Colțunași cu sos de carne

530

Sâmbătă am făcut cam…mulți, destul de mulți colțunași cu sos de carne. Am avut și ajutoare e drept, bucătăresele grădinițelor participante la programul Farfurii curate. Multă lume a cerut rețeta pe Facebook așa că o public și aici, mai ales că am pozele, cele mai multe dintre ele fiind făcute de Laviniu Lazăr (mulțam). O să vă dau cantități pentru patru porții, să nu vă treziți cu prea multă mâncare pe cap.

Pentru sos aveți nevoie de trei morcovi pe care-i dați prin răzătoare, o țelină mică (faceți la fel și cu ea), două cepe mici tocate mărunt și doi căței de usturoi. Puteți să-i dați prin răzătoare și pe aceștia. Vă mai trebuie frunze de oregano, puțin busuioc uscat, frunze de pătrunjel, câțiva stropi de ulei și un kilogram de carne de vită. Poate fi și vită amestecată cu porc. Puneți legumele într-o cratiță cu câțiva stropi de ulei și o ceașcă de apă. Puneți cratița pe foc mic și amestecați în ea până se înmoaie toate legumele. Puneți și carnea în cratiță și continuați să amestecați. După 35-40 de minute turnați în cratiță 3 căni se roșii pasate amestecate cu puțină apă caldă. Lăsați pe foc mic până scade lichidul din cratiță și se îngroașă sosul. Adăugați ierburile aromatice și stingeți focul.

Puteți să vă ocupați între timp de colțunași, care-s nimic altceva decât niște paste de casă. Pentru 4 porții folosiți 2 căni de făină pline ochi și trei ouă (poate e nevoie să puneți 4, depinde de tipul de făină și de cât sunt de mari ouăle). Mai puneți o lingură de ulei de măsline și o pișcătură de sare.

Frământați dar nu prea mult.

Trebuie să obțineți un aluat legat, nu prea elastic și nici foarte moale.

Întindeți aluatul într-o foaie subțire și tăiați din el discuri.

Puneți câte puțin sos pe fiecare disc.

Îndoiți cercurile și sigilați marginea cu o furculiță. Aveți colțunași.

Puneți colțunașii la fiert în apă ce clocotește (multă și cu puțină sare în ea). Lăsați-i să fiarbă 4-5 minute după ce se ridică la suprafață apoi scoateți-i într-o strecurătoare.

Puneți-i pe toți în cratița cu sos și amestecați bine.

Dacă vreți, presărați parmezan ras peste ei. Dacă nu, nu.

Da, colegele au gustat și ele.

Atât. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Arata foarte bine, cu asezonarea potrivita trebuie sa fie si foarte gustoasa toata treaba. Meris de idee :)

    Ai idee Adi de un aluat de coltunasi fara ou? pentru ca si alergicii saliveaza pe aici :)

  2. Curios… stiam ca in Ardeal nu sunt cunoscuti „coltunasii”. In Basarabia se fac ei, in special. Cu branza, cartofi, visine (neam neam).. Iar coltunasii cu carne la noi au putin alta forma si se numesc „pelmeni”, de la rusi preluat.

    Si da, imi plac mult tare! Voi incerca odata si cu sos de carne. Plus ca mi-ai dat o idee la lipit :D

  3. Maestre, tocmai ai inventat ” Agnolotti al ragu „.
    Mă întreb, de unde or fi aflat italienii aşa repede de invenţia matale, de s-au apucat să o facă la scară naţională ?

    1. Adi Hădean Author says:

      cine a spus că e invenția mea?

  4. Cainele lui Pavlov e nimic fata de mine, numai in momentul in care am vazut si citit ritzipeta (precum spunea bunica mama mea Marioara, localnica din Sarmasu – Mures). Ea mai facea, dar am pierdut reteta. Am incercat ceva variante, dar nu mi-au iesit. Dupa ce o prepar iti mai scriu!
    Super multam !!!! : )))!!!

  5. buni mai sunt colţunaşii ăştia. recunosc, eu prefer varianta de umplutură de brânză proaspătă sărată şi înecate în smântână. chiroşti le zice bunica, aşa le zic şi eu :)

  6. Buna treaba. ti-as face o recomandare, care merge si pentru pastele facute in casa : incorporarea in aluat a catorva plante aromatice proaspete si maruntite (eu am pus in blender ouale cu frunzele de busuioc sau oregano). Mi s-a parut interesanta varianta in care in aluatul de coltunasi am pus chimen iar umplutura a fost de carne de vita cu rosii, praf de chilli si piper.
    pentru sos, am ales unul de smantana cu ulei de masline si la sfarsit am adaugat patrunjel proaspat.
    A, si ca sa fim pretiosi, pana la urma, pastrand proportiile, a iesit un fel de Iskender Kebap, da’ „fusion” :))

  7. Adi, din aluatul asta se pot face si taiteii de casa?

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  8. Alina says:

    heeeelp, nu imi reuseste aluatul si nu inteleg dc? am facut cum ai scris tu…o fi faina de vina? am folosit faina ungureasca 550…

    1. Adi Hădean Author says:

      ce nu iese?:)

    2. aluatul se intareste si se faramiteaza in timp ce-l framant…

    3. Adi Hădean Author says:

      Mai pune ou:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close