Tiramisu

20.7K

Nu am mai făcut desertul ăsta de un an, poate doi (nu mai țin minte exact), cert e că postarea pe care am făcut-o atunci, cu poze mici și proaste, nu mai e, adică s-a rătăcit pe undeva prin meandrele blogului, la una dintre desele schimbări de server gazdă de anul trecut. Mă rog, ea există dar nu-i citibilă. Nu contează, viața mi-a dat ocazia să fac din nou. Nu pentru mine (recunosc, am păstrat și acasă o porție mai mică) ci pentru Adina și Mihai (mai mult pentru Mihai, motiv pentru care am botezat porția lor tiramișu), doi prieteni pe care i-ați mai văzut pe blog, mai în vară.

Vânzătorii de pișcoturi fac o șemcherie: pun pe ambalajele de 400 de grame o rețeta de tiramisu care scrie că aveți nevoie de 500 de grame de pișcoturi. Nu pun însă în vânzare pungi de 100 de grame, lucru care te poate determina să mai cumperi o pungă de 400 de grame. Nu-i frumos din partea lor, cu atât mai mult cu cât cantitatea de pișcoturi e mai puțin importantă și se calculează în funcție de volumul vasului în care construiești prăjitura.

Vânzătorii de mascarpone au și ei bubele lor dar măcar vând brânza (e o brânză, să nu mai aud că-i smântână) în cutii de 250 de grame ori de 300 (500 de grame de mascarpone asigură necesarul de cremă pentru un tiramisu decent din toate punctele de vedere) și dacă ai ceva mai multă cremă, nu strică. Și să vă mai spun ceva: tiramisu fără mascarpone, nu există. Înlocuirea sa cu frișcă ori mai știu eu ce alte creme, duce la alt rezultat final, pe care nu-l putem numi tiramisu făr să jignim adevărata prăjitură care poartă numele ăsta.

Trei ouă (patru, dacă-s mai mici), separate. Adică albușurile într-o parte (și nu albușele, cum tot văd pe net) și gălbenușurile în altă parte. Peste gălbenușuri, trei linguri de zahăr. Se freacă bine, până la obținerea unei creme albicioase, cu aspect de spumă (poate fi și mai galbenă, în funcție de gălbenuș).

Albușurile se pat separat, cu o pișcătură de sare.

În momentul în care spuma începe să formeze moțuri, puteți pune zahărul. Trei linguri. Bateți mai departe până …

…când puteți ține vasul cu fundul în sus fără ca spuma să cadă.

Spuma de albuș și crema de mascarpone cu gălbenuș se amestecă. Un pic de atenție nu strică, vreți ca rezultatul să fie ușor pufos, asta înseamnă că nu trebuie să fiți brutali când amestecați ci mai degrabă tandri :).

În cremă puteți să puneți un degetar de amaretto sau de brandy de bună calitate, eventual și semințele dintr-o păstaie de vanilie. În siropul cu care însiropați pișocoturile (o parte cafea, o parte apă) puteți pune puțin brandy și o lingură de zahăr. Siropul trebuie să fie rece, altfel pișcoturile vor absorbi prea mult, lucru nerecomandat, pentru că la final, când puneți prăjitura în farfurie, pișcoturile trebuie să aibă consistența unui blat pufos, nu umed și îmbibat de sirop.

Montarea prăjiturii e un proces simplu: pe fundul unui vas cu pereți înalți puneți un strat subțire de cremă, peste el un strat de pișcoturi, peste ele un strat gros de cremă apoi alt strat de pișcoturi și încă un strat gros de cremă (dacă aveți loc, nu-i greșit să faceți trei straturi de pișcoturi, cu mențiunea că va fi mai greu de scos din vas.

Peste ultimul strat de cremă, puneți un strat generos ( unu-doi milimetri) de pudră de cacao.

Tirsmisu e o părjitură pentru a doua zi. Nu se pune în cuptor ci în frigider. Se lasă acolo peste noapte sau pentru cel puțin opt ore, pentru un rezultat satisfăcător.

Ne-a plăcut, aud că și lui Mihai.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Dragă Adi, parcă am învăţat la aceeaşi şcoală :)
    În clase diferite, totuşi, pentru că reţeta mea (de la Carlo Bergonzi şi restaurantul lui din Bussetto) foloseşte un sabaglione făcut cu gălbenuşurile şi vin+vermut, în schimb nu cuprinde spuma de albuşuri. Dar astea sunt detalii, important e macarpone!

  2. adihadean Author says:

    :)

    1. Buna, acum am făcut tiramisu conform rețetei tale, este un deliciu!

  3. hmm..bizar…in retetele gasite de mine aiestea spun sa fierbi galbenusul pe baie de aburi si sa-l racesti, pana se face ca o smantana groasa dupa care pui restul minunilor in el..

  4. adihadean Author says:

    dush, nu poți fierbe gălbenușul, că se face omletă ori ou fiert:). cred că rețetele de care spui sunt cele cu sabaglione (gălbenuș pe baie de aburi, cu vin și vermut, amestecate mereu, să le faci cremă densă, fără a lăsa apa de la bain marie să dea în clocot).

