Cu ce dai gust mâncării?

701

Nu știu dacă-i cunosc pe oamenii care au Magazinul de mirodenii, nu cred că i-am întâlnit, poate întîmplător cîndva, undeva. Habar n-am. Probabil postarea asta le face un serviciu gratuit și dezinteresat, habar n-am. Eu îmi doresc de le ea să vă facă vouă un serviciu, să vă arate că există și alte lucruri pe lângă sare și piper, că gustul de pui e propriu puiului (sau era) nu unui plic pe care-i desenat un pui (zic și eu, așa, de exemplu, sunt convins că mulți dintre voi știu asta deja), că există și alte căi.

Eu unul iubesc mirodeniile, pe toate cele care-mi sunt cunoscute. Le iubesc și pe cele care nu-mi sunt cunoscute, poate pentru că mi-e dragă ideea și sentimentul se transmite pe calea aromelor:). Nu știu cum priviți voi condimentele și ce înseamnă ele pentru voi, știu doar că de fiecare dată când folosesc în rețetele mele un condiment ceva mai puțin obișnuit, apar întrebările, cea mai frecventă fiind „unde se găsește?”. Din fericire, există deja mai multe magazine oline la care se poate ajuge ușor. Din fericire, apar tot mai multe magazine specializate. Din fericire, pe lângă multele mizerii, supermarketurile încep să vândă și mirodenii adevărte. Vă întreb pe voi acum: ce condimente folosiți cel mai des? Ce condimente preferați? Ce cu ce potriviți? Mulțumesc de pe acum pentru răspunsuri.

Join the Conversation

  1. ii fain magazinu asta ca gasesti tot felu…

    eu am o alta problema mare in schimb: nu stiu ce condimente se potrivesc cu ce tip de carne/legume. de multe ori am stricat mancarea punand condimente nepotrivite. ar fi foarte util daca ai putea sintetiza cateva principii de baza intr-un post separat si ti-as ramane recunoscator :)

    merci fain

    1. hehe, Misu cu alta pronuntie iti raspunde

      la sectiunea condimente pure de pe site-ul prezentat de Adi, fiecare condiment are o scurta prezentare impreuna cu mancarurile saui situatiile cand poate fi folosit; eu folseam pana acum pe cei de la http://condimenteweb.ro/condimente/index-in-limba-romana, dar la fel ca si tine as fi uneori interesat de procedeul invers, in felul am o bucata de vita in mana, trebuie sa aflu ce fel de carne e(stim ca difera foaret mult tipurile de muschi din punct de vedere al prepararii) si ce as putea pune ca si condiment.

    2. Daca iti cumperi de ex o carte de bucate etnica/indiana, in introducere ti iti explica de la a la z principiile bucatariei indiene, cu mirodenii cu tot. E foarte usor. La fel si cu bucataria asiatica sau middle eastern.

  2. Anca-Iulia says:

    Imi place acest subiect. Pana anul trecut foloseam doar sare,piper, patrunje, leustean, dafin, uneori cimbru. Acum s-au alaturat nucsoara, scortisoara, cuisoarele (cu ele condimentez, de ex, orezul basmati care a devenit preferatul meu ca si garnitura), rozmarinul si boiaua dulce/picanta (pe care le adaug la cartofii facuti la cuptor. De curand am folosit coriandru la o salata de ton cu grau si rosii, iar gustul acestuia mi-a placut f tare. Busuiocul si-a facut si el loc in bucataria mea, are chiar un ghiveci personal, iar rucola nu m lipseste din salate. Mai am niste pliculete nedesfacute de maghiran, sofran si salvie pt care trebuie sa gasesc o varianta de a le introduce in meniuri.
    Nu exagerez cand spun ca pt aceasta diversificare te faci „vinovat”. Blogul tau a fost primul blog culinar pe care l-am urmarit, si am inteles ca pt a incerca retetele tale trebuie sa ma dotez cu aceste condimente, astfel incat la ultima vizita in tara, noi locuim acum in Italia, mi-am achizitionat o parte din condimentele utilizate de tine si asa, bucatele mele si-au diversificat aromele.
    Multumesc si am sa continui negresit!
    Cu bine.

