Găsesc fascinantă lipsa noastră de vină pentru oricare dintre lucrurile care ni se întâmplă. Mâncăm prea mult din cauza comuniștior care ne-au ținut flămânzi, mâncăm prea prost din cauza marii industrii alimentare care pune mizerii în cremwurst, mâncăm prea gras din cauza moștenirii genetice, mâncăm porcește pentru că n-am avut timp să ne civilizăm. Lăsând toate astea la o parte, suntem chiar bine.
Scriam rândurile de mai sus aseară pe pagina mea de Facebook, ca o concluzie a articolului despre români și felul în care se alimentează poporul meu. Postarea a primit sute de aprecieri, de unde am dedus că există destui oameni care înțeleg repede ce vreau să spun. Totuși, articolele și zicerile de felul acesta, nu-s pentru ei, sunt pentru cei care vin cu astfel de comentarii:
Bine ar fi sa vedem si lucrurile bune ale romanilor nu doar ca mancam mult, prost etc.Ca parcam prost ca suntem necivilizati , fiecare padure cu uscaturile ei.Traiesc in afara tari si ma lovesc de multe ori de oameni ce cred ca toti suntem o apa si un pamant. ?..la ce reclama ne facem noi insine …..pacat
*********
As vrea sa fie foarte bine inteles: Adrian Hadean, sunt prezenta pe pagina ta pentru ca iti ador creatiile, munca, le admir si admit ca e nevoie de talent si multa implicare… dar nu as putea sa fac din acestea un mod de viata. asta ma face necivilizata ?foarte rar, dar manac cremvusti…manac gras: carne de porc, jumari,sunca, carnati, fasole cu ciolan, sarmale, drob, etc…. dar mananc si legume multe, si fructe de mare si fructe… si toate bio caci muncesc cu sapa in mana pentru ele. Am inteles ca suntem o natie care”nu am avut timp sa ne civilizam” ; sunt de acord (desi nu neaparat din prisma alimentatiei), dar, eu, care nu sunt umblata prin lume, ma intreb: tarile civilizate au in fata aceste farfurii superbe? toti?
**********
sunt DE ACORD CU EDUCATIA CULINARA, dar nu agresiva. Pentru ca agresivitatea va genera din start un refuz. Si ce daca unii considera ca e prea putin in farfurie? Cine stabileste cat e normal sa fie? si de ce sa stabileasca altii normalitatea mea? ” beti minim 2 litri de apa pe zi „: serios?cat? 5, 10, 12 litri? eu aduc studii care demonstreaza ca apa in exces face la fel de mult rau… trebuie sa ne incadram in tiparele 90-60-90, ca sa fim ok. serios? asa s-a ajuns la cazuri de bulimie si anorexie. trebuie sa facem sport. serios? unde? la sala? cine imi plateste abonamentul? aaa…in aer liber … e gratis…. ok. dar nu imi place sa alerg…imi place sa merg cu bicicleta si cum nu am timp de parc, as folosi-o la serviciu…dar nu am piste de biciclete… si as putea continua la infinit cu scuzele si acuzele. CONCLUZIA MEA E UNA SINGURA: TRAIM INTR-O SOCIETATE CARE MAI ARE MULTE DE INVATAT, DAR SUNT MULT PREA MULTI CARE PROFITA DE ASTA CAUTAND SA-SI UMPLE BUZUNARELE…. daca vreti sa faceti educatie : culinara, medicala, sexuala, etc, iesiti din tipare, oameni buni: fiti abili si gasiti o modalitate de a invinge „adversarul” cu propriile arme.
