Papricaș de porc

1.3K

Cuvântul „papricaș” vine din limba maghiară și are directă legătură cu ardeiul (paprika). Papricașul e o mâncare cu mult ardei, în diferite forme (mai ales sub formă de boia), cu carne de pui ori de porc (s-au văzut și versiuni cu iepure, curcan sau vânat), cu roșii sau smântână. Eu am făcut un papricaș de porc, acum 2-3 săptămâni. I-a venit rândul la postat abia azi. Iată-l:

Am adunat condimentele: boia dulce, pastă de ardei iute, dafin, piper boabe, sare grunjoasă, busuioc și cimbru.

Am pus la sotat doi morcovi, o țelină, o ceapă, doi căței de usturoi, un ardei gras și o rădăcină (care de fapt e tulpină, am auzit) de pătrunjel. Împreună cu ele, o lingură de ulei și o cană de apă. Am amestecat în ele din când în când, cam un sfert de oră.

După ce s-au înmuiat puțin legumele, am pus carnea (pulpă de porc, tăiată-n bucăți nu prea mari dar nici prea mici).

Am amestecat în tigaie până și-a schimbat carnea culoarea apoi am acoperit-o cu apă caldă. am lăsat să clocotească pe foc iute, cam 20 de minute. Apoi am pus o ceașcă de roșii pasate.

După cele 20 de minute, am pus condimentele (e drept, piperul boabe și dafinul le-am pus de la început cu legumele), am lăsat să mai fisrbă cinci minute și am stins focul. Papricașul e bun cu găluște din făină, cu mămăligă ori cu cartofi piure sau copți. Sau așa cum e, doar cu pită neagră. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Nu e tulpina :D Numai 5-6 mmm, zona de unde pleaca frunzele, atata e tulpina, restul e tot radacina.
    Iar papricasul e criminal, dar cand deschizi o sectiune de ovo-lacto-vegetariene? Eu nu pot sa slabesc cu retetele tale, nici macar sa ma mentin !

    1. adihadean Author says:

      Zina, mulțumesc pentru lămurire:). Despre slăbit: sport faci? Eu am slăbit deja peste 10 kilograme cu rețetele mele (a nu se înțelege că-s rețete de slăbit ci doar că am găcit echilibrul dintre mâncare și mișcare) :).

  2. Nu pot sa cred, am gatit acelasi lucru aseara :))) foarte bun!!!!

  3. ovidiu blag says:

    sint si eu aici, acum, ca ne-am cunsoscut si personal cu atit mai mult

    1. adihadean Author says:

      Servus, Ovidiu. Bun venit:).

  4. O sa incerc si eu reteta !

  5. Adi, mi-a placut materialul din Evz! Oamenii buni si perseverenti ies intotdeauna in fata!

  6. adihadean Author says:

    simona, mulțumesc frumos. vă pupăm de la cluj:).

  7. aveam o reteta de papricas de la o tanti din vecini, unguroaica… eram convinsa ca-i de vis… pana l-am facut pe al tau. Multam! :)

    1. adihadean Author says:

      Mirmur, cu drag și voie bună.

  8. Reteta este geniala. A iesit grozav, cred ca este o idee stralucita pentru perioada de iarna, cand frigiderele abunda in carne de porc. Mentionez ca am servit-o cu galuste de gris, pe care le-am inecat in papricas.Servit cu putina verdeata si o lingurita smantana.Toate cele bune!

    1. Adi Hădean Author says:

      ioana, să vă fie de bine:)

  9. Laura Paul Dume says:

    awesome!!!! :)

  10. Iulia Rusu says:

    Buna Adi! Sunt mamă a 2 copii și doresc dacă se poate să-mi spui niște rețete „haioase” pentru copii, băiatului are 10 ani și face mofturi la masă, iar fetița are 1 an și mănâncă orice. Mulțumesc.

  11. Costi says:

    Am mancat papricas de burta la un restaurant unguresc din Brasov. Acum am o dilema? Care de diferenta dintre papricas si gulyas? Sunt total in ceata.
    Ca amandoua au ardei, amandoua au aceleasi ingrediente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close