  3. Cel mai des folosesc sare cu chilli, piper si ienibahar. si foi de dafin.

    Si eu am problema asta, uit mereu ce cu ce se combina si unde. Ne-ar fi foarte folositoare o lista alfabetica, organizata pe mancaruri, nu pe condimente, asa:
    -pui: lamaie cu nustiuce sau x cu y
    -mancare de mazare: marar cu aia sau cu ailalta
    -peste: rozmarin cu; lamaie cu si cu.
    Cred ca s-a inteles ideea, nu?

  4. Vedeti ca pe site-ul magazinului exista si o descriere a fiecarui condiment si este explicat si care, cum, la ce se folosesc;)!!!
    In alta ordine de idei, ma bucur ca ti-am dezvaluit despre acest magazin, Adi!

    1. Adi Hădean Author says:

      și eu:). mulțumesc.

  5. Trebuie sa recunosc ca aventura descoperirii mirodeniilor a inceput acum vreo 5-6 ani cand am primit cadou prima carte a lui J. Oliver.
    Erau o gramada de chestii despre care nu auzisem si eram tare reticenta! Imi ziceam: cum sa pun nucsoara in mancare, in spanac de ex. Dar am zis ca incercarea moarte n-are, asa ca am pus, a fost bun si apoi am prins curaj. :)
    Inca nu stiu cum se folosesc multe mirodenii, de ex. Ghimbirul, boabele de coriandru, dar sper ca voi invata si asta intr-o buna zi.
    Acum nu-mi lipseste din dulapul cu mirodenii oregano, rosmarin, menta, boia dulce si iute, amestecuri de plante, piper de toate felurile, chimen, nucsoara, cuisoare, etc.
    Le folosesc in salate, sosurile de paste, canelonni, supe. De ex la sosul de rosii pun o crenguta de rosmarin, oregano, un mic, dar fff iute ardei uscat ( iubesc mancarea picanta), usturoi intreg ( ma rog, un pic strivit) si busuioc. Ii demential sosul!! La carbonara pun nucsoara si f putin rosmarin si oregano, cat sa aiba o aroma discreta.
    Dafinul il folosesc la varza, cimbru la friptura de porc, menta in supa de rosii, etc.
    Dar, dupa cum am mai zis inca nu stiu sa le intrebuintez pe toate, asa ca urmaresc zilnic blogul tau. Mie personal, mi-ar prinde foarte bine daca ai putea sa ne prezinti un condiment pe zi/ saptamana: ce aroma are, la ce tipuri de mancare se potriveste. Faci un nou tab, numit mirodenii, condimente :))
    Multam ca imparti cu noi secretele tale! :) have a nice day!! :)

    1. Adi Hădean Author says:

      nu leștiu nici eu pe toate,învăț pe măsură ce gătesc:)

  6. Pe langa mirodeniile „clasice” cu care gatesc zi cu zi, folosesc ocazional, in functie de mancarea gatita: praf de curry, anason stelar, cardamon, sofran etc. Aceste condimente se potrivesc doar cu unele tipuri de mancare pe care le consumam, asa ca in mare raman cu ale noastre, eventual combinate cu cele exotice.

  7. Marcel Farcas says:

    In primul rind, bravo Adi pentru ceea ce faci :) !!!!
    In al doilea, as vrea sa vin cu o completare si o mina de ajutor pentru cei care au nevoie: Kathrin Hawkins – Un ghid al cunoscatorului, plante si mirodenii, editura Curtea Veche 2008. Interesanta, concisa, ilustrata, captivanta.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțam, marcel. și la mulți ani:).

    2. Marcel Farcas says:

      :))) La multi ani si tie!

  8. nucşoara! aş pune-o în orice, fie dulce sau sărat. menta verde sau uscată, la fel. ghimbirul, încă timid, căci n-am experimentat prea mult, l-am folosit într-o dulceaţă de căpşuni şi la vinete la cuptor. cardamom în cafea, categoric! chimen, boia de ardei, cimbru, busuioc, rozmarin, piper.