  5. O reteta simpla , buna , adecvata tineretului care lucreaza si n-are timp liber prea mult.Eu mai fac un tort cu piscoturi si crema de vanilie in care amestec fructe de sezon si din compot.Nu stiu cum il cheama dar ,imbracat in frisca si dat la rece pana a doua zi este tare bun .Sa fiti sanatosi , ca retete mai sunt!

  6. Scuze pentru off topic lingvistic :

    „albușurile într-o parte (și nu albușele, cum tot văd pe net)” – multumesc!

    Te rog mai trage un semnal si pentru „un gogos- doi gogosi”. Unde a disparut „o gogoasa – doua gogosi”?

  7. probabil, nu stiu…cert este ca pana la un punct seamana perfect cu crema de vanilie universala…folosita ca baza de crema de tort…asa ca is uimita de reteta ta…insa trebe testat :))

  8. Asa fac si eu tiramisu si nici eu nu pot intelege de ce ar pune cineva frisca……..
    However, eu pun numai cafea in sirop, deloc apa si recunosc… le insiropez biiiine. Ar trebui sa arate ca un blat pufos, numai ca la mine e cum spui tu: umed si imbibat bine :)) Imi place mai mult asa, shame on me!

    1. …fiindca ne place mai mult asa.
      Cel cu spuma e …cade mai greu la stomac si …nu e la fel de bun. Parerea mea si a altora.

  9. ooo, ce bine a picat postul asta!! chiar i-am promis unui prieten ca ii gatesc tiramisu soon! am facut o singura data, anul trecut, dar piscoturile au fost cam lesinate pentru ca am folosit cafeaua fierbinte, nu mi-am dat seama ca trebuie sa o las sa se raceasca!
    am facut o intelegere cu acel prieten, eu ii aduc tiramisu daca el imi face macarons cel putin la fel de bune precum cele de la patiseria paul. te roooog, nu pui matale si o reteta de macarons, pentru el? :)

  10. Am mancat la o prietena si este foarte delicioasa si din ce am stat langa ea foarte simplu de facut. Insa dupa aventura cu cuptorul de saptamana trecuta nu mai indraznesc la apelez la niciun obiect electrocasnic :D

    1. Adevarul e ca nu ai nevoie de vreun electrocasnic la reteta asta. :) Poate doar de un tel si ceva rabdare la batut albusurile…in rest, nu-i ceva mai simplu ca tiramisu. :)

  11. Si eu fac des tiramisu, dar si eu frec galbenusurile pe baie de aburi, mi se pare mai sanatoasa asa; albusurile nu le folosesc. Tin crema la rece cam 30 min – o ora si dupa aia incorporez mascarponele. Piscoturile le insiropez in cafea cu rom (nu esenta de rom ci rom, bautura) daca e pentru adulti sau in compot de ananas pentru copii. Le insiropez doar pe jumatatea care nu e glazurata si le asez cu partea uda in sus, sa se scurga siropul in tot piscotul.
    De ziua mea e neaparat sa fac prajitura asta, ca a devenit traditie :)
    Daca vrei, iti dau reteta mea de crema sa o incerci, promit ca va fii un succes.

    1. Binevenita precizarea cu insiropatul piscoturilor doar pe partea neglazurata! Multumesc !

  12. adihadean Author says:

    daniela, aștept rețeta:)

  13. si mie, ca si lui Merat, imi plac piscoturile bine inmuiate in sirop :) we have a sweet tooth, n-avem ce-i face :)

  14. Zana, a sweet-coffee tooth, I might add :))

  15. Crema:
    2 cani (480 ml) lapte
    3/4 cana (150 grams) zahar
    1/4 cana (35 grams) faina alba
    6 galbenusuri mari
    1/4 cana (60 ml) rom negru sau Marsala
    2 lingurite pure vanilla extract
    1/4 cana (57 grams) unt moale
    1 cutie (~ 227 grams) branza mascarpone

    Intr-un vas mijlociu se incalzeste 1 3/4 cani (420 ml) lapte si 1/2 cana (100 g) zahar pana la punctul de fierbere.
    Intre timp, intr-un alt vas se amesteca restul de lapte (1/4 cana = 60 ml), 1/4 cana zahar (50g), faina si galbenusurile.
    Cand laptele ajunge sa fiarba, treptat il turnati peste amestecul de oua. Transferati compozitia intr-un vas curat, si fierbeti, amestecand continuu. Cand a inceput sa fiarba amestecati inca un minut, sa se ingroase.
    Luati de pe foc si strecurati (pentru a indeparta eventualele cocoloase).
    Adaugati romul sau Marsala, vanilia si untul.
    Acoperiti imediat pentru a nu se forma coaja si dati la rece.

    Cand s-a racit, se amesteca cu branza mascarpone, batuta usor in prealabil cu o lingura de lemn, pentru a fi mai moale.

    Eu cumpar mascarpone de la plus, cutie de vreo 250 g, o branza foarte delicata, buna.

  16. o corectie la primul mesaj: „va fi”, scuze!

