O zamă de cartofi cu afumătură (aproape) cum ar fi făcut bunica

534

De ar mai fi trăit bunica Maria, țucu-i sufletu’, precis ne-ar mai fi făcut din când în când câte o zamă de felul ăsta. Adică bună de te unge la inimă, sățioasă ca și cum ar fi pentru cosași, simplă cum sunt mai toate mâncărurile pur țărănești. Pentru că-i vremea așa cum e ori din alt motiv, mi-am adus aminte de bunica mea și cum să v-o arăt vouă, celor ce n-ați cunoscut-o, altfel decât prin imitarea unora dintre minunatele ei lucrări. Zama asta, de exemplu:

Pentru ea ne trebuie cartofi, în primul rând.

zama de cartofi cu afumatura 01La orice zamă, de vrei să fie bună, trebuie să folosești multe legume (asta o știu de la bunica). Eu am pus pe lângă cartofi și morcovi, pătrunjel, țelină, ceapă și usturoi.

zama de cartofi cu afumatura 02

Alte condimente în afară de boia, sare, piper și dafin, bunica nu cunoștea. Dar le punea numai când și unde trebuia.

zama de cartofi cu afumatura 04

Oloi, la țară-n Maramureș, mai rar. Unsoare de porc, din belșug.

zama de cartofi cu afumatura 03

Bunica, draga de ea, ar fi folosit ceva mai puțină pulpă de porc (spre deloc), că-i greu să hrănești opt copii, un bărbat și pe tine însăți în fiecare zi, de pui mereu carne din belșug. Se mai lipeau prin zamă coaste afumate ori slană, dar pulpa de-o vedeți aici, nu tare. Eu am aflat în piața Mărăști o carmangerie cu bunătăți afumate-n fum de lemn și nu m-am putut abține. Și nici n-am de hrănit opt copii și un bărbat.

zama de cartofi cu afumatura 06No, aci-i lucrul pe care bunica nu l-ar fi făcut. Cum să pună ea vin în zamă? Unde s-o mai văzut? Apoi îi drept că atitudinea ei față de vin și mâncare era ușor diferită față de a mea. Eu nu mă dau înapoi de la cercetare de dragul gustului așa că am folosit un pahar de vin bun. Și am folosit paharul acesta pentru că i-am dat zamei să bea, ca unui oaspete drag, nu am aruncat în ea vinul așa, pur și simplu.

zama de cartofi cu afumatura 07

Am tăiat legumele și carnea în bucăți nu tare mici. Le-am pus într-o oală, împreună cu untura și condimentele.

zama de cartofi cu afumatura 08Am turnat vinul peste dânsele și am pus oala pe foc.

zama de cartofi cu afumatura 09Am amestecat mereu, cam un sfert de ceas, cât s-au cârcălit toate celea împreună.

zama de cartofi cu afumatura 10

Am acoperit cu apă, am pus capacul și am lăsat să fiarbă pe foc mic, alte trei sferturi de ceas.

zama de cartofi cu afumatura 11

După ce a terminat de fiert, am pus în zamă o mână de pătrunjel verde, tocat. Am amestecat, am mai lăsat sub capac trei minute și am mâncat. Cu moț de smântână.

zama de cartofi cu afumatura 13

Să fiți sănătoși.

zama de cartofi cu afumatura 14

Join the Conversation

  1. ciorbele copilariei ar da cosmaruri oricarui nutritionist……da doamne bune’s! un plus de gust si viteza la mancat ar da o tiparatoare usturoaie (ardei iute).

  2. no, dă-le pace, că nu știu ei :-))

  3. dau ele coşmaruri nutriţioniştilor dar parcă văd că şi ei bagă pe ascuns câte o zamă bună :D

  4. adi, chiar mă gândeam ce să mai fac de mâncare, ceva rapid şi cu gust divin… mi-ai dat răspunsul:D să trăieşti!