***********
In timp am tot observat ca ai cumva o imagine idilica a vestului. Daca in Ro se cer portii mari si ieftin, aici lumea cere ingrediente de baza ieftine. Drept urmare carnea nu are mici un gust iar legumele daca.nu sunt de la taran sunt de multe ori seci si fara gust. Trist e ca generatia care cumpara a crescut cu ele si nu are habar de gustul adevarat al unei piersici. Gust pe care noi suntem norocosi ca il cunoastem. In plus principul esti ceea ce mananci este negat de marea majoritate a doctorilor. Banii se duc deci pe medical si nu pe mancare sanatoasa… Romanii ar trebui sa fie recunoscatori si sa pretuiasca posibilitatile de mancare naturala care inca sunt si care inca se pot face. Vestul e din pacate prea departe …
************
Este nevoie de timp ca sa ne cizelam, este speranta pentru o parte a poporului nostru, este nevoie doar de timp…
**********
Ai dreptate in ceea ce spui dar as vrea sa adaug ca acest lucru se intampla si in alte tari. De exemplu, in America, portiile mari de mancare facuta ca pe banda sunt norma si intr-adevar, daca vrei sa mananci cu adevarat bine trebuie sa platesti considerabil mai mult.
*********
Si as vrea sa fac si o precizare: am mancat “romaneste” prin Germania, Austria si Grecia. Portiile sunt mari fara ca eu sa cer in mod special asta. Poate ca ar trebui sa facem diferenta intre restaurantele “de fite”, unde portiile sunt simbolice pentru ca nu te duci in mod special sa mananci, si restaurantele in care platesti doar ca sa mananci. Sunt de acord si cu ideea ca un pret mare nu reflecta intotdeauna calitatea. Si uite cum avem discutii in van.
**********
E bine ca toti romanii sa plece din Romania,cu ocazia asta or sa observe ca problema nu este a romanilor nici a Romaniei,este societatea de consum moderna.
Nu romanii au inventat all-inclusive si all you can eat,nu romanii au inventat portiile xlarge si xxlarge si batalia pentru ce e mai ieftin.
Portiile imense sunt o tara a saraciei,peste tot in lume le gasesti in restaurantele ieftine adresate celor cu un buget mic si peste tot in lume portiile mici sunt la haute gastronomie unde preturile le fac prohibitive.
Romania de fapt nu face decat sa se integreze incetul cu incetul intr-o ordine mondiala.
Dar asa suntem noi romanii,ne place sa ne autoflagelam sa consideram ca la altii e mai bine,ca altii sunt mai buni,mai destepti samd.
Povestea asta poate fi una fără sfârșit, dar azi mai vreau să scriu o pagină a ei, fie și pentru liniștea mea, dacă nu pentru lămurirea cuiva, deși m-aș bucura tare mult dacă după un articol de felul ăsta, măcar unul dintre cititori ar putea spune că a avut un câștig real.
Ce înțeleg eu din comentariile de mai sus (pe care le-am luat cu copy/paste, fără să le editez), și din altele asemenea, pe care nu le-am pus aici? Înțeleg că ar trebui să fiu recunoascător pentru legumele și fructele de la țărani, pe care vestul nu le mai are. Vă asigur că le are (în Valencia, pentru un kilogram de portocale cultivate ecologic, se plătea vara trecută 13-15 cenți, la fermier, în Franța primeam dimineața la ușa bucătriei câteva lădițe cu legume proaspete, perfecte, așezate frumos și vândute la un preț rezonabil), dar dacă nu le vezi acolo, nu le vei vedea nici aici (în piețe e jale, tot mai puțini țărani, tot mai puțini producători autentici).
Ar mai trebui să fiu liniștit cumva de faptul că americanii, nemții, belgienii sau englezii mănâncă la fel de prost. Uite că nu-s. Eu înțeleg că mâncatul prost e un fenomen mondial, dar lupta mea nu-i în Marea Britanie, lupta mea e aici, în țara în care m-am născut și încă aleg să trăiesc. Mi-ar plăcea să văd mai puțini copii supraponderali, mai mulți adulți alergând în parc, mai puține restaurnate în care se fumează, mai multă marfă de calitate în supermarket, mai mulți producători locali în piețe. Pentru asta o să mă zbat în continuare, atâta timp cât voi mai locui în țara asta. Cine mă pune? Nimeni, dar îmi doresc un mediu mai bun pentru mine, pentru fiul meu, pentru familia mea. Din moment ce nu se înghesuie prea mulți să creeze un astfel de mediu, deduc că-i datoria mea.