  17. adihadean Author says:

    daniela, mulțumesc.

    merat, zâno, nu o să ne sfădim noi de la atâta lucru :))

  18. I-am zis si eu uneia care tot scrie galbenuse. Ca ce, ea nu se schimba, ca ea asa vorbeste, ca la ea, in Ardeal, se spune si galbenuse , albuse…

    1. adihadean Author says:

      Mihaela, la mine în Ardeal nu am auzit nici de albușe nici de gălbenușe. Mă rog, am auzit la unii dintre etnicii maghiari (cei care nu vorbesc corect limba română), dar nu e general valabil pentru Ardeal, nici măcar pentru mediul rural. Știu asta pentru că am un lung șir de țărani în familie și am copilărit la țară. Ca să nu mai spun că am cam bătut Ardealul în toate direcțiile.

  19. Faina prajitura, da’ cum se potriveste ea cu programul „Inapoi la ‘9o” ?!

    1. adihadean Author says:

      Zina, se potrivește perfect. Restricțiile nu se potrivesc:). Dacă voi vrea să mânânc 60 de grame de prăjitură într-o săptămână, de bună seamă voi mânca. Sau o bucată de ciocolată. Ideea nu e să slăbesc printr-o dietă ci din contră, să demonstrez că se poate și fără. Dar și fără excese:).

  20. Cred ca este si extraordinar de buna!Bine ca nu i-ai vazut pe net si pe cei care scriu galbenuse!As avea o intrebare:de unde pot cumpara un mojar de genul pe care il ai tu?Stiu ca a fost un cadou, dar poti sa ma ajuti cu o idee?

  21. adihadean Author says:

    Gabriela, i-am văzut:). Mojarul e de la Selgros.

  22. isabella sinan says:

    „piscatura de sare?”Pentru iubitorii de crema se pot folosi si pavesini.mniam,mniam.Inlocuieste crema cu una de vanilie si una de ciocolata,siropul de cafea cu alchermes si transformi totul in „zuppa inglese”.

  23. Si eu fac tiramisu exct la fel.Mama si sora mea il devoreaza de fiecare data si nu exista sarbatoare sau aniversare in familia noastra fara el.Ma bucur ca l-am vazut si la tine.

  24. Alexandra Laura says:

    Genial! In sfarsit o reteta de tiramisu cu mascarpone :)Ma bucur mult ca am regasit aceasta reteta si la tine! Eu o pregatesc asa de vreo 8 ani si putina lume intelege ca tiramisu contine neaparat mascarpone:)

  25. Nu puteam sa nu-ti trimit asta.E scrisa de o maaaree blogarita.M-a amuzat teribil si ma gandeam la faza cu galbenuse.
    „Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou”.
    A pensulat……propun sa creem un „dictionar” cu cele mai mari perle ale gramaticii limbii romane intalnite pe blogurile culinare.Mai este una cu blenduit ..alta mare blogarita.

    1. Minerva says:

      Eu propun sa consulti un pic DEX-ul inainte sa te dai asa desteapta.

    2. Verbul „a crea” la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana I singular are forma „să creăm”, nu „să creem”. Cred ca tocmai ai „creat” o perlă a gramaticii.

    3. *Plural

    4. Mda, a pensula nu e in dex, dar pare a fi un fel de joaca a autorului, gen „mulțu” in loc de multumesc sau chiar „piscatura de sare”, pe care cineva a reclamat-o mai sus, dar mie mi-a placut, iar pe Adi nu-l poti prinde cu greseli, decat daca vrea sa le faca. ;) Dar, draga mea, barna din ochiul propriu e prima! Fara suparare: noi creăm acel dictionar, nicidecum „creem”. Fara suparare!

  26. Cum am de gand sa fac „doi tiramisi” pt. Revelion, unul va fi coffee si unul Irish coffee….:) adica siropul de cafea se combina direct cu whiskey, nu cu apa :D…si ma gandesc sa-i pregatesc un sirop topping cu zahar ars si whiskey pentru servit. Si gandindu-ma asa, am mai tras cu ochiul pe ici pe colo si uite ce-am gasit la niste „irlandeji” http://www.downhomelife.com/article.php?id=914 – cica „an Italian leprechaun” . Ei au facut si blatul cu whiskey. Cheers!

    1. adihadean Author says:

      Mortyse, cred că mă pornesc și eu la unul, e o idee bună.

  27. O reteta simpla, usor de facut. Multumim.

  28. Este reteta preferata a familiei mele ,o fac si eu de cand am ajuns in italia(1998) .In plus eu la crema ii mai adaug putina esenta de rom ,iar daca o bagi in congelator(crema) va deveni o gustoasa inghetata, nu uita din 15 in 15 min timp de o ora trebiue sa scoti compozitia afara si sa o amesteci.

    1. adihadean Author says:

      vilcu, mulțumesc pentru idee:)

  29. Oana Slovenszky says:

    Eu l-am preparat de vreo 3 ori in ultima luna: s-au tot ivit ocazii si iese, intr-adevar, foarte bun! Il montez in tava de chec in care pun folie alimentara ( din aceea incolora ) si stopresc putin cu apa; se scoate tare usor si arata bine.