    1. Adi Hădean Author says:

      o să pun și eu cardamom în cafea, mulțumesc pentru idee:)

    2. Cafeaua se bea asa, cu cardamom, in special in Liban, dar cam in toate tarile arabe. E delicioasa cea facuta la nisip fierbinte ;)!

    3. Pentru cafea se găsea un amestec de condimente de la Karmis, în formă de râșniță, foarte bun. Are cardamom, scorțișoară (la mine, cafeaua e musai cu scorțișoară, cer și pe la cafenele), vanilie, parcă și nucșoară, în proporții bine gândite. Din păcate, nu l-am mai văzut pe rafturi. Eu mai am încă.

  9. Am facut si eu o descoperire la articolul tau de ieri, cu pui thai cu lemongrass – in comments era un link dat de Madalina la un magazin similar chiar in Cluj-Napoca, http://delishop.ro/.

    Ar mai fi de lucru la site din ce-am vazut, dar sper sa aduca cat mai multe condimente – poate chiar si lemongrass-ul de care intrebam ieri :)

    Merita incurajati zic eu.

  10. in general nu mananc picant, iar de cativa ani am redus si sarea, asa ca am inceput sa folosesc diferite ierburi pt. a da gust mancarii ( dar fara sa exagerez, nu-mi place ca aromele date de condimente sa acopere gustul ingredientelor)
    am inceput cu cimbru, oregano, busuioc, menta pe care le folosesc cel mai des, mai rar folosesc rozmarin, salvie si marghiran ( in general folosesc ierburile uscate, mai rar proaspete, dar in primavara vreau sa-mi cumpar ghivece pe care sa le tin pe balcon)
    noutatile din ultimul an au fost ghimbirul, nucsoara si cuisoarele, iar de curand am cumparat tumernic dar nu am apucat sa-l folosesc

  11. Condimentele, aromele ce dau mancarii un gust special, folosesc uzual la absolut orice piper si boia dulce. Am uscat asta vara mult marar, cimbru busuioc, leustean, telina pe care le pun in ciorbe si tocanite, nu intr-o anumita ordine si nu pe toate, dar le aleg in functie de ce zic eu ca ar merge la mancarea pe care o pregatesc. Folosesc cu succes oregano la fripturi, tarhon la fasole uscata, praf de ghimbir am mai pus la fripturici cu succes. Am mai facut un mix de condimente pe care l-am folosit la prepararea carnatilor (piper, cimbru, piper, boia). Ce nu mi-a placut a fost curry si nu-l mai folosesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      vezi că există zeci de tipuri de curry, nu te limita la cel din supermarket, e păcat:)

  12. Adi,

    uite, fara sa ma „documentez” pe net iti spun ce folosesc eu cel mai des:

    1. Condiment universal (Fuchs sau o marca proprie Lidl, in functie de buget) pentru (mai) orice. Il pun intotdeauna pe carnea destinata friptului, chiar si pe cea care va deveni snitele;

    2. Piper: pe carnea de mai sus (o „marinez” ceva timp la rece cu un amestec de condimente), in tocanite (n-are ce cauta la mine in supe sau ciorbe!). Negru de obicei, alb pentru retete mai delicate;

    3. Salvie: nelipsita de pe pui, isi mai gaseste loc prin orez uneori, pe cartofi sau in unele sosuri;

    4. Oregano – in orice contine rosii si nu e supa / ciorba;

    5. Maghiran: impreuna cu patrunjelul, e un soi de jolly-joker;

    6. Ghimbir: inlocuieste partial piperul cand am chef sa ma joc cu aromele;

    7. Turmeric: mania mea la orez, nu exista pilaf fara turmeric;

    8. Galangal: mai mult in joaca, in amestecuri condamnate sa devina picante;

    9. Busuioc: in sosuri de friptura sau paste, dar in cantitati decente (e tare si nu vreau sa acopere, doar sa completeze aromele);