Porțiile mici sunt pentru „restaurantele de fițe, în care nu mergi neapărat pentru a mânca”. Și „cine decide cât de mult trebuie să mănânc sau să beau pentru a-mi fi bine?”. O sentință care dovedește necunoaștere și o întrebare care dovedește ignoranță, dacă mă întrebați pe mine. Restaurantele „de fițe” or fi existând peste tot, nu le-au inventat niște șmecheri din București sau Brașov, dornici să atragă turiști în capcană. Ele nu sânt însă un fenomen, așa cum sunt restaurantele din ghidurile prestigioase (să zicem ghidul Michelin), în care mergi tocmai pentru a mânca, și te bucuri de farfuriile cu mâncare puțină și extram de bună, care se înșiruie în număr de 5-6-8-11-22, prin fața ta, în decursul unei seri. Și te ridici de la masă vesel și ușor, cu o nouă lecție gastronomică învățată fără să-ți fi ținut cineva o prelegere. Cât despre cine decide cât să mânânci, te anunț că tu ești singurul care decide. Organismul tău îmbătrânește mai repede, se ofilește mai repede, crapă pe la îmbinări și dă rateuri, în funcție de ce și cât mănânci, de ce și cât bei, de câtă mișcare faci. E atât de simplu.
Sigur că nu trebuie să ne luăm cu toții lumea în cap în căutarea unor epifanii culinare, azi, de bine-de rău, avem internetul care ne permite să aflăm că lumea poate fi și altfel, cămâncarea-i mai mult decât nutreț, cel puțin în cazul oamenilor. Un prim pas ar fi să citim mai mult, al doilea ar fi să încercăm să imităm lucrurile care ni se par interesante, să le adaptăm la realitatea noastră. Ați fi uimiți să aflați ce lucruri delicioase poți obține dintr-un banal morcov ori dintr-o biată țelină, în câte feluri poate fi gătită fleica de porc, câte lucruri poți face din ciupercile pe care le găsești la piață sau chiar în supermarket.
Nu, nu fac pe deșteptul, din contră. Descopăr aproape în fiecare zi că am făcut o operațiune incorect în ultimii ani, ori poate puteam să fac un lucru mai bine, cu rezultate mult mai bune. Și învăț. Și mai caut. Să fii cultivat și civilizat nu înseamnă să frecventezi restaurante haut cuisine (înseamnă și asta, dar nu-i o condiție esențială) ci înseamnă, în primul rând, să faci alegerile corecte pentru tine și pentru familia ta. Înseamnă să faci cea mai bună mămăligă cu brânză și smâtână pe care o poți face, să nu îneci varza a la cluj în ulei, să nu năclăiești sarmalele, să pui borș din sticlă și nu din cub în ciorba ta tradițională, să cunoști cât mai bine produsul cu care lucrezi.
Avem nevoie doar de timp? Da, avem nevoie de timp, dar nu avem timp. Avem ziua de azi și…cam atât. În ultimii 25 de ani, care tot timp au fost, nu s-a făcut niciun efort conștient pentru a schimba țara în bine, din punct de vedere gastronomic. Dacă au fost restauratori cu o oarecare viziune, și-au văzut doar de bătătura proprie, sperând că mușteriii se vor împiedica de ei și vor aprecia schimbarea. Nu-i condamn, cine ar vrea să se bage singur în gura lupului? Pe televiziuni nu ne putem baza, ele înțeleg și văd educația culinară doar prin prisma spectacolului. Uneori, educația nu are nimic spectaculos în ea, poate fi plictisitoare, poate fi obositoare, dacă nu întrezărești valoarea recompensei, ești tentat să o dai naibii de cinci ori pe zi. Și nu, nu cred că-i drept să ne zugrăvim în continuare drept cei mai viteji dintre traci, drept ar fi să ne privim în oglindă și să ne vedem așa cum suntem, vom avea mai mult de câștigat ca nație.
