Ciorbă de lobodă cu pastramă de vită

809

Am trecut prin piața Mihai Viteazu din Cluj și am cercetat tarabele cu verdețuri. De multe dintre ele nu te poți apropia (vorbesc acum în nume propriu, nu-i musai să fie valabil și în cazul vostru) pe motiv că-s ținute de samsarii de legume-fructe care stăpânesc mai nou piețele. Din fericire mai sunt și micii producători care ies timid la interval și vând te-miri-ce- uri de prin ogrăzile proprii. O tanti vindea lobodă, și verde și vânătă, faină, fragedă și grasă. Am cumpărat trei legături, cu gândul că oi face eu ceva din ele. Dintr-o măcelărie din piață am cumpărat pastramă de vită. Nu multă dar foarte bună. Am scăpat cu vorba de „avansurile” unei țigăncușe care vindea căpșuni cât un cap de copil și m-am îndreptat spre casă. Iar acasă…

Am spălat bine frunzele de lobodă.

ciorba de loboda 01

Am mai spălat/curățat o legătură de pătrunjel, două fire de ceapă verde și două de usturoi, verde și el și un morcov cât o zi de post.

ciorba de loboda 02

Asta-i mândrețea de pastramă:

ciorba de loboda 03Așa arată aproape o jumate de kilă de kefir. Putea fi sana, iaurt, lapte acru ori smântână. N-a fost să fie.

ciorba de loboda 04

Am pus ceapa, usturoiul și morcovul la fiert în apă cu nițică sare.

ciorba de loboda 05-2Înainte de a pune oala pe foc am turnat în ea și kefirul. Am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat morcovii și am mai adăugat sare și piper după voie-mi.

ciorba de loboda 06

Am tăiat pastrama-n franjuri subțirele.

ciorba de loboda 07Am luat oala de pe foc și am pus în ea frunzele de lobodă și pătrunjelul tocat. Am acoperit cu capacul pentru cinci minute. Loboda-i fragedă, e păcat să o fierbeți. Dacă o lăsați să se facă doar din căldura ciorbei, e destul.

ciorba de loboda 08La urmă, după ce am pus ciorba-n farfurie, am adăugat și câteva franjuri de pastramă crudă și bine condimentată. Nici aceasta nu trebuie să fiarbă.

ciorba de loboda 10Sigur că se brânzește kefirul, dar știți cât de mult mă interesează asta? Exact, nici un strop. Pentru că asta-i o zamă făcută din puținătate și subțirimea chimirului, nu a obrazului. E o mâncare absolut rustică, gustoasă, acrișoară și hrănitoare, numai bună pentru o amiază dintr-o zi de început de vară.

ciorba de loboda 11Să trăiți și să fiți sănătoși. Iar de vreți mai multă acreală-n ciorbă, stoarceți în blid niște zeamă de lămâie.

ciorba de loboda 12

Join the Conversation

  1. imi place mult cirba cu loboda…eu o faceam cu putin orez si cu franjuri de oua…la varianta cu pastrama nu m-am gandit!

  2. de unde ai luat, dumnezeule, pastrama aia? ce artizan nestiut de lume ai descoperit in colturi misterioase de romanie? ca mie pinguinii de la supermarket imi vind pastrama de vita in care singura vita reala e cea din poza de pe eticheta.
    nici nu stii cum imi ploua in gura cind ma gindesc la ciorba asta. am pus un bookmark cit capul meu s-o incerc atunci cind voi reveni in tara, ca in budapesta nu am vazut loboda niciunde.
    plus ca mai imi vine sa ocolesc pe la cluj in drumul spre bucuresti, sa-mi iau un vitel intreg facut pastrama, sa fie acolo, ca nu se stie niciodata.

