Paste integrale cu sos de brânză topită

818

Am căpătat un pachet de paste din făină integrală, bune și, dacă-i corect ce spun nutriționiștii, ceva mai sănătoase decât cele din făină albă. Le puteți găsi și voi (nu neapărat marca asta dar sunt zeci de alte mărci la fel de bune) cam în orice supermarket. Am făcut pentru ele un sos simplu și rapid, „simplu” și „rapid” fiind caracteristicile care m-au determinat să fac un sos pe bază de brânză topită. Nu mă omor după brânza topită, știu că nu-i alimentul perfect, ba din contră (mă refer la brânza topită industrial), dar uneori, când te grăbești foarte tare și n-ai la îndemână altceva, poate fi o soluție. Iată:

Pastele, un fel de spaghetti foarte subțiri. Le puteți găsi în forme diverse.

Mai aveam în frigider o cană de smântână dulce. Cantitate insuficientă pentru a face destul sos. lucru care m-a împins spre magazinul din colț. Magazinele din colț nu au de obicei smîntână dulce pentru că prea puțini dintre oamenii care locuiesc pe lângă magazinele din colț o folosesc și prin urmare nu-i rentabil să o aducă. Lucru care ne trimite la hypermarket. Baiu-i că nu avem vreme mereu pentru hypermarket.

Prin urmare, recurgem la soluția de avarie, un tub de brânză topită.

Pentru extra-aromă am folosit o lingură sănătoasă de pesto, tot de cumpărat, un pesto matur și bine legat, cu busuioc și semințe de pin.

Am mai folosit și 150 de grame de bacon pe care l-am rumenit în tigaie.

Am turnat smântâna peste bacon, am adăugat brânza topită și pesto-ul și am amestecat bine. Tigaia trebuie să stea pe foc mic pentru ca sosul să scadă ușor, fără grabă.

Am pus pastele fierte în sos, am amestecat și am stins focul. Pastele se fierb în apă cu puțină sare. Dacă respectați instrucțiunile de pe ambalaj nu prea aveți cum să dați greș.

Lângă paste am pus un pahar de vin de la Dunăre. N-a fost rău dar vă spun drept că am băut vinuri mult mai bune la jumătate de preț. În continuare nu reușesc să înțeleg de ce un vin românesc de buget redus e mult inferior unui vin chilian care costă de două ori mai puțin chiar dacă a traversat jumătate de glob pentru a ajunge la noi.

Oricum, pastele n-au fost nici pe jumătate atât de rele pe cât mă așteptam. Glumesc, mă așteptam să fie foarte gustoase, lucru care s-a și întâmplat.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Super idee pentru masa de diseara; multam! acum sa te intreb ceva: oare numai eu sunt nebune si vreau si salata (verde) cand mananc paste? nu pot fara, desi unii imi spun ca nu se potriveste; tu ce zici?

    1. adihadean Author says:

      Sys, nu se obișnuiește dar nici nu cred că-i interzis:-). Pe de altă parte, chiar ar putea să fie bine, salata verde stimulează digestia:-).

  2. „nebuna”, scuze!

  3. Super idee. Esti o comoara la casa omului. :))

  4. apropo de vinuri… am ramas surprins uitindu-ma la preturile vinurilor din Romania. Si cele mai amarite costa de la 15 lei in sus. Din reflexul format in timpul experientei mele in ungaria, am convertit totul in forinti si mi-a dat 1000. ei bine, in ungaria cu 1000 de forinti iei un vin excelent – eu am descoperit un merlot de Etyek la 880 de forinti care bate multe vinuri premium de la noi… motivul preturilor aberante sa fie mitul ca noi, romanii, avem vinuri de exceptie? dupa parerea mea, si legenda asta trebuie aruncata la gunoi, laolalta cu „ce tara frumoasa avem” „ce ospitalieri sunt romanii” si „avem cele mai frumoase fete din lume” – apropo de fete, inainte sa-mi sariti la cap dati o tura prin bratislava si dupa aia mai vorbim.

    1. Am fost candva... says:

      … si vom mai fi.Momentan Maramuresul si Bucovina mai tin steagul sus.Si mai lasa-ne cu posircile de vinuri de la unguri, ertem?