Acum, că v-am sfădit destul (deși sper să nu o luați așa), vă las să cugetați. Într-un articol viitor, pe care-l voi scrie în 2-3 zile, vă voi spune cum puteți să schimbați lucrurile care nu vă plac. Vă voi spune cum fac eu. Pe mine vă ajută, poate o să vă ajute și pe voi. Să fiți sănătoși.
”Să fii cultivat și civilizat nu înseamnă să frecventezi restaurante haut cuisine (înseamnă și asta, dar nu-i o condiție esențială) ci înseamnă, în primul rând, să faci alegerile corecte pentru tine și pentru familia ta. Înseamnă să faci cea mai bună mămăligă cu brânză și smâtână pe care o poți face, să nu îneci varza a la cluj în ulei, să nu năclăiești sarmalele, să pui borș din sticlă și nu din cub în ciorba ta tradițională, să cunoști cât mai bine produsul cu care lucrezi.”
TOTAL DE ACORD ! Adi, începe o campanie și voi fi una dintre cele care va participa cu toate forțele.
*relax, pe toata lumea nu poti sa multumesti! incerci si asta este arhi-suficient
E ca mersul la medic doar daca iti ajunge cutitul la os…Oamenii cred ca vor avea mereu metabolismul bun al copilariei,cand poate mancau doar cartofi pai si nu se imbolnaveau si nici nu luau in greutate.
Avem tendinta de a manca orice si oricum,pana la o anumita varsta,cand vedem ca asa nu se mai poate si-o dam zen pe ceaiuri si legume fierte cu piept de pui la gratar,iar fastfood-ul sau mancarurile grase raman mancare interzisa,mancarea de fite,mancarea pe care asteptam s-o devoram. Asa ajungem sa ne imbuibam de sarbatori cu carne,cartofi si maioneza,ca mai apoi mancam ‘fara gust’.
Asta pentru ca lumea nu-si da seama de fapt ca si cartofii aia pai si alte prostii mancate in copilarie cauzeaza probleme pe termen lung, chiar daca pe termen scurt metabolismul e mai rapid. Dar in timp, problemele se acutizeaza si constatam ca ne-am imbolnavit subit, cand de fapt au fost atatia factori, de multe ori constanti, care ne-au adus in situatia critica.
Putini parinti se informeaza si putini realizeaza ca ceea ce mananca si beau copiii lor ii afecteaza pe termen lung, si asta e valabil chiar de la diversificare…cati copii am vazut ca primesc Cola la un an, sau la 3 ani deja au toti dintii cariati…dar adevaratele probleme sunt la interior si parintii nu vor afla asta decat tarziu…
Foarte adevarat. Trist este ca multi se intreaba cum se ingrasa pentru ca nu „mananca mult” dar nu iau in considerare marimea portiei. Altii au renuntat de mult sa se mai gandeasca si se considera „sanatosi” pentru ca sunt grasi ba chiar vin cu idei de genul „o femeie adevarata are forme” si alte stereotipuri false create pentru a le face pe femeile grase sa se simta mai bine in pielea lor.
Din pacate oamenii nu isi respecta corpul suficient, nu au grija ce baga in el sau cat si ideile de „grasa si sexy” sunt din ce in ce mai vehiculate iar viata sanatoasa este uitata.