  3. Nu pot sa-mi imaginez ce gust are, cred ca am mancat supa de loboda o data, iar o data placinta cu loboda care a fost geniala, dar de aratat arata SUPER. Atatea culori… esti maestru bucatar si maestru fotograf. :)

  4. Paula, mulțumesc. Nu-s maestru nici la una nici la alta dar măstrăduiesc să fac bine:).

  5. arata spectaculos! eu as fi din categoria alora care o sa-si puna o tona de lamaie in ciorba asta :)

  6. Farfuria cu ciorbă arăta ca o pictură, cred că mi-ar fi fost milă să bag lingura-n ea şi să stric echilibrul cromatic. Mi-a plăcut şi comentariul preliminar, eşti de 10, ce mai…

  7. Zâno, liniștită:-)
    Meda, mulțam fain:-)

  8. Tulai Doamne! E ora 4 jumate dimineața și eu bălesc cu gândul la ciorba asta. Am intrat să văd ce mai e nou și am rămas holbându-mă insistent la poze, iar. Cred că fac săptămâna viitoare că deja mă bântuie…o tonă de lapte acru zici?

  9. e minunata plimbarea pe paginile tale!
    m-am bucurat sa gasesc o reteta cu loboda.
    Mi-am adus loboda la mine in gradina – am gasit-o in gradina la Freilandmuseum Bad-Windsheim (un fel de muzeul satului) – dar nu stiam ce sa gatesc cu ea – eu am pus frunze in salata verde :-) impreuna cu frunze de spanac.
    cred ca mi se face foame :-)
    numai bine iti doresc!

  10. Roxana Sterca says:

    Frumoasa reteta. Mi-e dor de borsul de acasa. Moldoveanca fiind era musai sa fac un bors de loboda cand venea primavara. Abia astept sa o incerc.

  11. Alina Defta says:

    AM gasit si eu loboda mov:) dar arata mult mai rau decat a ta si destul de scumpa…pt 5-6 firicele 1,5lei.In sf…am facut ceva :) un orez si la sf am pus frunzele inauntru ..nu a schimbat nimic decat un pic aspectul si cam atat.M-ai inspirat sa incerc ceva nou :) si am facut si poze.Am pus arpagic in loc de ceapa si e minunat ….arata asa bine…yummy.Abia astept sa fac iar ceva bun :D de data asta cu cartofi ,si arpagic siceva rozmarin:D .O zi supeeer

  12. Alexa Georgeta says:

    ciorba de loboda si alte zarzavaturi am mancat , dar cu pastama nu , dar cred ca e tare gustoasa.

  13. Oana Tarr says:

    Sunt o mare consumatoare si admiratoare a blogului tau. Ai completat fericirea familiei mele. Copilul meu mananca sanatos si gustos, sotul meu mananaca :), iar eu mi-am descoperit curajul de a face din gatit mai mult decat o obligatie. Postarile tale fac un deliciu pt mine in ficare zi.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos. și succes în continuare:).

  14. Aaaaaa…salivez deja! Imi imaginez cat este de buuunaaaaa!
    Noi mancam ciorba de loboda, de spanac , chiar congelat , cu mare, mare placere. Am mancat in moldova Bors cu urzici. Foarte bun si el.
    Eu gatesc si loboda, doar cea verde, scazuta ( mancarica). Cu mult marar, cu lapte batut de obicei dar merge si sana, iaurt si putina faina.
    E foarte buna si rece.
    Untisorul si leurda in afara de salata cum se mai pot prepara?
    Multam!

  15. Multumesc mult pentru aceasta reteta, imi place mult ciorba de loboda, chiar este o idee excelenta adaugarea pastramei. Acum ca vorbim de pastrama, am cumparat o pastrama de oaie pe care nu stiu cum sa o gatesc ca sa iasa frageda. Cum sa o tai, cum sa o gatesc, la cuptor, in tigaie gril, cu ce ar merge combinata, ce legume, sos etc.
    As fi foarte fericita daca mi-ati putea sugera o reteta. Multumesc!

  16. Atat eu cat si familia mea suntem mari amatori de ciorbe de orice fel!de asta am fost foarte dezamagiti sa nu gasim la Meetic decat supa de rosii cand ne-am oprit sa mancam dupa 11ore de calatorie !!..Aveti multe retete aici_ adaugati si in meniul restaurantului cateva!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close