Cină cu burgeri

682

(P)

O bună parte din măiestria bucătarilor profesioniști poate fi văzută în momentul în care o bucată de carne mai puțin căutată este transformată de aceștia într-o mâncare demnă de laude și de o a doua porție. Pulpa de vită, spre exemplu, poate fi frăgezită și infuzată cu arome atât prin marinare, cât și prin gătire lentă la temperatură scăzută. Astăzi am folosit ambele tehnici cu ajutorul aparatului de vidat Food Saver, a caserolei pentru marinare rapidă și al Crock-Pot slow cooker.

Vă propun acești burgeri cu pulpă de vită mărunțită (shredded beef burgers), deoarece cred că este o mâncare ideală pentru o cină între prieteni, iar cu ajutorul gătitului lent, aceasta se poate găti în timp ce sunteți la serviciu. Aveţi nevoie doar de puțină pregătire dimineața, şi o minimă asamblare seara.shredded-beef-burger

Pentru a obţine acest preparat am curăţat de pieliţe şi grăsime un kilogram de pulpă de vită pe care am tăiat-o apoi în felii a câte doi centimentri şi am aşezat-o în caserola pentru marinare rapidă. Am acoperit carnea cu o marinadă a cărei bază a constat în 200ml suc de lămâie şi 300ml de ulei de floarea soarelui. La acestea am adăugat un amestec aromatizant pe care l-am zdrobit folosind un mojar cu pistil. Acesta conţine o jumătate de căciulie de usturoi, 4 – 5 foi de dafin, două linguri de rozmarin uscat, şi câte o lingură de sare, zahăr, boabe de muştar, ienibahar, piper negru.shredded-beef-burger

O dată ce carnea era acoperită de baiţ, am închis capacul caserolei pentru marinare rapidă şi am strâns supapa de vid. Folosind furtunul de vidare am conectat caserola la Food Saver, am mutat supapa în poziţia indicată în manual şi am pornit aparatul de vidat. După câteva secunde vidarea s-a încheiat, am închis din nou supapa, am deconectat furtunul şi am pus caserola în frigider timp de 15 minute. Acesta este avantajul utilizării caserolei pentru marinare rapidă, în loc de câteva ore, rezolvăm în 10 – 15 minute.shredded-beef-burger

Până am marinat carnea, am avut timp să tai grosier un baton de ţelină apio, o bucată de praz de 10cm, 3 căţei de usturoi şi 6 roşii. După ce am depresurizat caserola, am scos carnea din marinadă, am tamponat-o cu şerveţele şi am rumenit-o într-o tigaie de fontă. Am mutat carnea în vasul ceramic al Crock-Pot şi am adăugat legumele în tigaie, sotându-le şi pe acestea. Când s-au înmuiat puţin legumele am adăugat 250ml de roşii pasate, am adus la punctul de fierbere şi am transferat totul în vasul ceramic, peste carne. Am setat temperatura pe low, timer-ul la 8 ore şi mi-am văzut apoi de treabă.shredded-beef-burger

Seara, a fost foarte simplu, carnea se putea tăia cu lingura, iar sosul avea consistenţă de gulaş. Am scos bucăţile de carne pe o farfurie şi am desprins fibrele folosind două furculiţe, apoi am asezonat cu sare şi piper măcinat. shredded-beef-burgerAm prăjit chiflele, le-am uns cu sosul rămas în Crock-Pot, am adăugat carnea, am garnisit cu ardei şi ceapă roşie murată, am adăugat un sos făcut din smântână, muştar de Dijon şi praz proaspăt, apoi am savurat burgerii şi m-am bucurat de această carne fragedă şi aromată.

Ca blogger am avut deseori frustrarea de a mânca o mâncare rece, deoarece fotografierea durează prea mult. Cu Crock-Pot m-am bucurat că am reuşit să ţin la cald majoritatea mâncării până am fotografiat prima tranşă de burgeri, folosind funcţia de menţinere la cald.shredded-beef-burger

După această experiență, recomand Food Saver și Crock-Pot ca fiind un tandem ideal pentru toate bucătăriile, iar perioada anului e foarte propice achiziționării – Black Friday continuă până pe 28 noiembrie, așa că aveți prețuri reduse la ambele.

Reţetă bonus:shredded-beef-burger

Ardeii şi ceapa murată pe fast forward folosind aceeaşi caserolă de marinare rapidă. Pe foc am făcut un amestec de 150ml apă, 150ml sare, două linguri de zahăr şi una de sare, am adus la temperatura de fierbere şi am turnat acest lichid peste legumele ce aşteptau în caserolă. Am vidat după metoda descrisă mai sus şi am lăsat 20 de minute la temperatura camerei. Astfel am obţinut o murătură crocantă într-un timp foarte scurt.

Poftă bună!shredded-beef-burger

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

Join the Conversation

  1. http://www.culinar.ro/produse/preparat-mancare/slow-cookers/slow-cooker-3-5l-manual-red
    Pretul Crock Pot „special” pentru Black Friday este fix la fel ca acum cateva saptamani!
    Reducere 0%. Multumesc dar nu, multumesc!

    1. Eu mi l-am luat pe cel de 4.7L cu 40% reducere dupa culinar, mi s-a parut un pret bun. Am dat 299 lei pe el.

  2. Preadornicul Zaharie says:

    Si eu care doream sa intreb cum un vid partial poate sa scada timpul de marinare de la cateva ore la 15 minute.
    Reclama asta imi taie cheful de gatit.

    1. Timpul de marinare scade pentru ca vidarea deschide porii carnii si este mai bine patrunsa de sosurile si lichidele alese pentru marinare.

      Eu am un astfel aparat de vidat si il folosesc de peste un an. Sunt foarte multumita!

  3. Eu am încercat reteta, e geniala. Am fiert carnea in oala sub presiune dupa ce am lasat-o la marinat peste noapte. Fara sa folosesc nicio ustensila scumpa, gustul a rămas demential. Mulțumesc pentru reteta!

    1. Achiesez. Am folosit si eu oala sub presiune. A iesit foarte bun. Cred ca acesta e burgerul pe care l-am mâncat la Street Food Oradea. Avea însă un sos/garnitură verde crud. Ce era chestia aia verde? Era asa de bună!! Am tot cautat pe blog, dar nu am gasit sau nu am stiut sa caut. Oricum super gândit. Burgerul a fost gata în 30 de secunde. Felicitări!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close