Asta e societatea in care traim. Si eu ma chinui de ceva timp sa schimb mentalitatea oamenilor din jurul meu dar ma izbesc numai de fumuri si oameni care se complac in situatia lor iar cand le spui ca nu e sanatos cum traiesc tu devi personajul negativ….la un moment dat am fost numita chiar cyber bully pentru ca mi-am exprimat opinia in legatura cu ideea de frumusete iar toata lumea tinea partea persoanelor supraponderale in ideea ca ele sunt „adevarate”…
Un articol extrem de reusit, imi place sa vad ca inca mai sunt oameni care incearca sa schimbe ceva in mentalitatea oamenilor din tara noastra.
In „cartea mea” exista doua categorii de oameni:
– cei pe care nu-i intereseaza ce si cum mananca (si nu ma intereseaza nici pe mine de ei, pentru ca selectia naturala trebuie sa vina de undeva)
– cei pe care ii intereseaza ce mananca si vor sa faca niste alegeri bune pentru ei.
Ultima categorie este bombardata cu tot felul de „nazisme culinare” de genul nu manca de la kfc ca o sa mori, nu cumpara legume din supermarket ca o sa faci cancer, nu gati decat ca la bunica acasa ca altfel o sa te ingrasi etc.
Nimeni nu ii invata lectiile de baza ale mancatului: fii cumpatat, fii echilibrat, mananca din toate; e ok sa dai iama in KFC odata pe luna, pentru ca creierul tau pofteste si e pacat sa nu-i dai; e ok sa iei rosiile de la supermarket in toiul iernii, daca tie ti-e pofta si iti plac; e ok sa gatesti si fara sare de himalaya, orez bio sau faina din grau virgin macinat intre pietre. Mancarea este buna asa cum e, nu trebuie sa fie pretentioasa.
Pot să îți dau like:)?
Si eu dau un mare like. :)
Tocmai acest fapt voiam sa il subliniez, pe langa altele: aceasta agresivitate informatica care nu face decat sa ne buimaceasca, sa ne zapaceasca. Daca intr-adevar se doreste o educare a oamenilor de rand, nu se va reusi in acest mod, pentru ca oricat de tare s-ar striga ceva bun, ce e rau se aude mult mai bine. Un bucatar talentat si abil, ar putea corecta educatia culinara a celor care au nevoie, oferindu- le alternative pe masura bugetlui lor si al capacitatii lor de acceptare. Prin atitudinea abordata pana acum, eu vad doar reclama: vai, ce razboinic sunt eu, haideti, voi oameni civilizati cu dare de mana, sa mancati la mine. E foarte posibil sa nu fie asa, dar asa se percepe de aici, de jos. Si daca nu e reclama, atunci e o mare necunoastere a psihicului uman ( siasta nu e o critica, pentru ca e normal sa nu le stim pe toate) . un formator de opinie care se respecta, are obligatia morala de a studia problema din toate punctele de vedere, inainte de a emite opinii.
„Pretindem deseori ca inaintasii nostri (bunicii si strabunicii) au fost mai sanatosi decat noi si au trait mai mult. Culmea, ei nu cunosteau bucataria franceza, germana etc., iar daca le-ai fi spus de “bucataria moleculara” ti-ar fi atras atentia sa vorbesti mai incet ca te aud securistii sau ca modul tau de gandire e atentat la siguranta nationala. Ei au mancat ce mananca romanii in general. Alta era situatia lor care merita amintita: credinta in Dumnezeu, linistea interioara, acceptarea realitatilor care se desfasurau in jurul lor sau cu ei insisi, lipsa de zbatere pentru “realizari” si “renume”, relatia buna cu cei din jur etc. Desfasurarea vietii lor era de-asa natura ca lucrurile porneau intai de la “sanatatea” in suflet si minte. Nu isi puneau problema bucatariei moleculare sau a piureului de mazare si nici nu s-au dat in laturi de la “carne fripta”. Vremurile in care traim noi a intors pe dos ordinea atat de benefica inaintasilor nostri: alergam disperati de dimineata pana noaptea sa ne realizam si sa ne facem un nume (si in categoria aceasta intra inclusiv bucatarii), ne imbolnavim si in suflet si in trup, si avem pretentia absurda ca o anumita dieta, o anumita bucatarie, un anumit stil culinar ne va pastra sanatosi. Aiurea! Si, mai ciudat si gresit, e ca astfel de sfaturi le primim de la bucatarii care muncesc de dimineata pana noaptea numai pentru a avea un renume. Ei insisi sunt victimele acestui snobism si-l transmit altora cu nonsalanta asezat frumos pe platouri picassiene” (extras dintr-un articol peesonl pe care il puteti citi in intregime pe profilul meu de facebook).