  5. andreea says:

    Dumnezeu s-o odihneasca pe bunica ta. Si la noua restul sanatate, sa facem in continuare mancaruri cu iz de amintiri, bune la suflet si la trup. Cred cu tarie in mancarea gatita in casa, cu produse naturale si sunt convinsa ca nu-i asa daunatoare cum zic unii; strabuniicii mei or mancat slanini, unturi, afumaturi, pita, or baut palinci si vinuri si or murit toti dupa 80 si ceva de ani (unii or depasit si suta) si n-au stiut veci de doctori sau de boli. Asa ca sa manance nutritionistii iarba si seminte ca eu inca n-am ajuns nici vrabie si nici la pascut nu ies.

  6. Panfiloiu Claudiu says:

    Minunata reteta. da parca ar merge si un rantas, pt cei care le place. chiar de nu e sanatos, e tare gustos :d

  7. :) Aveam nevoie de o idee pentru cateva portii (ptr azi si maine, dupa aceea plec din oras si nu las niciodata mancare gatita in frigider). Asa ca voi face si eu o zama din asta. Cum jumatatea mea nu consuma porc defel, ma gandesc sa pun niscaiva gheme de carne tocata amestec (oaie si vita), iese si ceva grasime din ea, iar gustul e minunat.

  8. asta-i prima chestie pe care o s-o gatesc cind ma intorc in tara. si pun si o lingură cocosata de untura de godac, sa moara dieticianul meu de ciuda.

  9. Fix o „zama de cartofi” cu afumatura am facut si eu . Iti dai seama azi noapte la 11 :))

  10. untura n-am, da’ ma descurc eu cumva. baietii mei o sa sara in sus de bucurie, ca rar ii alint cu mancare de-asta cu cromozom Y :)

  11. Ah, da, asta va trebui s-o fac şi eu!

  12. hm…arata a zama gulash :D

  13. Lucia, trebuie!:-)

    mira, nu-i :-)

    zâno, succes.

    Ady, mă bucur că nu-s singurul.

    fatduck, da’ hai odată!

    Alina, improvizatia-i mama progresului între oale, te încurajez din inimă:-)
    Andreea, baiu-i că strămoșii trăiau în alt mediu, deci nutriționiștii au și ei oarece adevăr de partea lor. Toată treaba-i să nu facem excese de niciun fel:-)

    AlexT, să trăiești și matale.

    Tudor:-) (noaptea la oală)

  14. e..nu-i….ba ii, mis ardeleanca. zama de cartofi se face fie cu rantash ori se acreste cu bulion. zama gulash( boia multa) …dar dupa cum arata…home delivery pana in frankfurt????? ;)

  15. maria suson says:

    mai Adi… tu ma faci sa plang

  16. Adi,o marinada, pentru manzat, de acum pana maine poti sa-mi arati unde gasesc?Multumesc frumos.

  17. Sa se odihneasca in pace bunica Maria (la fel o chema si pe bunica mea). Si bunica mea facea bunatati din astea si oricat m-as stradui nu-mi ies asa bune ca ale ei. Ce bine mai era in copilarie…

  18. Mira, asta cu „se face” diferă de la sat la sat, asta-i sigur:-)
    Mary, sper:-)
    Elisa, aș zice să nu te ostenești dacă vrei grill, dacă vrei pentru altceva, recomand așa: 5 linguri de ulei de masline, 5 linguri de sos de soia light, o cană de vin alb sec, trei foi de dafin, trei căței de usturoi zdrobiti bine, o legătură de pătrunjel și o mână de piper negru zdrobit barbar și mare. 24 de ore la rece (3 grade Celsius, cel mult 4).
    Rox, nu se compară cu nimic bunicile și copilăria:-)

  19. Multumesc,Adi,vreau sa pun o bucata intreaga de pulpa(1 kg) la cuptor dar asta maine pe la pranz.Ma gandeam sa o fragezeasca,fiindca eu nu fac gril nici gratare,mai ales de vita.

  20. Elisa, succes:-). Sa o pui la cuptor cu tot cu marinada si sa o tii sub folie de aluminiu doua ore si fara folie inca o ora, la foc mic. O sa-ti placa rezultatul.