  5. adihadean Author says:

    miha, ce bine ar fi să afle și omul treaba asta :-))))
    fatduck îs de acord cu tine. până la fete! :-)). am circulat destul de mult prin țară (și prin străinătăți și da, slovacia are cu ce se lăuda dar nici cu timișoara, sibiu, cluj ori iași nu mi-e rușine. ca să nu mai zic de baia mare ori oradea:-) (de bucurești chiar că nu nu mai zic)

  6. Andreea says:

    Pai daca la magazinul producatorului, un vin e 10 lei si ajunge prin hyper/supermarket la 18-20 lei … Comersantii sunt de vina :-(

  7. Prin fierbere, pesto-ul nu isi pierde din aroma?

  8. adihadean Author says:

    În parte da, dar tot comersanții vând și vinul decent cu 8 lei sticla, adus din Chile sau Australia.

  9. adihadean Author says:

    Loki, nu chiar. Dacă a fierbe o lingură de pesto într-o oală de apă, aroma s-ar dilua mult. Dacă fierbi pesto-ul într-un amestec concentrat, la foc mic și pentru un timp scurt, obții un rezultat foarte bun. Aroma de pesto va fi chiar intensificată de sarea din brânza topită (în cazul de față).

  10. Ma gandeam ca busuiocul crud ce sta la baza pesto-ului genovese pe care probabil l-ai folosit pierde mult din aroma prin fierbere.
    Dar tu ai gustat ce a iesit, asa ca probabil stii mai bine.

  11. adihadean Author says:

    nici poveste. mai ales că nu-i un pesto proaspăt, făcut pe loc ci unul maturat în borcan câteva săptămâni, aroma e chiar foarte intensă.

  12. Buna Adi,

    Poti sa imi spui, te rog, de unde ai cumparat Vinul? Mersi.

  13. adihadean Author says:

    AdiL, e un magazin la jumătatea străzii dorobanților (Cluj), scrie deasupra ușii că-i non stop (cred). Oricum,e singurul magazin non-stop de pe Dorobanților, e vis-a-vis de biserica ortodoxă, chiar pe colț.

  14. Dap, branza topita e numa buna cand vrei sa faci sos la paste si nu gasesti altceva la magazin, recurg si eu la solutia asta din cand in cand. Faine paste ti-o iesit!!

  15. LLAAVVIINNIIAA says:

    Am o maaaaaaaaaaaare curiozitate! Pe ce criteriu iti alegi mezelurile?
    Eu de trei luni si mai bine doar de 2 -3 ori am mai cumparat o pastrama sau un salam uscat.
    Cand vad ca pe un rand sunt ingredientele (pe eticheta) si pe 4 randuri chimicalele, mi se pune un nod in stomac. Si am mai vazut la pro tv si reportajul cu GLUTAMATUL DE SODIU sau E 621 .
    Vrei sa deschizi un astfel de subiect? Mie mi s-ar parea f f f interesant.
    Am citit pe o eticheta de MUSCHI FILE (cati oameni stau sa citesca oare etichetele la care oricum iti trebuie o lupa…) la ingrediente : pulpa de porc, etc, etc.
    Cat de marsav sa fi ca producator sa incerci cu orice pret sa storci banul clientului?????
    Astept cu interes o eventuala dezbatere.
    Numai bine!

  16. adihadean Author says:

    Corina, bune-or fost. Eu încerc să recurg cât mai rar la brânza topită da’ uneori…pățăști!:-)

  17. adihadean Author says:

    Lavinia, pe scurt, încerc să mănânc cât mai puține mezeluri. Cele cu carne multă și puține adaosuri sunt foarte scumpe și le iau rar, în scop științific:-). Cele ieftine sunt făcute din foarte puțină carne și orice altceva. Folosesc doar dacă-i musai. Și încerc să mă îndrept spre producătorii mici, cu reclamă puțină, de obicei sunt mai cinstiți, poate și pentru că nu-s nevoiți să producă mai mult decât pot vinde și nu-s nevoiți să umfle mezelurile cu conservanți. Oricum, orice produs industrializat are nevoie de conservanți și amelioratori pentru a-i aduce profit celui care-l procesează, deci situația nu se va schimba prea curând. Lucrurile stau (și vor sta) cam așa, oricât de rău sună: ai bani, cumperi calitate, n-ai bani- mănânci mizerii. Salvarea? te îndrepți spre producătorii mici, locali, cultivi cât poți de mult dacă ai posibilitatea și dai banii din buzunar cu maximă grijă. Pe undeva e vina noastră că s-a ajuns aici. Dacă s-ar arunca mai puțină mâncare s-ar face mai puțină mâncare și de o calitate mai bună.

  18. pfuuaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii

  19. Sa stii ca mi-a placut „solutia de avarie” .. curios fiind am incercat-o… am pacalit cu ea niste pui! Face carnea sa se topeasca… yummmy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close