Ai noastri strabuni nu lucrau in multinationale sau in spatele unei tejghele 8-10h/zi, 7 zile pe saptamana! Ei munceau fizic pamantul si se deplasau zeci de km zilnic,fara scaun sub fund.
Am schimbat/s-au schimbat multe de atunci,insa nu am acordat o prea mare importanta si stilului de hranire,care a ramas rudimentar. Stilul de hranire ar trebui sa fie raportat la efortul fizic sustinut/zi.
Nu ne putem hrani la fel ca in trecut,sau cu totii la fel,aceeasi masa calda de trei feluri cu 13-15 lei,pentru ca ajungi sa nu mai dai randament si astfel te imbolnavesti,pe interior si exterior.
Parerea mea!
Eu vreau sa invat de la cineva cum sa mananc bine si corect. Vreau sa invat de la cineva care cunoaste conceptul de educatie si care nu are in spate un afis publicitar. Vreau sa existe cineva care sa faca recomandari de unde as putea sa cumpar ingredientele bune, cu pret omenesc si care sa ma invete cum sa le gatesc in feluri de mancare sanatoase si satioase. Au aparut multe concepte de catering raw-vegan, in care or fi bune si sanatoase toate cele comandate, dar la un abonament lunar pentru un astfel de serviciu e nevoie de 2 mii de lei lunar pentru doua persoane. E atat de scump sa mananci? Sau mai nou comanzi o cutie cu ingrediente, ea iti vine acasa si tu gatesti dupa reteta trimisa in cutie. Dar vreau sa ma duc eu sa cumpar ingredientele care ar putea sa imi vina in cutie sau prin catering. Nu stiu de unde…
Intreb doamnele mai in varsta de unde se aprovizioneaza si imi raspund ca se duc in piata, le intreb apoi cum isi aleg felurile de mancare zilnice si primesc raspunsul „Depinde ce gasesc in piata, la tarani”. Imi zic OK, trebuie sa ma duc mai des in piata. Ajung in vreo trei piete bucurestene si dau de marfa care numai a taranilor nu arata. Ce imi ramane, sa ma intorc la supermarket ca sa cumpar 1 kg de cartofi de Spania?
Adi, orice ai avea in gand, curaj, fii erou si incredere ca ce faci, faci bine!
Comentariile despre alte tari sunt adevarate. Nu spune nimeni ca tb sa fii mai linistit ca fenomenul nu e numai romanesc. E adevarul. Din articolul tau reiese ca romanii au doar o problema, restul sunt civilizati si mananca sanatos. Ei, nu e chiar asa. E o problema extinsa. E clar ca traiesti in Romania si asta te preocupa, atunci asta ar fi mesajul, nu ca numai romanii sunt in situatia asta. Just my two cents.
