Două rețete de chiftele marinate

1K

Promiteam încă de ieri să vă dau rețetele de chiftele marinate rezultate din întâlnirea mea cu Bunicile de duminică. Dați-mi voie să mă țin de cuvânt.

Rețeta bunicilor:

600 g carne de porc, 300 g carne de vită, 1 cartof mare, 2 ouă, sare, piper. Cartoful dat prin mașina de tocat carne, carnea tocată și ea, se amestecă cu ouăle și se condimentează cu sare și piper. Formează chiftele, aplatizează-le și frige-le în ulei, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc. Sosul: 300 de grame de pastă de tomate, 30 ml oțet, 50-60 ml vin alb sau roșu, demisec, o foaie de dafin, sare, piper, o ceapă tăiată julienne. Sticlește ceapa în puțin ulei, adaugă pasta de tomate lungită cu puțină apă, vinul și oțetul, foaia de dafin, sarea și piperul. Pune chiftelele în cratița cu sos și lasă-le să fiarbă un sfert de oră.

chifteleRețeta mea:

600 g carne de porc, 300 g carne de vită, 10 g usturoi, 10 g sare fină, puțin piper. Frământă bine carnea cu sare, asta va duce la legarea chiftelelor fără să fie nevoie de ou, pesmet sau miez de pâine. Adaugă usturoiul zdrobit fin și mai frământă puțin. Formează chiftelele rotunde și lasă-le la rece o jumătate de ceas. Frige-le într-o tigaie antiaderentă, cu câțiva stropi de ulei. E important să se rumenească la exterior, să capete gust și culoare. Sosul: în grăsimea lăsată de chiftele pune la încins un baton de scorțișoară, o foaie de dafin, o jumătate del inguriță de boabe de chimen, 6-8 boabe de enibahar, 10 boabe de piepr negru. După ce se încing toarnă peste ele un litru de roșii pasate. Lasă să dea în clocot și pune chiftelele în sos. Lasă-le să fiarbă pe foc mic 20 de minute. Dacă vrei să faci un piure de păstârnac, așa cum am făcut eu, pune o jumătate de kilogram de păstârnac la fiert în apă cu sare și o cană de smântână dulce. Pune și o jumătate de baton de vanilie la fiert împreună cu păstârnacul. După ce a fiert păstârnacul, dă-l printr-o sită fină adăugând puțin din apa în care a fiert. Potrivește gustul cu sare. Atât pe azi. Să fii sănătos.

chiftea

Join the Conversation

  1. In felul acesta , ma delecta si fosta mea mama… :( Pt acest lucuru am sa va multumesc dvs <3

  2. Al tau arata mai bine si, ce e cel mai important: nu ai pus otet. :)

  3. Chef, recunosc ca, din motive personale, asteptam retetele. Daca a bunicilor (respect!) e clasica (regasita cu diverse variatiuni: unii adauga cimbru sau oregano sau..etc..in sos), a Dvs. m-a intrigat.
    Utilizarea scortisoarei (folosita in bucataria romaneasca aproape exclusiv la dulciuri) mi-a adus aminte de o emisiune a Toniei Buxton, in care a pregatit chiar chiftele marinate, condimentand cu scortisoara (de enibahar si chimen nu-mi aduc aminte). Atunci am aflat (ignoranta de mine) ca scortisoara este comun utizata in bucataria orientala si mediteraneeana. Sper sa am curajul sa incerc reteta Dvs. Eu asa vad rolul blog-urilor culinare – apropo de evenimentul Food bloggers conference: de educare (culinara, dar nu numai), de rafinare (a gusturilor, dar si a modului de a gandi), de perceptie si de ce nu, de toleranta (a diverselor culturi si obiceiuri culinare). Asa va percep eu blogul.
    Respect.

  4. Par delicioase sunt curios cu ce recomanzi sa fie servite, ma refer la garnitura.

  5. mihai cluj says:

    Cum sa pui vin demisec si otet in pasta de rosii care e acida deja fara sa reglezi dupa a ceea aciditatea????????? naspa.

  6. Chiftele marinate am mai făcut, dar pireu de păstârnac, nu ! Cred că am să fac chiftele de dragul pireului ! :D

  7. Foarte bune retete ai pe blog chef Ady, îmi place sa gatesc dupa dumneavoastra chiar daca nu exact, pt ca uneori nu gasesc toate ingredientele… respect pt profesie

  8. Voi incerca zilele astea chiftelutele marinate. Piureul de telina s-a banalizat la noi in casa. Am trecut la cel de dovleac sau combinatia intre piureul de cartofi si cel de mazare (e de efect).
    Dar chiftelute cu scortisoara, chimen si enibahar in aceiasi oala suna interesant.
    Eu obisnuiesc la chiftelute sa pun si ceapa in compozitie.
    Multa consideratie pentru talent, modestie si rafinament. Felicitari!

  9. Am incercat si eu versiunea a doua de chiftele si pot spune ca sunt delicioase.Succes garantat:)

  10. chiftelele au fost bune dar cam iuti

  11. Peter Wolf says:

    Buna ziua!
    incerc sa va contactez in legatura cu un proiect. V-am scris un email si am revenit de 3 ori pana acum, dar nu am primit raspuns. Se poate sa-mi spuneti daca ne puteti sprijini.
    Va multumesc anticipat!

    1. Adi Hădean Author says:

      bună ziua. e posibil ca mesajul să nu fi intrat în inbox. vă rog să-l mai trimiteți o dată, voi fi atent la e-mail. mulțumesc.

    2. Peter Wolf says:

      Multumesc pentru raspuns. Am retransmis, inclusiv de pe adresa de email mentionata aici.
      Cu respect, Peter Wolf

  12. Eeeeee na! Pastarnac cu vanilie?! Combinatia asta de piure chiar m-a facut curioasa si o voi incerca in weekend ;)

  13. Eu știam că pâinea sau pesmetul se pun în chiftele ca să le facă mai pufoase, nu ca să le lege. Că dacă-s doar din carne, ies cam tari.

    Sau poate era doar o încercare de înmulțire a cantității din vremurile mai sărace.

    O să încerc și varianta fără. Și mai ales sosul cu scorțișoară și chimion. Și-apoi o să încerc și-o varianță în care o să înlocuiesc scorțișoara cu nucșoară și chimionul cu ghimbir. Am o vagă bănuială că și-astea s-ar împleti bine cu roșiile pasate.

  14. alexandru popa says:

    ~~Dacă vrei să faci un piure de păstârnac, așa cum am făcut eu, pune o jumătate de kilogram de păstârnac la fiert în apă cu sare și o cană de smântână dulce.~~
    deci se pune smantana la fiert sau se foloseste dupa ce a fiert pastarnacul?

  15. Vai vai, si cu ardei in otet… Curcubeu pe cerul gurii cum ar veni. :))

  16. Absolut fabuloasa combinatia scortisoara, chimen, foi de dafin. Delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close