta?

  14. adihadean Author says:

    nu, dar presupun că se coc fix la fel:). singurul sfat pe care-l pot da e să nu le uiți în cuptor. și să le înțepi puțin dacă nu vrei să-ți explodeze-n cuptor:)

  15. Dorina Draghici says:

    Adi in vinete se pot baga catei de usturoi ininte de a le baga la cuptor.Acest lucru l-am invatat de la un bucatar care a lucrat cu Paul Bocuse.Succese iti doresc ,daca voi ajunge vreodata pe la Cluj mi-ar placea sa maninc la restaurantul unde lucrezi

    1. adihadean Author says:

      dorina, bun pont, mulțumesc:)

    2. Cread ca e o confuzie. Aia e mancare de vinete la cuptor, impanate cu catei de usturoi. Ceva similar cu ce fac turcii si se cheama Imam Baialdi (Deliciul Sultanului).

      Cum sa impanezi cu catei de usturoi vinetele pe care le coci pe gratar pentru salata de vinete? Ce sens are? Inseamna sa le crestezi si o sa curga o multime de suc in gratar peste carbuni, va iesi o mizerie, fum, aburi, etc :)

      Crede-ma, in fiecare toamna coc cateva zeci de kile de vinete pe gratar cu capac (cu gaz si piatra vulcanica, nu cu carbuni). Le curatam (se taie in doua si se scobesc cu o lingura, este cea mai productiva metoda), se lasa la scurs de seara pana dimineata in strecuratoare de plastic, care nu se corodeaza, se pun in pungi cu fermoar (de la IKEA), se stocheaza in congelator si avem pentru salata de vinete sau pentru zacusca proaspata pana la Pasti.
      In paralel, se coc cantitati similare de ardei Capia, care se curata si se pastreaza la congelator, ca si vinetele.
      Cand vrei o zacusca proaspata, dezgheti un pachet de vinete si unul de ardei, calesti niste ceapa in ulei de masline, toci vinetele si ardeii (cum vrei – blender, robot, masina de tocat, cu manuta), adaugi rosii pasate, boabe de piper, o foaie-doua de dafin, sare dupa gust, le fierbi intr-o oala de tuci smaltuita si te lingi pe degete la sfarsit :)

      Ardeii poti sa-i faci si salata, cu otet si ulei, ca garnitura la orice fel de friptura.
      Sunt mai buni decat cei bulgaresti sau turcesti de la borcan, din comert.

  16. Simona Scurtu says:

    Am făcut azi. Le-am lăsat cam o oră la 170 de grade că au fost cam cât ale tale de mari dar l-am tot fâţâit când pe programul de gril când pe ventilator când pe faţă când pe dos (cuptorul ăsta e prea deştept pentru mine) şi au ieşit super. Le-am înţepat înainte cu o ţepuşă de frigărui să fiu sigură că nu explodează. Cât despre uitatul lor în cuptor … noroc cu timer-ul şi cu alarma de 7 minute :)

    1. adihadean Author says:

      simona, bravoooo!:)

  17. nu am pregatit niciodata vinetele asa cum descrii aici si ideea suna fantastic! Locuiesc în Germania si de câte ori am pregatit pentru aperitiv rosiile umplute cu salata de vinete (cu maioneza), mi-am impresionat musafirii. Se pare ca nemtii nu cunosc vinetele decât în mâncaruri – ghiveci sau musaca.
    Am sa probez reteta ta si am sa revin cu impresii dar pâna atunci îti multumesc :)
    Îti doresc o seara placuta!

    1. adihadean Author says:

      Carmen, puține popoare au în meniu salata de vinete așa cum o avem noi (sau măcar într-o versiune apropiată). Propun să încerci și varianta asta. Mie mi-a plăcut, există o șansă să-ți placă și ție.

  18. hmmm. e prima data cand aud ca semintele de la vinete pot provoca alergii. am facut alergie de cateva ori dupa ce-am mancat salata de vinete, si-am crezut ca-i de la maioneza, anume ouale din ea. poate nu-i asa. cat despre reteta, o s-o fac si eu. e mai sanatoasa decat facuta traditional.

  19. Buna seara Adi,
    Interesanta idea de a adauga iaurt. O sa incerc. Daca vrei sa mai incerci si alte feluri de a o prepara sugerez o lingura de tahini la final, le schimba culoarea si le da un gust f special. Sau un dovlecel fiert adaugat la final. Devine dulceaga si foarte usoara.
    O seara buna

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc, delia. am și variante cu tahini pe blog:).

  20. Eu le fac cu putin dovlecel fiert si ceapa inmuiata putin in ulei incins, sunt faine ca nu miros a ceapa si nici cel care le consuma si ies deschise la culoare.

  21. Puffoasa says:

    Si eu le fac asa de cand sunt la dieta si sincera sa fiu mi se par mai bune decat cele frecate cu suta de ml de ulei!

    PS: Sunt foarte recunoscatoare pt retele postate , ma ajuta foarte mult in dieta si deja sunt pe -7 kg! Spor in toate :)

  22. Dupa ce curat vinetele, le las 5 minute la scurs, apoi le pun intr-un castron cu lapte(sau lapte cu apa)si le las cam vreo 6 ore(lichidul acopera vinetele). Ies mai albe fara a le mai amesteca cu maioneza si pierd si izul acela acid.Frecate doar cu ulei sunt digerate si mai bine.

  23. Sunt fel si fel de variante, in functie de gustul omului. Eu le fac cu ulei de floare pentru a pastra mai pregnant gustul vinetelor. De cele mai multe ori renunt la lamaie, dar ceapa, taiata marunt, ii da alt gust. Asadar, „De gustigus non disputandum!”

  24. eu le-am facut cu putin usturoi ,ardei capia copt un galbenus de ou,smantana si putin ulei demasline….bomba calorica dar bune rau

  25. Sunt absolut superbe, le fac de vreo doua veri, de fapt imi plac mai mult decat traditionalele vinete cu ceapa (rosie, ca in Ardeal la noi) . Am pornit de la o reteta evreiasca Baba Ganoush , si le fac numai asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close