Faptul ca in afara sunt ferme, piete, nu inseamna mare lucru. Putini consuma asa ceva, comparativ cu puhoaiele de oameni care frecventeaza supermarket-urile si cumpara cola, mezeluri indoielnice, chips-uri si maioneze…
Singura tara in care vad educatie sustinuta si rezultate este Suedia. In 10 ani s-a schimbat atitudinea extrem de mult. Se consuma produse locale, se pun muraturi, dulceturi pe iarna, isi fac gradini de legume acasa, etc. supermarket-urile au produse locale, programele educationale sunt distribuite sub toate formele, de la TV, site-uri, medici, vanzatori in magazine, restaurante, farmacii chiar. Sa nu uitam de noua generatie de chefs si new age cuisine – suedezii au spart topurile in cadrul multor concursuri. Oamenii sunt stimulati si au o cultura pt a trai sanatos, sportul face parte in mod firesc in viata lor. Ar fi un exemplu – dar au o populatie de 9 milioane ( nu 80, ca Germania, de ex) – asta face orice implementare mult mai usoara .
Cat despre civilizatie, am spus-o si o repet: nu are etnie. Tine doar pana la egoism. L fel si bunul simt…
In Romania e mult de lucru la capitolul asta. Acum cativa ani am facut niste statistici – ref la prajeli/consumul de ulei pe familie- fam de 3 persoane consuma in medie 4 l de ulei rafinat pe luna.
Afirm de vreo 8 ani incoace ca ar trebui inlocuita religia in scoli cu clase de nutritie si drept constitutional.
Doamne fereste! Am ajunge cu totii niste canibali si delincventi cu patalama!!
Mada draga, sa-ti dea Doamne, Doamne sanatate ca asa bine nu am ras de mult timp.
Sunt intru totul de acord, in general nu suntem noi de vina pentru nimic din ceea ce ni se intampla, totul ne e scris, dat, asta ne e soarta, cruda si nemiloasa…
In legatura cu subiectul alimentatiei corecte, curate exista niste stereotipii paguboase si anumite categorii de oameni care le perpetueaza cu nonsalanta.
1. Si bunicul a mancat slanina, a fumat, a baut zilnic si a trait 90 de ani. Cu urmatoarele amendamente: n-a mancat slanina la fiecare masa, slanina aia era curata, nu provenea de la porci hraniti cu concentate, bunicul nu se indopa compulsiv in fata vreunui ecran si nici nu consuma bauturi obtinute in creuzet.
2. Mancarea „traditionala” e cea mai buna/potrivita pentru noi, altceva nu-mi place/nu ma satura – cu variatiunile de rigoare. Ca si cum litrii aia de ulei au gust bun. Sau carnea trebuie musai „inmultita” cu un lighean de faina-ou-pesmet.
3. Toate natiile mananca la fast-food, nu mai avem timp de gatit. Si nu mai moare nimeni din asta. Serios?
Se mananca mult si prost in tara asta. Sa fie prajeala, rantas, untura, cartofi, totul imbibat in grasime, paine cu orice, mezeluri „de pui”, carne injectata, branza cu grasimi vegetale adaugate, pate de post… Sa fie mult si ieftin, doua feluri de mancare la 12-14 lei, sa fie si desert daca e posibil. Ma intreb cand au gatit ultima oara cei care cad in capcanele astea. Sau cand au cumparat si altceva in afara de shaorma „cu de toate”.
E trist pentru ca pretul platit va fi sanatatea noastra. Dar nu-i bai, exista medicamente pentru orice.
ati spus, s-a mai spus dar repet si eu
Inamici:
-sedentarismul
-neadaptarea la varsta a meniului zilnic (arderile sunt complet diferite pe trepte de varsta)
-lipsa vointei de a ne detasa de meniul copilariei (asociem cu binele, siguranta si echilibrul daca vom continua traditia casei)
-dependenta de acel „ceva-dulce” o data pe saptamana (in realitate tava se termina in 3 zile)
-comoditatea, tandaleala, traiul „cum s-o nimeri”, traiul alan-dala
-stressul debusoleaza, prioritatile sunt inversate
-zestrea genetica (as fi pus-o prima dar suna ca o scuza . nu e. e chiar prima)
Cu riscul de a-mi atrage înjurături și roșii aruncate, aș vrea să îți atrag atenția asupra a două chestii (nelegate de subiectul articolului): dacă, prin propoziția „E atât de simplu” urmărești să traduci expresia în engleză „It’s as simple as that”, pune-i un semn al exclamării la sfârșit sau tradu, mai degrabă cu „Cât de simplu/ușor poate fi!” sau cu „Simplu.”. Pur și simplu. Iar mușterii articulat cu articol hotărât dă mușteriii, cu trei de i(cf. copiii).