    10. Curry (vreo 3 tipuri): pasiunea doamnei mele la sosuri (uneori) sau la cartofi (alteori);

    11. Dafin: eu nu inteleg condimentul asta, dar pentru doamna mea e un soi de „nihil sine dafinum”, asa ca-l suport cu stoicism;

    12. Boia (dulce, iute): uneori, in sosuri si tocanite;

    13. Cuisoare: dincolo de deserturi, doua – trei dau viata fripturii de porc;

    14. Scortisoara: da, cand dulcele o suporta;

    15. Un preparat propriu soacrei, un amestec de ardei iute cu dulce, ardei rosu gras, rosii tocate si usturoi sau ceapa+usturoi, poreclit – in lipsa de altceva – „picarella”. Minunat peste legumele la wok! Merge si in tocanita de cartofi si in sosuri pentru paste;

    16. Telina frunze si radacina – popular, etnic ;-)

    Merge?

    1. Na, ca uitai rozmarinul din cartofi si de pe pui!

    2. Foarte tare prezentarea, o sa ma inspir si eu daca nu ti-e cu suparare… cetatene

    3. Adi Hădean Author says:

      chapeau!

  13. Nu prea folosec amestecuri de condimente cumparate de-a gata. Prefer sa mi le fac singur desi-i treaba migaloasa, si la primele tentative obtin chestii care ard pe unde trec (adica pe grumaz in jos).

    Ordinea e aleatorie: cimbru, cuisoare, ghimbir, maghiran, sariette (habar n-am cum ii zice in romaneste), busuioc, ardei dulce si iute macinat si fulgi, sumac, zaatar, scortisoara, curry, safran, petrinjei, menta, marar, coriandru frunze si boabe, lavanda, rozmarin (e la indemana, au vecinii o tufa mare in fata casei), mustar, fenouil, tarhon verde, cumin, hrean. Nevestei ii place si salvia (io nu ma omor dupa ea).

    Intrebare pentru Adi: folosesti vreodata ceai pe post de condiment la mancaruri, altele decat deserturi, ciocolata & stuff?

    PS. Blidele curate rulz!

  14. Un subiect excelent. Am descoperit cu adevarat mirodeniile acum vreo 15 ani cand am avut ocazia sa gust pentru prima data bucataria indiana. De atunci folosesc cred, aproape toate mirodeniile pe care le cunosc. Ierburile mi le cultiv singura, (am norocul sa locuiesc intr-o zona cu clima mediterana) si le folosesc in absolut toate mancarurile. Partea distractiva, este ca ori de cate ori calatoresc ma intorc acasa cu ingrediente de tot felul, am renuntat demult la cumparat de haine sau pantofi… Cel mai iubit si cel mai folosit este coriandrul verde (sau patrunjel chinezesc) in salate, dressing-uri,tocanize, stir fry , sau efectiv rontait ori de cate ori trec pe langa ghiveciul din curte. Ingredientele mele preferate, rozmarinul (la cartofi la cuptor), ghimbirul, mustarul boabe, curry la conopida, garam masala, ori de cate ori ma „chinuie” talentele in ale gatitului indian. Salvia la pui sau ciuperci, busuioc la paste dar mai ales ca pesto. Mararul il ador in salate, supe dar si la peste.

    1. Adi Hădean Author says:

      sunt fan coriandru

  15. Radu-Mihai says:

    Cand gatesc (mai rar in ultima vreme) folosesc condimentul/ingredientul preferat, dragostea. Fara asta nu ma apuc de treaba. Aaa… si neaparat ceva picant sau piperat. :)

  16. Salut,

    Gind la gind cu bucurie… ma gindeam exact la aceasta zilele acestea.
    1. Sare roza si Piper alb si verde
    2. La dulciuri > Scortisoara si pastaie de vanilie
    3. La vin rosu > Cuisoare si Scortisoara
    4. Marar, Maghiran > Salate, mincaruri de legume
    5. Ciorba de salata> chimen + seminte de marar
    6. Ciorbe > leustean, patrunjel, marar
    7. Paste > Salvie, busuioc
    8. Carne de vita > cuisoare, cimbru, nucsoara
    9. Carne de porc > dafin, busuioc
    10. Altele abia intrate in colectie > boia dulce si picanta, mustar.

