Pâine cu semințe, cumin și usturoi

595

Am găsit în supermarket o făină care include semințe (nu mai știu cum se numește, nu mai am ambalajul și oricum nu cred că-i important, probabil nu-i o raritate zilele astea), la un preț rezonabil. Nu mai făcusem de ceva vreme o pâine acasă așa că…

Am pus două căni de făină (aproximativ 480 de grame) într-un vas. Am amestecat-o cu un vârf de cuțit de sare apoi am făcut o groapă în mijloc.

Am pregătit un pahar cu apă călduță (200 de mililitri).

Am pus o nucă de drojdie (8-10 grame) în groapa din făină.

Am turnat două linguri de apă peste drojdie.

Am lăsat drojdia să se desfacă, aproximativ un sfert de oră. Am început apoi să frământ.

Am pus în aluat o linguriță de semințe de cumin (chimen arăbesc, zis și chimion) și câțiva căței de usturoi mărunțiți. Am frământat în continuare, un sfert de oră cu totul.

Am făcut o grămăjoară din aluat, am prăfuit-o cu făină și am lăsat-o să dospească într-un loc mai cald și fără curenți de aer. Cam o oră, poate mai bine.

Am pus o foaie de copt în tigaia mea din fontă, am pus pâinea peste foaie (crestăturile de pe pâine au rolul de a stimula și perminte creșterea) și am pus-o apoi în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Am redus temperatura la 180 de grade și am pus în cuptor un vas cu apă. Atmosfera umedă protejează pâinea și dă cojii o ușoară elasticitate.

Am copt pâinea fix o oră.După ce am scos-o din cuptor am stropit-o cu puțină apă și am acoperit-o cu un ștergar. Am lăsat-o așa o jumătate de oră.

Am mâncat pâinea în două zile, cu roșii și salată de vinete. Și cu alte lucruri. Și goală, că a iești cam bună.

Am făcut pâine de multe ori, cu rezultate bune. Aceasta e prima de care am fost cu adevărat mândru.

Da, se poate face și în mașina de făcut pâine.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Offf… da’ fără cuptor nu se poate face nu? Că poftesc de mă topesc pe-aici… Cred că o să iau pînă la urmă maşină de pîine :)

    1. cristina says:

      eu am masina de paine, dar prefer sa coc painea la cuptor. imi place mai mult. Plus ca o pot face chifle, ca sa fie si mai usor de administrat.

    2. Intr-adevar coptul la cuptor e mai bun decat in masina de paine, eu doar malaxez aluatul in ea. Daca nu ai cuptor, e o varianta masina de paine, dar nu iese asa gustoasa, prinde un gust sintetic, nenatural.

  2. Chimion pe romaneste (poate si chimen arabesc) de cumin n-am auzit niciodata decat in franceza sau engleza.

    1. Adi Hădean Author says:

      în limba română uzuală, chimenul și chimionul sunt același lucru, în majoritatea regiunilor țării. deci, e o confuzie la mijloc. utilizarea termenului „cumin” exclude această confuzie.

  3. Buna, am o nedumerire…vasul cu apa trebuie pus deasupra painii, dedesubt, sau nu are importanta??

    1. Adi Hădean Author says:

      dedesubt

  4. Foarte bine arata painea asta. O pun pe lista de incercat, ca suntem fani paine de casa :)

  5. Arata foarte bine…
    Si eu vreau sa incep sa fac toata painea in casa, dar mi-e greu sa-mi iau avant.
    Poate totusi in curand imi fac curaj…

  6. Pe ce gratar tii painea? Te intreb pentru ca daca eu o tin mai mult de 20 de minute (ce-i drept la 190 de grade), o scot gata crutoane. Daca vobesti de grade, presupun ca discutam tot de cuptor electric (daca da, cu ventilatia pornita sau nu?).
    Mai am o chestie care nu-mi iese, coaja de jos, in general e foarte subtire si destul de putin crocanta. O sugestie, ceva?

    1. pentru a avea o crosta buna cand painea e aproape coapta, eu zic 3 minute inainte, pune tava cu paine , jos in cuptor, adica sa atinga partea inferioara cuptorului, asa se coace si partea de jos si prinde o crusta f faina,
      si cand coci painea, pune tava la mijlocul cuptorului sau chiar la trei sfert, catre partea inferioara, nu trebuie sa fie sus, prea aproape de sursa de caldura, si cred ca cu ventilatie e mai bine, mult succes

  7. Dorin Trifa says:

    Am luat anul trecut o masina de paine si nu imi pare rau , folosesc un amestec de faina 3/4 faina alba bl650 si 1/4 faina secara adaug un amestec de seminte :in , susan , dovleac , fl soarelui uneori adaug fie ;ceapa , ardei rosu sau patrunjel .

  8. Cand citesc retetele tale simt blandete, liniste, curatenie…
    Parca iti simt glasul cald. Nu vreau sa para a fi un compliment,
    Asta tranzmiti, cu siguranta nu sunt singura care te percepe astfel!
    Modul in care prezinti retetele, parca pregateste sufletul pentru a gati cu drag!
    Felicitari pentru omul de dincolo de retete!

  9. Melania Neamtu says:

    Fac si eu paine de casa, dar de fiecare data imi iese o coaja foarte, foarte tare. Stiu reteta de la mama mea careia ii iesea perfecta. Desi respect reteta, nu stiu ce se intampla. Ce credeti?

  10. stancu camelia says:

    Sunt mare amatoare de piine facuta in casa iar baietii mei abia asteapta sa vada ce surprize mai pun la cale .Multumesc pentru reteta si pentru grija cu care impartasiti micile secrete care fac diferenta.Sa fiti sanatos!

  11. Eu am o problema cu painea in general, iese gustoasa dar coaja se intareste cam tare si nu imi aminteste de painea de casa pe care o stiu eu.
    Orice sfat prinde bine:)

  12. Alex Hampu says:

    Oare painea cand se pune la dospit trebuie acoperita cu ceva? Sau mai degraba ramane descoperita?
    Multumesc

  13. Ramona Bobircea says:

    Unde putem gasi cumin, caci caut de ceva vreme. Prin supermarketuri nu am gasit. Multumesc.

  14. Si eu fac paine, ador mirosul de paine calda si bucataria mea capata acel aer de ” ACASA”.Din secretele mele: la framantat pun si o lingurita de ulei ( paine e elastica si la taiat nu face firimitur, in plus coaja nu mai iese asa de tare ). Mai am si varianta de paine cu ceapa: o ceapa medie prajita pana devine aurie , scurs uleiul si adaugata in timpul framantatului.

  15. Oana Mircea says:

    Buna Adi.
    Incerc acum reteta. Spui la inceput ca pregatim o cana de 200 ml apa calduta iar apoi spui ca fol doar 2 linguri din ea. restul se pune ulterior,inainte de a framanta?
    Merci :)

  16. Pana la urma chimen e diferit fara de chimion? Eu asa stiu.
    O fi chimenu arabesc la fel ca si chimionul?

    Eu sincer nu am gasit sa cumpar chimion/cumin de la noi, dar am citit ca difera la gust fata de chimen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close