Mulțumesc pentru „i”. Pentru semne de exclamare trebuie să simt nevoia:).
Oare de ce aproape fiecare postare a bietului om trebuie sa fie „patrulata” de jandarmii limbii romane? Adi isi varsa sufletul si talentul aici pentru noi muritorii de rand infometati si mai intodeauna trebuie sa apara unul din tufisuri sa-i dea o lectie sau sa-i atraga atentia asupra unui i in plus sau minus, o capsuna doua capsuni(sic)etc. Oameni buni, la ritmul si la volumul pe care il scrie omu’ e normal sa faca greseli. Il face mai putin bucatar? NU. In fond si la urma urmei suntem aici sa-i cititm parerile si sa-i copiem retetele nu sa luam bisturiul gramaticii romane si sa-i disecam scrierile. Sfatul meu, is „to go and get a life” sau daca nu se poate, atunci navigati alte bloguri mai elevate.
Ana, sunt mai de folos observatiile, atunci cand sunt trimise prin mesaj privat :) Consideri ca sunt de interes general, dar scopul nu este atins, pentru ca putini dintre noi avem timp sa citim si mesajele celorlalti.
Sam (nu știu de ce gen ești), nu sunt jandarmul nimănui, și nici prin tufișuri nu obișnuiesc să îmi fac veacul. Am îndrăznit să îmi exprim opinia legată de traducerea unei zicale în engleză de care m-am lovit de multe ori (cred că de multe ori chiar pe acest blog) al cărei sens – consider eu – nu este pe deplin redat în limba română. Nu am atacat pe nimeni, nu m-am dat mai deșteaptă/cultă decât alții. Fiecare cu ce ne preocupă, așa că eu, una, nu mă simt vizată de „urarea” ta (apropo, echivalentul aproximativ in romana ar fi „vezi-ti de ale tale”).
Didi, ai perfectă dreptate, nu mă gândisem la mesajul privat.
Un articol interesant de bataios.
Dar cati oare din cei carora li te-ai adresat (si care probabil nu il citesc) se privesc in oglinda? Nu zilnic (ca sa nu fie prea mari pretentiile) dar macar o data pe saptamana ?!
Felicitari. Am urmarit comentariile, parerile sint impartite, asa e zi normal, DAR, e lesne de observat ca cititorii tai sunt educati, imi place modul in care se exprima si fluenta ideilor. Eu cred ca un indicator al calitatii unui blog/produs este publicul caruia se adreseaza. Inca o data felicitari. Ai niste cititori grozavi.
Eu nu mai zic decat ca m-as bucura daca ai avea zilnic cititori cat mai multi si mai tineri.Macar atat sa faca pentru educatia lor,nu musai culinara.Succes!
Sa fi sanatos!
Abia astept articolul viitor!
Cred ca organismul nostru este singurul care ne spune cat sa mancam,unii mancam mai mult,altii mai putin,nu credca trebuie sa fim condamnati.
Eu traiesc de vreo 8 ani in Canada si nu mi se pare ca oamenii de aici sunt mai inteligenti sau mai cultivati decat romanii,dimpotriva.
Este foarte bine ca incerci aceasta campanie de educare a maselor(ma rog,a vizitatorilor site-ului tau) insanu cred ca e o buna alegere sa-i „tragi de urechi”,in definitiv oamenii au ajuns aici tocmai pentru ca-i intereseaza ceea ce bagain gura.
Bravoo !