  30. Hm.. piscoturile romanesti sunt mai grase decat alea austriece.

  31. As fi preferat sa nu folosesti albusuri crude,deoarece pot avea salmonela si in plus contin avidina, o substanta care face ca abusul crud sa fie foarte greu digerabil si impiedica absorbtia vitaminei B8.Este necesara prepararea termica a albusului pt a inactiva avidina.Cred ca e ceva ce ar fi trebuit sa stii!Salutari!

    1. adihadean Author says:

      mary, pentru a evita imbolnavirile, ouăle se spală înainte de folosire si se folosesc doar ouă din surse verificate.cât despre albuşul tratat termic, dacă-mi spui cum îl fac spumă după ce se coagulează, promit să mă conformez.
      nu-i cazul să ne trăim viaţa în buza atacului de panică :).

  32. O metoda sigura e folosirea albusurilor pasteurizate ,care se gasesc in comert.Cred ca e mai indicat sa gatim sanatos,nu periculos!

    1. adihadean Author says:

      mary, ai un link spre ceva, să știm despre ce vorbim? mulțumesc:).

  33. Mary e cam deplasata . Dar ma rog, fiecare cu piticii lui. Felicitari pt tiramisu, am facut si eu pt prima oara zilele trecute si da, branza mascarpone e sfanta in aceasta prajitura . In plus eu am folosit nesscafe in loc de cacao . I-a dat o aroma aparte ;-)

  34. Subscriu si eu : tiramisu adevarat e cel facut cu mascarpone, nu cu frisca :)

    In ceea ce priveste albusul, am mai primitsi eu sfaturi de genul sa fie batute in baie de abur dar… surpriza, albusul nu se incheaga daca atmosfera este umeda. Cred ca fiecare avem grija ce mancam, lucru subliniat de pasiunea pentru gatit. Altfel, am cumpara totul de gata

    1. Cred că era vorba despre galbenusuri pe baie de aburi

  35. L-am facut, e al doilea din viata mea, e perfect asa cu cruditatile din el. Daca le bati bine si „albusele” si „galbenusele” ;) iese o minunatie de crema. Aerata si pufoasa. Am folosit mascarpone de la Exquisa, ca asta era la promotie.

  36. Cristina says:

    Eu am altfel de reteta de tiramisu,nu cu mascarpone.Dar cred ca si reteta ta este delicioasa.

    1. adihadean Author says:

      apoi dacă nu-i cu mascarpone, nu-i tiramisu:) (ar zice orice italian, pun pariu).

    2. E deosebita reteta lui Adi Hadean. Am facut tiramisu in decembrie …de Craciun .. a iesit foarte bun.Am incercat de revelion dar nu aveam mascarpone…nu a iesit rea dar nu s-a mancat si fiul meu mi-a sugerat sa nu mai fac tiramisu daca nu am ingredientele necesare…….azi am facut din nou cu toate ingredientele din reteta si a iesit deosebit de buna!

  37. usturoi says:

    da” paine cu untura si ceapa nu va mai place???mascarpone in sus mascarpone in jos,sa incerce cineva cu branza de burduf sa vezi nebunie de tiramisu din sibiu!!!!
    hai pa nebunilor

  38. Prima data pe blogul tau. Primul imbold sa-ncerc – in sfarsit – prajitura asta. Sau tort, ce-o fi… Urati-mi succes si va povestesc luni ce-a iesit ! Hai, pa!

  39. sa pui albusuri batute spuma cu zahar mi se pare aiurea de tot. nu doar ca sunt indigeste dar nu sunt bune; in loc de albusuri se foloseste frisca vegetala. cele 3 galbenusuri se freaca impreuna cu 3 linguri de zahar si 3 linguri de apa (altfel nu se dizolva complet zaharul) si se pun pe foc vreo 5 minute sa se lege. in frisca vegetala inainte s-o bat cu mixerul pun 2 plicuri de ness 3 in 1. piscoturile se insiropeaza in cafea expresso facuta mai tare. tiramisu facut in felul asta nu daor ca e mult mai bun, dar nici nu risti sa te doara burta sau sa te imbolnavesti de la ouale crude. succes!

    1. adihadean Author says:

      daniel, frișca vegetală e o mizerie plină de stabilizatori și grăsimi hidrogenate. prefer albușurile din rețeta tradițională. cât despre ness 3 în 1, să fim serioși, e ca și cum mi-ai spune că gelatina adevărată se face din fanta.

    2. Draga Daniel, ai citit etichetele de la frisca vegetala sau de la acel magnific 3in1? Astept raspunsul dupa citire!

  40. de acord cu tine; frisca vegetala e o mizerie ordinara. doar ca eu personal decat sa mananc oua crude parca mai bine mananc frisca vegetala; ca daca nu mancam nici una nici alta atunci nu mai mancam tiramisu, nu-i asa? ref la plicurile de 3 in 1- dau un gust excelent si merg de minune.

