Mancarea asiatică e o noutate absolută în bucătăria mea așa că am hotărât să încep prin a găti ceva simplu si ușor – pechețele (sau rulouri) de primăvară. Le-am garnisit cu un sos pe bază de unt de arahide și sos de soia, combinația perfectă de sărat – dulce – iute, un sos cremos, fin, care face echipă tare bună cu rulourile pline de prospețime. Am ales să umplu pachețelele și cu pui prăjit, bine condimentat, dar puteți renunța la el, obținând astfel un fel de mâncare de post.
Pentru rulouri avem nevoie de: 15-20 foi de orez, tăiței din fasole sau tăiței de orez (aproximativ 50g), 1 piept de pui (și condimentele aferente – garam masala în cazul meu, dar voi folosiți ce vă place), 2 linguri ulei vegetal pentru prăjit, ardei tricolori (1/2 ardei din fiecare culoare), 1 morcov mic, 1/2 castravete, 2 mâini spanac tânăr, câteva fire de leurdă și pătrunjel, câteva frunze de salată verde.
Taiați ardeii, morcovul și castravetele în fâșii subțiri.
Înmuiați tăițeii 5 minute în apă fierbinte apoi scurgeți și dați deoparte.
Tăiați pieptul de pui fâșii și asezonați-l cu sare, piper și condimentele dorite apoi prăjiți-l în ulei încins până devine auriu.
Umpleți un bol cu apă rece și începeți să formați pachețelele astfel: înmuiați o foaie de orez în apă rece pentru 15-20 secunde până devine maleabilă. Cu grijă (foile sunt fragile) așezați foaia de orez pe suprafața de lucru apoi puneți câteva fâșii de ardei, castravete, morcov, salată verde, spanac, pătrunjel, leurdă, piept de pui și tâiței pe una din marginile foii de orez. Împăturiți partea de sus a foii peste legume, apoi împăturiți și marginile laterale. În cele din urmă, rulați cu grijă foaia de orez și repetați procesul cu celelalte foi.
Pentru sos aveți nevoie de: 2 linguri unt de arahide, 4 linguri sos de soia, 1 linguriță miere, 2 lingurițe oțet de orez, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță ulei de susan, 1 linguriță sos iute (sau fulgi de ardei iute), 3-4 linguri apă pentru a subția sosul.
Puneți toate ingredientele într-un blender și pulsați până obțineți un sos fin.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Pentru un gust mai patrunzator, dublati cantitatea de usturoi. Ma rog, sunt subiectiv, doar ca gustul usturoiului e demential :)
Sigur, sosul poate fi modificat dupa dorinta. Mai mult usturoi, mai mult sos iute sau poate cineva si-l doreste mai acrisor. Gusturile nu se discuta :)
Buna ziua, am citit pe blog in sectiunea „Despre” ca sunteti de acord sa postati articole platite pe blogul dvs.
Pe mine m-ar interesa sa imi postati un articol pe tematica unei aplicatii despre gatit, deci pe tematica dvs.
As putea sa stiu care este pretul pentru un astfel de articol?
Va astept raspunsul,
O zi buna!
vă rog să scrieți pe adresa office @ adihadean . ro
mulțumesc
In final se prajesc ?
Nu se prajesc.
Eu zic ca prijite sunt mai bune pachetelele. Si la steamer ies bine, însă, odata prăjite, devin crocante la exterior, si fiecare inbucatura e ca o explozie de prospetime!
Eu unul evit salata in compozitie, recomand in schimb a o înlocui cu Putin ghimbir.
E o chestie de gusturi. Eu una nu le vad prajite nicicum. Toate ingredientele alea proaspete sunt perfecte asa cum sunt, dar, repet, e o chestie de gust. Cred ca ar merge si putin ghimbir.
O mancare foate gustoasa. Din punctul meu de vedere, sosul e unul foarte bun si cred ca e baza acestei mancari, dar as pune mult mai mult usturoi. Banuiesc ca puiul se poate faci si gratar, nu?
Sigur ca da, Stefana. Il poti face si pe gratar si-l condimentezi cum vrei.
Buuun,….deci devin fan Olguta!
Ce-ai zice sa faci dim-sum? Stii…..fragede…cu aluat cu faina de orez….translucid aproape de fin ce e…..
Felicitari,
Monica
ps: superb blogul tau
Multumesc, Monica. Uite ca mi-ai dat o tema de gandit, am mai vazut dim-sum pe ici, pe colo, dar nu m-am gandit ca as putea face si eu.
P.S. – multumesc pentru vizita, te mai astept :)
Olguta, vazandu-ti retetele de pe blog, m-am gandit ca tu chiar ai putea face dim-sum.
Finetea si complexitatea aluatului le-am asociat cu fineturile din retele tale (am mancat cu adevarat excelente intr-un restaurant cu patron si bucatar chinezi ambii).
Am vazut emisiuni culinare cu chefi celebri preparand dim-sum….nu m-au convins…au iesit precum coltunasii nostri… Ori dim-sum e cu totul altceva..
Te rog, incearca!
Reteta ta as face-o cu incredere.
Monica
Scuze sa intervin e prima oara cand ma uit pe acest site, dar acestea nu sunt pachetele de primavara sunt pachetele de vara vietnmeze, puiul poate fi inlocuit cu creveti de asemenea. Pachetelele de primavara sunt cele prajite :)
Am încercat această rețetă și este super! As dori să prepar mai multe rețete chinezești și as avea o întrebare. Tăițeii de orez cu sos de soia pe care îi primim ca și garnitură sunt mai uscați. Pare că nu sunt hidratați și au culoare și gust de sos de soia. Oare cum îi prepară chinezii? Cineva mi-a spus că au un secret, dar care o fi? Te întreb pe tine pentru că știi atât de multe. Îți mulțumesc, duminică plăcută!