Vine iarna, merele-s multe, pere și gutui se găsesc. Pornind de la rețeta de mai jos, puteți improviza o varietate mare de ștrudele cu fructe de sezon, deserturi minunate pe care le puteți face cu cheltuială puțină și fără multă migală. Cantitățile pe care vi le dau sunt pentru 10-12 porții. Dacă vreți mai puține ori mai multe, vă descurcați voi cumva.
Spălați 2,3-2,5 kg mere dulci, curățați-le de sâmburi și cotoare, tăiați-le-n cuburi cu latura de 0,5 cm. Stropiți merele cu zeama a două lămâi și amestecați-le cu trei linguri de amidon alimentar. Puneți merele într-o cratiță cu 300 g zahăr brun, o lingură de scorțișoară, 3-4 frunze de mentă mărunțite. Țineți pe foc mic până se pătrund merele. Amestecați des cât sunt pe foc. Lăsați merele să se răcească.
Prepararea sosului: Bateți 12 gălbenușuri medii cu 150 g zahăr vanilat pudră și două plicuri de zahăr vanilat Bourbon, pe baie de aburi. Turnați 2 litri de smântână dulce peste gălbenușuri (30-32% grăsime) și amestecați până începe să se îngroașe sosul. Luați de pe foc. La servire, dacă sosul e prea gros, lungiți-l cu o lingură de frișcă lichidă.
Prepararea ștrudelului: Împărțiți foile în număr egal pentru a face trei ștrudele. Fiecare ștrudel trebuie să aibă aproximativ același număr de foi. Ungeți fiecare foaie cu unt topit. Așezați câte 4-6 foi una peste cealaltă. Împărțiți umplutura în trei părți egale. Plasați umplutura deasupra foilor, rulați relativ strâns și ungeți ștruelul cu unt și la suprafață. Ungeți-l cu albuș bătut și tăiați-l din loc în loc, formând patru segmente egale. Puneți ștrudelul pe foaie de copt și coaceți-l la 200 de grade Celsius pentru 18 minute sau până se rumenește frumos. Presărați puțin zahăr pudră peste el și acoperiți-l.
Serviți fiecare porție de ștrudel cu 3-4 linguri de sos. Să fiți sănătoși.
Am mancat ceva asemanator la Viena – e un deliciu extraordinar :)
Trebuie neaparat sa o prepar !!!!
Trebuie folosit foi de placinta sau se poate folosi si aluat foietaj ?
o reteta pe cat de simpla si cunoscuta de toata lumea, pe atat de delicioasa, aromata si sanatoasa :)
salut! daca fac acest strudel il racesc la frigider as putea sa’l reincalzesc fata a se intari ?? la microunde sau convectomat??
Hello, am 20 de ani si azi am facut primele mele 2 strudele :P Foile mele nu aratau asa bine, erau cam franjurate, fracturate, dar m-am descurcat sa impachetez strudelele, eu am facut 2 :)
Acum sunt la cuptor, sper sa iasa bine :D Multumesc pentru reteta !
Adi ma bucur mult ca am gasit reteta la tine! Imi place mult desertul acesta si il savurez de fiecare data cand ajung in Austria.
O intrebare: pentru sos mai putin, ar fi ok sa dau cantitatile pe jumatate? Dupa preparare, se mai poate pastra sau trebuie servit imediat?
Multumesc si spor in toate!