    1. subscriu, doar ca eu nu folosesc frisca vegetala.
      Eu bat frisca naturala (smantana foarte grasa) si o amestec cu crema de mascarpone.
      Testat pe muuuuuuuuuuulti prieteni ambele variante (spuma vs frisca).
      Castig detasat – frisca (intradevar iese destul de moale si trebuie sa il faci in pahare)

  41. eu fac de ani de zile tiramisu cu oua crude si nu a mai murit nimeni,din contra toata lumea e innebunita dupa ea,la 250 g mascarpone pun 3-4 oua si tot atatea linguri de zahar,albusurile le bat numai cu un praf de sare,mi se pare ca orice ingredient pus in plus ii schimba gustul origiginal,o indulcesc mai mult decat e cazul

  42. Dragii mei incercati sa inmuiati piscoturile intr-un suc natural de portocale amestecat cu praf de scortisoara,sau un suc de maracuia,e o combinatie extraordinara…pofta buna.

  43. Am facut aceasta reteta!!!dar cantitati un pic mai mari :d ,l-am mancat tot ;))…a fost bestial.
    am sa mai incerc si celelalte retete cu siguranta,sunt ff usor de facut.
    Toate cele bune…sa postezi mai multe retete :)
    Felicitati

  44. Tiramisu facut dupa reteta asta e genial (bravo, Adi!). Iar in ceea ce priveste problema cu oul crud in prajitura… hmm… presupun ca toti cei care s-au oripilat la aceasta idee nu consuma niciodata oua umplute, salata de boeuf sau orice altceva contine MAIONEZA. Da… „soc!”… maioneza se face TOT cu ou crud.

  45. foarte reusita reteta ta .imi place cum ai explicato ,foarte tare

  46. nici piscoturile astea din germania nu sunt gustoase ca ale noastre…

  47. Spune-mi te rog ce cantitate de piscoturi ai folosit iar mascarpone e o cutie de 500 gr?
    Mersi fain!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu mai știu, a fost cu ceva vreme în urmă:), 300/300 cred:)

  48. am facut si eu tiramisu,dupa reteta ta,Adi,intr-adevar este foarte bun!si l-am facut pt.prima data!fff bun!

  49. Liana Belu says:

    Ah si mori ce bun mi-a iesit, mersi de reteta!!!!Sa-ti povestesc ceva funny, ieri, frate-meu(il stii cred:-)) ma suna de dimineata sa ma intrebe de sanatate, imi zice ca e in Selgros, bineinteles il rog sa-mi aduca si mie o cutie de mascarpone(aveam deja una in frigider de vreo 3 saptamani de cand mi s-a propus sa fac un tiramisu pentru baietii casei) si ghici cu ce vine, cu o cutie foarte frumoasa de ricota:-)..eu ca o novice in bucatarie, mai mai sa o amestec cu mascarponele noroc ca il intreb pe Ionut daca crede ca va iesi bun, care-mi explica ce e ricota si ce e mascarpone si nu ar fi bine sa fac tiramisu cu urda…cam asta e povestea, m-am cam lungit, daca vrei o aduc la restaurant, poate faci ceva bun din ea, noi nu suportam urda nici macar s-o vedem in frigider…
    Oricum reteta ta e super buna,foarte fain explicata, ma duc sa vad ce-mi fac pipotele facute bineinteles tot dupa reteta ta…
    O zi faina!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      no, hai cu ea aici. și cu mostră de tiramisu. la mulți ani lui ionuț:)

  50. Draga Adi,

    Pentru ca ar fi prea mult de scris intr-un comment, te invit sa citesti efectele acestei retete Tiramisu aici: http://ciufuticasrl.wordpress.com/2012/02/25/tiramisu/

    Multumesc,

    Fustita Albastra!

  51. L-am facut, demential…

  52. As putea sa il fac cu 400 gr piscoturi si 300 gr mascarpone? Pun aceeasi cantitate de oua si zahar?

  53. Oprea Corina says:

    Reiese ca ouale ajung crude in prajitura ???????????

    1. Adi Hădean Author says:

      exact asta reiese. de aceea tiramisu e o prăjitură care stă la rece și are termen de valabilitate mic.

  54. Buna,l-am facut si eu,este super,dar as vrea sa-l fac si in varianta pt copii,cu albusurile „coapte”,facute la bain-marie.Oare imi ies?

  55. Toti va multumesc…eu n-am s-o fac!!!!! Decat v-am descoperit…m-am facut cat China:)

    1. *de cand

  56. A iesit … tare bun. Crema cam moale… oare de ce?

    1. Adi Hădean Author says:

      mascarpone mai puțin grasă, bătut spuma prea puțin…pot fi o mulțime de factori.

  57. Cat de gras mascarponele ? Ca la o oua le-am dat bataie …

  58. Andreea says:

    Astazi a fost pt prima data cand am facut tiramisu si a fost un real succes :D. Toata familia mi l-a apreciat si a fost delicios. Multumim pt reteta!!!