    Spor,

  17. Ardei iute – în sau lângă supe, ciorbe, salate, mâncăruri cu sos sau fără; îmi place mult și ciocolata cu chilli însă deocamdată mă abțin să-l adaug în producția proprie de deserturi :)

    Usturoi, oricând am ocazia (și dacă n-am ocazia, mi-o fac);

    Nucșoară – obligatoriu în piure-ul de cartofi și în spanac, doar un vârfușor de cuțit;

    Mentă – în aproape toate salatele;

    Pătrunjel – în cam toate mâncărurile, ciorbele, supele și salatele în care nu sare calul. Adică, de exemplu, la ciorbă de burtă mă abțin.

    Ghimbir – în marinate și evident, cam în toate mâncărurile asiatice, si in limonade, ceaiuri si deserturi cu ciocolata, portocale sau lamaie – nature sau confiat;

    Dafin – cam în toate mâncărurile cu boabe și cu cartofi;

    Astea-s primele care-mi vin în minte și probabil la mână cel mai des. În rest, toate bazaconiile, you name it, I have it. Anason stelat, kasoori mehti (frunze de schinduf, pe foarte românește) dar și semințe de schinduf, cardamon negru și verde, enibahar, vin chinezesc de orez, melasă, praf de galangal, ierburi de Provence, pastă de tamarind, chimen și chimion, five-spice, ras el hanout home-made, piperuri felurite și câte și mai câte. Nu mă laud că le am, mă minunez. Când vreau să mă laud, le folosesc :)

  18. Imi plac si le folosesc: piperul negru si alb, piperul in 5 culori, piperul de Sichuan (am observat ca piperul are un gust mult mai bun rasnit pe loc), cimbru, rozmarin, busuioc (selectiv), dafin (nu mi-as putea inchipui supa de fasole uscata fara dafin), scortisoara, amestecul chinezesc 5 arome (am inteles ca mai difera compozitia), ras-el-hanout (descoperit si el recent, am inteles ca si asta poate avea compozitii diferite), marar (daca ar fi dupa mine, as pune marar in orice), leustean (mai rar), pastai de vanilie, ardei iute (proaspat, uscat, fiulgi, seminte). Curry folosesc mai rar, nu ii prea place sotului (mie imi place, tin minte niste curry-uri pakistaneze geniale de la Londra), am inteles ca si astea difera, exista curry indian, curry Madras, curry Balti (pakistanez). Pe acasa am o cutie de condimente pentru Tandoori, de la Sharwood’s, neatinsa de doi ani.

    As mai vrea sa spun despre boiaua dulce care se gaseste la taranii din Ardeal in piata. E o boia excelenta, chiar da aroma mancarii, eu cumpar de cate ori am ocazia, e cu mult mai buna decat am luat vreodata din orice magazin (mi se pare ca boiaua de la magazin doar coloreaza mancarea). Am inteles ca e asemanatoare cu boiaua pe care ungurii si-au pus-o sub DOC, boia de Szeged sau asa ceva.

    O alta chestie, cateodata imi plac condimentele puternice (gen curry), alta data insa prefer ca gustul initial al alimentelor sa nu fie acoperit, ci pus in valoare de condimente.

  19. draga adi, mie imi plac foarte mult si le consum des : scortisoara, ghimbirul, oregano, cimbru si busuiocul, mararul (mor dupa el) leusteanul mmmmm!
    si frunzele de telina –

  20. aoleu, am uitat evident si vanilia si lamaia si rozmarinul – gata
    le consum in dulciuri, fripturi, paine prajita cu unt, salate…
    ador cand prezinti retele acestea cu ciuperci, carne si condimente …