  21. rodica maria nastasoiu says:

    Trebuie sa fie interesant de buna cu vinul acela ,o sa incerc si eu in curand mai ales ca mi-am adus din tara de la mama „soanca „afumata adica pulpa de porc pregatita si afumata la Craciun .sper sa imi iasa la fel de bine, Felicitari !

  22. rodica, șunca aceea ar putea sa mearga dar ai grija, mai ales daca a fost facuta traditional, adica in saramura. se usca, se intareste la fiert si dureaza foarte mult sa o inmoi. ca sa nu mai spun ca trebuie desarata inainte:-) (ma bag in seama neintrebat, probabil stii toate lucrurile astea dar am simtit nevoia sa spun) :-)

  23. anca czifra says:

    salut adi, o intrebare intrebatoare: de unde mai iegzact ai cumparat carnea? arata super!!! hai, vinde-ne pontul, ca esti baiat bun:)

    1. N u mai știu. Adica nu știu cum se numește locul. Dar piața Mătăști nu-i mare, măcelăriile-s una lângă cealaltă, într-una singură scrie pe etichetă că pentru afumare s-a folosit rumeguș:-)

  24. Toate ca toate , dar penultima fotografie ….. CEA MAI gustoasa !
    Felicitarile mele !

  25. Dorin, venind de la tine, e lucru mare. Multam:-)

  26. Ce frumos vorbesti de bunica ta…

  27. Codruta says:

    Deci, chiar ca imi aduci aminte de copilarie, iar smantana…o, da, de bivol, grasa, cat gust, cata foame!!!!!!Am innebunit!!!!Help!!!!

  28. Adi, am comis-o! Nu exista ceva mai bun, nuuu; ne-a placut la nebunie si a iesit la fel ca in poza, i-am aratat si sotului meu; si i-am spus: multumeste-i lui Adi. Am respectat exact ce-ai scris tu.

  29. Am uitat sa-ti spun ca aveam la felul doi pastrav de rau, adevarat, dar nu ne-a mai trebuit; ne „strica”gustul de zama…

  30. VictorCh says:

    Zana: Nici slana cruda (sau osanza) nu se gaseste? Cantitatea aratata in poza nu-i „abracadabranta”, si nici nu trebuie sa astepti sa se inchege, o poti folosi direct fierbinte dupa, ce scoti (si storci) jumarile (ALTA minunatie ardeleneasca).

  31. adrian broinas says:

    ff buna zama…azi am facuto si la ai meu tare le-a placut…..!!!

  32. O, mi-e drag cum povestesti.

    Totusi, sa zici legumelor și carnii alora din poza, fie si în bucăți nu tare mici, „dansele”, e jignitor. Ar fi trebuit sa le spui”dumnealor” :)

    1. adihadean Author says:

      Mona, o să rețin:-))

  33. Am uitat, sa fii sanatos si tu. Imi place ca limba romana nu este chinuita pe blogul tau (ieste unii numa’ da cre’ ca din viteza ;)

  34. arata extraordinar ady….eu vreau sa-l fac la ceaun…dar fara untura ca sa nu fie prea gras, ce parere ai??….daca as pune la inceput ulei de masline??

    1. adihadean Author says:

      Sigur că poți să pui ulei dar untura face parte din farmecul mâncării:-)

  35. Te rog să dai un sfat uneia care habar n-are de gătit, da’ iaca, e musai să fac ceva pentru prunc că soţul nu e acasă să facă el :))):
    1. merge şi cu carne de vită? habar n-am ce exact din vită, da’ e macră-macră.

    dacă da, las mai mult să fiarbă?

    1. adihadean Author says:

      anatati, da și da:)

  36. perfect :) am pus carnea la fiert, mă gândeam că ce-o fi o fi :D

    mulţam fain.

  37. aşa ca să-ţi spun şi feedback: e delicioasă mâncarea asta. dacă m-aş fi priceput eu mai bine să toc mai mărunt legumele … cred că ar fi fost şi mai bună cu afumătură de porc efectiv, nu cu vită. o să încerc data viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close