Dragii mei, la cererea publicului, vin cu rețeta frigăruii din care au mâncat (de gustare, nu de săturare) câteva sute de clujeni, în sfânta zi de Sâmbăta trecută. Cu un pic de noroc, în câteva zile o să vă pot da și rețeta dulceții de ceapă pe care ne-a adus-o Mircea Groza de la Zalău, dulceață care s-a asortat perfect cu carnea de pe frigare (nu știu câtă lume a prins și dulceață, știu că eu am gustat și mai știu că mulți dintre cei care au gustat au spus că vor rețeta). Așadar, ce am pus noi pe frigare ca să iasă atât de bună? Carne de pui (piept de pui fericiți de la Agricola Bacău-un produs pe care-l recomand călduros, îl folosesc mereu, nu m-a dezamăgit niciodată) kaiser, cârnați proaspeți (și acestea tot de la Agricola), ceapă roșie și ceapă albă, ardei gras. Sigur, nimic nemaivăzut până aici. Lucrul care a dat aroma plăcută celor de pe frigare a fost amestecul de condimente pe care l-am preparat cu o zi înainte și cu care am prăfuit toată frigăruia.
Praful despre care vă spun se compune din (vă dau cantitățile reduse proporțional, că n-o să aveți nevoie de zece kilograme de amestec, probabil niciodată): o lingură și jumătate de sare grunjoasă ori semigrunjoasă, o linguriță de piper negru măcinat, o linguriță de boia dulce, o jumătate de linguriță de rozmarin măcinat, o jumătate de linguriță de busuioc uscat, o jumătate de linguriță de cimbru uscat și o jumătate de linguriță de usturoi praf. Amestecați-le bine, le puteți păstra într-un borcan cu capac mult și bine și folosiți cât și când aveți nevoie.
PEntru ca aromele acestea să se împrietenească bine cu carnea și legumele, le-am lăsat împreună (vreau să spun că am condimentat frigăruile) la rece timp de 24 de ore. Rezultatul a fost bun.
UPDATE: am primit rețeta de dulceață de ceapă de la Mircea Groza
Sos de ceapa (chutney din ceapa)
700-800 gr ceapa rosie
o legatura ceapa verde
2-3 fire usturoi verde
o legatura marar
1 ardei rosu si 1 ardei galben
200 gr zahar brun
100 ml otet din vin rosu sau otet de capsuni
100 ml vin rosu
3-4 cuisoare
1/2 lingurita boabe de coreandru zdrobite grosier
putina sare si piper ( dupa gust)
-se curata ceapa , se taie in doua se scot cotoarele, se taie pestisori sau
cuburi mai mari, se amesteca cu jumate din cantitatea de zahar, se lasa la
macerat o ora.
-se taie ceapa verde si usturoiul rondele ,se amesteca cu zaharul ramas si cu
ardeii taitati cubulete, se lasa la macerat
-intr-o cratita cu fundul gros se pune ceapa la fiert amestecand incontinuu,
cand s-a inmuiat ceapa se adauga ceapa verde ,usturoiul si ardeii ,se continua
fierberea se adauga vinul,se asteapta sa se evapore ,se adauga coreandru zdrobit
si cuisoarele, se continua fierberea , cand scade sosul se adauga otetul si
mararul taiat fin se mai da un clocot pana se evapora lichidul si se leaga
compozitia.
-se da la rece
Se poate face si cu ceapa alba , dar in acest caz se foloseste otet din vin alb
si vin alb.
chiar aveam in gand sa cer azi rteta ;) A fost exceptionala, a mers de minune cu carnea de pui
Congratuleişăn! :)
rezultatul a fost fenomenal (acesta este un comentariu special pentru cei care nu au apucat sa deguste minunatia :D )
da da, reteta de dulceata de ceapa :D o vreau pana si eu :))
Te rog, ma pregatesc sa fac biscotti. Fisticul crud se prajeste, asa cum fac cu alunele crude de pilda?
Mihaela, dacă în rețetă scrie că ai nevoie de el prăjit, da:)
Felicitari! Foarte tare poza cu tepusa,ceva de genu Hadean Razboinicul:))Si vad ca si cu”marul”stai bine:)
Au, is blonda, da’ numa cand vreau eu. Daca scria, stiam, stiu sa citesc. Eu intrebam ca nu stiu cum se foloseste fisticul in prajituri.
Un articol despre frigaruie:
http://www.contactcultural.ro/node/93
Super! Imi pare rau ca n-am fost acolo