  59. alexxandra says:

    Supeeeerrrrrrrrr buna! Sotul meu nu mananca dulce aproape deloc dar dupa ce a gustat din tiramisul facut dupa aceasta reteta m-a intrebat cand mai fac alta

  60. Monica Zavoianu says:

    In bucataria asiatica nu prea se foloseste cuptorul asa ca nu avem cuptor in apartamentul inchiriat in Singapore. Sotului meu ii place tiramisu, dar ce se gaseste aici prin cafenele – nu are nici o treaba cu ceea ce e de fapt. Si desigur nu are mascarpone, are frisca, vanilla custard, gust de cafea nicidecum… Dupa lungi cautari am gasit intr-un magazin exclusivist mascarpone, asa ca voi face tiramisu de Craciun. Multumesc pentru reteta, Adi! Daca mai ai si alte prajituri care se pot face fara cuptor… tare bine ar fi!

    Apoi, as vrea sa ma ofer sa traduc in engleza cateva din retetele tale – mai ales cele de mancare romaneasca. Avem o comunitate ortodoxa (cu singaporezi, indonezieni, filipinezi si multe alte natiuni aici si de cate ori am dus mancare romaneasca – tot imi cer retete. Cu mare placere as traduce din retele tale, apoi cand imi cer retete ii directionez spre website-ul tau. Cu bine si Doamne-ajuta! Monica din Singapore

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos. mă bucură veștile:). ps: mi-a plăcut singapore, m-aș întoarce acolo.

  61. Ce putem intelege prin termen de valabilitate mic? Am facut marti 10 mini tavi de chec si mai avem 3 – pana cand le putem manca, oare? Toate ingredientele erau fresh, au stat la rece permanent… Multumesc anticipat de raspuns!

    1. Adi Hădean Author says:

      Cel mult 48 de ore. N-aș mânca sâmbătă un tiramisu făcut marți cu ou crud.

  62. Aprecieri și mulțumiri pentru rețetă ! Mereu am apreciat rețetele simple, cu ingrediente de calitate și făcute cu pasiune , așa cum consider că gătești și tu. Pe lângă toate astea avem nevoie de compania celor dragi.

  63. Eu am procedat exact ca dvs,folosind :galbenusuri mixate foarte bine, amestecate cu branza mascarpone iar albusurile le bat cu mana ,exact cum este in poza, adica daca intorci vasul, acestea raman pe vas,totusi cand introduc abusurile in amestec ori se inmoaie totul,ori in cel mai nefericit caz se taie totul (folosesc lichior Amaretto}.
    Este printre putinele retete {daca nu chiar singura} care nu imi ies.
    Nu stiu care poate fi cauza,insa cand inlatur folia de pe cutia de branza mascarpone,are deasupra un lichid apos cam echivalentul unei linguri, de lichid asemanator cu un zer pe care il arunc.Oare ar fi posibil ca aceasta sa nu fie foarte proaspata?? Multumesc pentru raspuns si scuze pentru deranj

  64. Am facut duminica tiramisu dupa reteta dumneavoastra: a iesit o minunatie de tiramisu. Sotul si copii se lingeau pe degete. Mi-au folosit mult si „secretele” pentru un tiramisu bun. Va multumesc.

  65. Minunat! Am respectat reteta intocmai. Doar Marsala a lipsit!

  66. Eu,fac Tiramisu la fel ca dvs.,dar cand vine nepotelul in vizita, galbenusurile le tratez termic apoi le amestec cu crema mascarpone si cu frisca facuta din smantana de frisca 32%grasime(Dorna).
    Felicitari pentru blogul culinar!

  67. Multumesc Adi Hadean…..baietelul meu Bogdan a fost in extaz. In urma cu ceva timp am mai facut Tiramisu…insa, acum, mi-am insusit „secrete” care l-au facut sensational!!!
    Va ramane reteta mea de suflet de acum in colo.
    Sa auzim numai de bine!

  68. Buna ziua, am facut de multe ori tiramisu dupa reteta clasica-cea prezentata aici, iar in ultimul an am inceput sa inserez cate un strat de nutella topita, la cererea publicului. Si cele simple, si cele cu nutella au iesit grozav pana azi, cand nefacand/cumparand nimic special, crema n a mai iesit crema, ci un lichid deprimant si frustrant, care a refuzat sa se mai lege la loc. Aceleasi oua proaspete, aceeasi branza, aceleasi albusuri beton. Si totusi… de 2 ori rateu in aceeasi zi. Ce as fi putut gresi? Pt a doua incercare, la fel de esuata, am ales alta marca de mascarpone. Multumesc frumos.

  69. Buna Adi,pot inlocui zaharul cu indulcitor?

  70. Pana sa aflu raspunsul la intrebarea mea,am incercat si am facut tiramisu cu indulcitor,iar piscoturile le am inlocuit cu blat facut de mine cu faina integrala de secara,in rest am urmat toti pasii si a iesit un tiramisu dietetic delicios….multa sanatete…

  71. Carmen Tudor says:

    Cat mascarpone la 3 oua ?

  72. 500 grame pun eu.de fapt asa spune si reteta.maine fac din nou,e delicioasa.multumesc domnului Adi ptr reteta publicata!