  21. Ah…am uitat vanilia in pireul de cartofi…un vis

  22. Respect! Respect pentru acest post minunat despre magia mirodenilor. Mincarea are gust si thank God descoperim combinatii de condimente care ne fac viata mai frumoasa. Nu stiam despre acest site/magazin si ma bucur ca l-am descoperit prin tine. Daca ar fi sa aleg un condiment care imi place acesta este garam masala. Am cumparat initial garam masala din supermarket din Arabia saudita, de la selgros/jamie oliver si de la restaurantul taj din Bucuresti. Acum imi prepar propriul meu amestec. Folosesc garam masala cind fac piept de pui (cu os) la cuptor. Sarez putin puiul si il pensulez cu garam masala. Apoi incep tortura: straupung pielea bietului pui cu felii de usturoi, cuisoare si scortisoara. :) Totul de un pat fin de lemon grass tocat marunt si invelit in hirtie cerata (foaia de aluminiu se pare ca e cancerigena). 1 h la cuptor si gata. Easy peasy. :) love xx

  23. Respect pentru acest post minunat despre magia mirodenilor. Mincarea are gust si thank God descoperim combinatii de condimente care ne fac viata mai frumoasa. Nu stiam despre acest site/magazin si ma bucur ca l-am descoperit prin tine. Daca ar fi sa aleg un condiment care imi place acesta este garam masala. Am cumparat initial garam masala din supermarket din Arabia saudita, de la selgros/jamie oliver si de la restaurantul taj din Bucuresti. Acum imi prepar propriul meu amestec. Folosesc garam masala cind fac piept de pui (cu os) la cuptor. Sarez putin puiul si il pensulez cu garam masala. Apoi incep tortura: straupung pielea bietului pui cu felii de usturoi, cuisoare si scortisoara. :) Totul de un pat fin de lemon grass tocat marunt si invelit in hirtie cerata (foaia de aluminiu se pare ca e cancerigena). 1 h la cuptor si gata. Easy peasy. :) love xx

  24. PS Si mai imi place si zataarul pe care il fac tot singura si merge la…orice :)

    1. se poate face zatar?din ce?imi place mult cu lipie si ulei si de cind arabul a inchis n-am mai gasit in Cluj

  25. Ma inspir din multe locuri cand vine vorba despre condimente, insa cand sunt in fatza tigaii ma cam las purtata de inspiratie.
    In general pastrez condimentele singure si le combin dupa bunul plac. Amestecuri cumpar doar daca nu au porcarii in ele (gen potentiatori de aroma) sau imi fac singura.
    Visez sa am intr-o zi gradina, sa imi cresc in ea tot felul de ierburi aromatice. Pana atunci am la geam menta, rozmarin, busuioc, patrunjel, cimbrisor si salvie.
    Pentru condimente, dar mai ales pentru pastai de vanilie vreau sa ti-i prezint pe http://www.pastaidevanilie.ro Eu mi-am comandat cate o pastaie de vanilie din fiecare tip si le-am pus in reciepiente separate, cu alcool, ca sa obtin esenta de vanilie – asadar la revedere zahar vanilinat! Poate o sa te tenteze si pe tine asa ceva :)

  26. In bucataria mea sunt la loc de cinste! Experimentez! pregatesc intocmai reteta, apoi elimin sau mai adaug ceva arome! Cu cele mai picante mai rar, gatesc si pentru copii. Imi place mult sa fac o glazura pentru carnea gatita la cuptor din melasa si seminte zdrobite de mustar.Un carnea cu 7 min inainte de a fi gata si dau cuptorul pe functia grill. Trebuie sa incercati!

  27. Ung carnea! scuze

  28. de cind am descoperit garam masala l-as pune in orice(dar ma abtin).Ador coriandrul si de-abia astept sa vina vara sa iasa printre dale(de la semintele ce se imprastie cu un an inainte),nu e deloc pretentios.Si am si inventat un condiment,o sare de fapt,care are la baza alge marine si pe care am denumit-o Sare de Someseni!

  29. Sa nu uitam tarhonul, intr-o zama de cartofi( cu afumatura)sau de fasole boabe pestrita(tot cu ciolan afumat).Mai folosesc ca si ingredient secret pt.,,tocana de miel la ceaun cimbrisorul, cules de mine de pe coclauri.Mai nou folosesc ghimbirul proaspat pe care il rad peste legume trase la wok cu sos de soia-super arome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close