Pe drumul pe nedrept poreclit „european” ce leagă Oradea de Salonta, la câteva sute de metri de intrarea-n micul oraș bihorean, găsim loc de popas și mas, adică un motel cu restaurant. Se numește Millenium, e frecventat de camionagii și drumeți și e faimos în Bihor și de bună seamă-n partea asta de Ardeal. Vineri am mâncat acolo a doua oară și am hotărât să scriu despre asta.
Restaurantul e primitor, clădit din piatră și lemn, decorat rustic (singurul lucru nepotrivit de acolo e ușa din tâmplărie PVC care duce spre recepția motelului). Florile de pe masă sunt vii.De fiecare dată când am intrat acolo, fie pentru o cafea fie pentru mâncare, localul era plin. Cu toate astea, nu am avut de așteptat mult după chelneri, care-mi par bine instruiți. Se mișcă repede, sunt zâmbitori și amabili. Până să vină comanda mi-am verificat mailurile (au internet wireless în restaurant) și am dat două-trei twitt-uri. Cel mult zece minute a durat până să începem să mâncăm. E drept, nu am cerut cine știe ce, o iahnie. Foarte bună, aromată cu tarhon. Am mâncat eu jumătate din ea.
Eu am luat o ciorbă de fasole. Excelentă, condimentată după gustul meu, cu nițică afumătură și cu multă fasole. Am cerut și smântână și ardei iute iar pâine, de casă, a fost o parte albă, o parte neagră.
Ciorba de fasole m-a convins. Data viitoare o să încerc bogracs-ul (nu-l fac în fiecare zi, deci sper să mă nimeresc pe acolo în ziua lor de bogracs).
Până să vină felul 2 (am poftit eu la oarece), am ieșit puțin pe terasă. Faină terasă, cu verdeață în jur, cu loc de joacă pentru copii și un mic heleșteu cu arteziene ce împrospătează aerul.
La felul 2 am primit…ce am cerut. Adică oase cu măduvă, fierte bine, date apoi la cuptor.
Și pâine prăjită și usturoi.
Se freacă pita cu cățelul de usturoi și se întinde pe ea măduva aurie, gustoasă. Apoi se mănâncă.
Am golit un os și jumătate din trei. Mi-a părut rău să las în farfurie bunătatea asta (care costă 6,5 lei) dar am sperat că se va bucura de ea un cățel-cățel, nu de usturoi.
Nota de plată (pe lângă mâncare am avut apă și cafea) a fost de 43 de lei. Nu cel mai scump dar nici cel mai ieftin. Rezonabil, zic eu. Asta a fost. Să fiți sănătoși.
N-am mâncat niciodată măduvă şi nici nu am văzut în vreun meniu de prin Braşov, e chiar atât de gustoasă pe cât spui?
Sa va fie de bine dupa masa gustoasa!! Ce este bogracsul? :) Sper sa ajungeti acolo cand o fi si sa faceti poze. Cat despre maduva …mmmmmmm o bunatate chiar numai pe paine prajita cu sare si piper, daca dupa masa de pranz esti nevoit sa mergi iar la serviciu :)
mama, m-a innebunit maduva aia. eu vanez toate oasele din supa, din cuza ei. cred ca fac drumul pana acolo doar pentru asta :)
Am tot auzit despre Milenium , din pacate nu am poposit niciodata acolo…Nu mi s-a parut deloc scumpa plata , ci de bun simt….iar maduva cu ai si pita prajita , n-am mai pomenit pana la postarea asta :)
Sa va fie de bine si sa ai o saptamana cu realizari maxime! :)
ooo, bucatarie ungureasca. buna pentru cei tari in fiere… de as putea povesti si eu aventurile mele culinare prin tara hunilor… numai din cititul retetelor lor traditionale m-am ingrasat doua kile.
avand in vedere ca nu ajung in Oradea…decat daca merg la unguri… nu ma opresc pe drum, din cauza ca am un restaurant la 10 KM de debrecen hmmm hmmm hmmm…:D
Da, daca tu zici ca e asa tare…oi oprii odata
nemaipomenit. nu am auzit sa fie servita maduva la restaurant pe undeva. la noi cand se face supa/rasol, bataie pe oase ca la plevna..
Ciorba aia de fasole ma face sa-mi aduc aminte de toate necazurile. Mi-e foameeeeeeeeeeee. :D
Că ajungeți ori ba la Millenium, vă recomand să încercați măduva din osul fiert apoi copt zece minute. Sare, piper și pită frecată cu usturoi. Poate un pic de zeamă de lămâie:-). Oi!
Maduva… bun de tot. N-am stiut ca exista restaurante in care poti comanda asa ceva. Sigur nu prin si prin Bucuresti :(
Cândva găseai la Hanul lui Manuc:-)
Maduva e un deliciu. Eu o mananc cu multa paine proaspata. Iar ciorba aia de fasole arata nemaipomenit. Desi sunt moldoveanca, trebuie sa recunosc ca-mi place mai mult ciorba / supa de fasole din Ardeal.
Mama, mama ce pofta mi-ai facut cu maduva, imi vine sa fug de la munca si sa cumpar oase.
AlexM:-)), hai, fugi:-)!
acum vreo 20 de ani sau 25 poate chiar 30, mama pregatea pentru masa de duminica supa de carne in care fierbea si oase cu maduva. tata facea ritualurile cu exceptia faptului ca nu folosea pita unsa cu usturoi, doar pita si sare presarata peste maduva fierbinte. multzam fain adrian de aducerile aminte!!
maramuresul te citeste!! :)
Cristina, cu drag bucurie și :-)
Rox, eu sunt ardelean dar găsesc bucurie în mâncăruri din orice zonă a țării ăsteia. Din fericire avem parte de suficient de multe influențe și de suficient de multă imaginație încât să nu ne plictisim:-)
Tu si osul tau (mancarea)… mi-ai adus aminte de cand face mama racituri si rod oasele, si daca cumva se potriveste si-un os de vita… un deliciu, de-mi ploua-n gura…
Am mancat si eu de cateva ori la Milenium si pot confirma ca mancarea e de nota 10. Au fost dati cand am prins bogracs… e asa bun de lingi farfuria. :)
deliciul pitei prajite unsa cu maduva mi l-o dezvaluit mama. sa fi tot trecut de atunci vreo 25 ani, insa tot deliciu ii. nu pot spune ca m-am plimbat mult, nici putin, insa n-am vazut veci la vreun local unde se poate lua masa in meniu asa ceva. e foarte foarte tare!
mi se pare ca am oprit si eu odata la ei; am fost multumit!
Azi am mancat la milenium intradevar se mananca bine dar ospatari sunt niste hoti exemplu pulpe de pui desosate la gratar in meniu 9 lei pe nota de plata 27 lei cica portia avea 300 de grame sau ce?300 de grame nu incape in farfurie.Total pe ce am consumat la un calcul din meniu ma asteptam sa platesc 70 lei dar am platit la calculul ospatarului 95 lei pe un bon de mana.
Pot sa zic ca am oprit la Millenium sa mancam pe considerentu’ daca Adi Hadean a mancat acolo si zice ca-i OK, nu ne mai trebuie alta recomandare. (mersi Adi)
Ne-a placut mancarea, decorul, amabilitatea personalului, tot.
Bogracs-ul il fac doar in week-end si doar daca nu ploua – se face afara la ceaun.