  73. Până acum făceam tiramisu după o rețetă luată de pe bărbatlacratita.ro, însă azi am decis să fac după rețeta propusă de tine. Am terminat mult mai repede și a ieșit grozav de bun…. Spun cei care au lins castroanele… Încă e la frigider.

  74. Elena says:

    Este de vis!!!!! Multumesc pentru aceasta reteta minunata!

  75. adriana says:

    Desi va urmaresc site-ul si emisiunea in care sunteti jurat, abia azi mi-am testat puterile cu acest tiramisu. Fara alcool ca sotul nu suporta nici mirosul…dar a iesit delicios doar cu pastaie de vanilie. Si cu oua crude…ca de…”c-o moarte toti suntem datori” fie ca de la salmonela sau nu. Delicoasa reteta. O sa mai incerc si altele

  76. Primul meu tiramisu, si mi-am impresionat sotia :). Multumesc.

  77. Nu inteleg de ce mi s-a muiat crema???? Mascarpone trebuia pus asa cum e el sau mixat???

  78. Gherasim Vasile says:

    @Claudia:
    Branza mascarpone se amesteca cu un tel. Inainte de a mixa ingredientele le-am lasat la temperatura camerei ~1-2ore.
    Singurul loc in care am folosit mixeru a fost la spuma de albus (desi si aici se poate folosi un tel).
    Am facut aceasta reteta cu dublul de ingrediente si a iesit de 3ori foarte bine.

  79. Bestial. Astăzi am încercat această rețetă și mi-a ieșit super. Țin să menționez că am adăugat și puțină esență de migdale.

  80. Puteti sa recomandati niste brand-uri de mascarpone?
    In magazine gasesti de tot felul insa imi imaginez ca nu toate sunt ok.

    Multumesc!

  81. Salut Adi! Am făcut săptămâna aceasta și eu rețeta de tiramisu. A ieșit foarte bun. Un singur lucru nu mi-a atins așteptările. În mod normal, crema trebuie să aibă o textură mai densă (cred eu) ori mie mi-a ieșit foarte moale deși am respectat instrucțiunile. M-ai putea ajuta cu o sugestie? Mulțumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      depinde de ce mascarpone folosiți. contează și dacă ați scurs zerul din cutie sau nu, contează dimensiunea ouălor și cât de tare a fost bătută spuma. la rece de seara până dimineața ar trebui să se întărească suficient de mult.

  82. Buna Adi! Am o mica problema in legatura cu tiramisu, si nu reteta traditionala! Am mancat intr-un restaurant un tiramisu cu pirsici si passito(un vin dulce din nordul Italiei). Incerc sa il refac acasa dar rezultatul e o „supa” cu gust ciudat. Poti sa imi dai un sfat in legatura cu aceasta reteta?

    1. Adi Hădean Author says:

      din păcate nu, nu cunosc versiunea asta.

  83. Multumesc. Cred ca voi adauga doar passito la reteta ta si piersicile langa!

  84. super super bun…de cand fac reteta lui Adi Hadean stiu sa fac tiramisu ffff bun,toata familia este in extaz cand consuma ac.prajitura…multumesc ca si pt.CIORBA DE BURTA……

  85. Este cel mai bun tiramisu pe care l-am facut..Multumesc pentru reteta!

  86. Buna dimineata. Este simpla si buna aceasta prajitura si vreau sa o prepar si eu. Am fost atenta dar tot nu am inteles (vina mea desigur) exact cat mascarpone si cate piscoturi se folosesc. M-am pierdut in liricul postarii si nu am priceput…matematica retetei. Va rog sa ma ajutati cu cantitatile. Multumesc si spor la treaba. Sa mai adaugati retete pentru noi. As vrea sa fac azi o pizza buna, buna pentru familia mea si caut o reteta simpla.
    Multumesc si numai bine

  87. O reteta foarte usor de facut si cu un gust foarte placut. Multumesc pentru reteta!

  88. Salut,

    Imi place foarte mult modul in care povestesti reteta! O placere :)

    O singura remarca. La montare, eu incep cu un strat de piscoturi direct pe vas, fara crema.
    Crema de jos nu face decat sa se lipeasca de vas, aderand mult mai bine la ceramica decat la piscoturi) si e mai greu de scos frumos portiile.

  89. cristian says:

    Articol frumos pentru blog; artistic dar poate nu era necesară atâta blamare a vânzătorilor, ca nu este relevant. Din articol nu îmi dau seama de rețetă. Ai un loc unde e scrisa rețeta clar și cu cantități. Mulțumesc!

  90. Bună ziua Adi.Excelentă! La fel am si eu rețeta,întotdeauna am succes cu tiramisu,îl fac si pentru unele cunostințe carora le place foarte mult,dar nu stiu sa facă,preferă să plătească numai sa le fac.Mulțumesc.

  91. un desert super bun…simplu..si rapid…asa fac si eu tiramisu.

  92. am citit reteta, cum am mai citit si altele. eu nu am vrut atat de mult ou crud pentru copilul meu asa ca am intrebat-o pe finuta mea care e cofetareasa. si . fac partea cu galbenusuri pe foc mic. frec 4 galbenusuri cu zahar si doua linguri de lapte. cafea nu pun decat decofeinizata, iar in loc de albusuri pun frisca – 500 g.
    atata ca am gasit multe bloguri cu reteta de tiramisu si sunt toate dragute. dar multe din retetele astea de la Adi Hadean nu sunt , cum sa zic, exacte. da. se pun 400 g de piscoturi. si se freaca aia cu aialalta, dar nu in toate retetele iti dai seama ce si cum. recunosc ca eu caut muuuuuuult pana sa gasesc. aleg ce imi place si cam asa si fac. am mai adaptat reteta sa poata manca si sotul meu cu diabet de tip 2, asa ca in loc de zahar am mai pus xilitol sau fructoza. lichidele indulcitoare stiu ca fac mai mult rau celor ce nu au probleme. si in ultima avreme nu am facut piscoturi ci am facut un blat din oua , faina si – in loc de zahar xilitol. seamana cu piscoturile. si la gust. doar ca nu au forma. si e ok. ai mei mananca binisor.

  93. Solicit un sfat: in loc de pudra de cacao care o punem deasupra prajiturii, ce altceva as mai putea pune? Am intoleranta la boabe de cacao. Multumesc.

    1. În loc de cacao se poate folosi pudra de roscove! Eu o folosesc pentru prajiturile pe care le servesc copiilor. Este un bun substituent ;)

    2. Pudra de roscove

  94. Pe vremuri era un tiramisu grozav la o crasma „silviu’s ” la pahar……. , am incercat varianta cu frisca si cu albusuri spuma si e grozava !

  95. E a 20 a reteta de Tiramisu pe care o citesc si nici aici nu este explicata etapa cand se amesteca crema de galbenusuri cu mascarpone.

  96. Buna, Adi! Ne-am cunoscut acum ceva vreme la Palatul Parlamentului si ti-am multumit si atunci. Ma gandesc ca e frumos sa o fac si aici. Reteta ta are foarte mare succes in familia mea. Fac cu 400 de grame de piscoturi, 4 oua de tara (da, crude) si 500 gr de mascarpone, plus Amaretto de buna calitate si iese o prajitura excelenta (mult mai buna decat cea de la restaurant), care poate fi mancata fara probleme pana in trei zile de la producere. Noi manacam asa de vrea 4-5 ani (inclusiv copii) si nimeni, niciodata, nu a avut probleme. Conteaza sa stii ca sursa oualelor e sigura. Un an nou mai bun, cu multi oameni pe care sa-i faci fericiti cu mancaruruile tale!

  97. Nu înţeleg ce are toată lumea cu oăle crude! Voi nu aţi mâncat spumă de ouă? De câte ori aveam chef de ceva dulce şi nu era nimic prin zonă, băteam un albuş spumă, la fel şi un gălbenuş, amestecam cu zahăr si rezulta o cremă delicioasă! Cine avea frişcă totdeauna pentru salata de fructe? Spumă de albuş :)

  98. Mihaela G says:

    Adi, cum fac sa iesa crema mai consistenta? Nu as vrea sa adaug gelatina, insa dupa reteta crema a ramas cam moale (curge putin din portie cand o scot pe farfurie). Altfel, a iesit foarte gustoasa si extrem de fina.

  99. Mascarpone este o crema de smantana coagulata nu este o branza…asta pentru cine stie .Numele vine din dialectul lombard mascherpa, ceea ce înseamnă „smântână”.

  100. In sfarsit am reusit sa fac un tiramisu fara a avea crema moale. imi place mult cum explici retele si ador restul retetelor.

  101. L-am facut si pe asta. In doi am mancat toata
    tava in 24 de ore, fiind la dieta Sunt surprinsa inca o data ca stiu sa fac prajituri cand folosesc retele tale. Am mai facut si tort trio de ciocolata de vreo 3 ori si mi-a iesit de fiecare data. Chapeau!

  102. Un bine cotât mester cofetar italian bate albusurile cu zaharul topit cald inca si adaugat fir subtire, astfel ca albusul batut va fi aproape tare. Este o buna metoda pentru a fi siguri de digeribilitatea albusului. Adevarat Marsala da gustul autentic .Mascarpone in cutii de 1 kg ati vazut ? La METRO !
    Posta buna !

  103. Cu rețeta asta întregesc masa cu prietenii de astăzi. Tiramisu asta (a 6,7-a oară când îl fac deja) plus burgeri de vita in chiflele după rețeta ta… rămâne de un Sarutmana pt masa și un mulțumesc pentru retete!

  104. Buna Adi!
    M am apucat sa fac tiramisu insa m-am blocat la sirop.

    As dori sa te intreb daca pe langa cafea si vanilie (pe langa care am bagat si 2linguri de whiskey) ar mai trebui adaugat ceva. Mie mi se pare destul de tare siropul pe care il am aici si ma intrebam daca e ok asa sau daca trebuie indulcit.

    Multumesc!!

  105. Pavel catalin says:

    Buna ziua Adi. Am si eu o intrebare ca nu vad in reteta aici ce fac cu galbenusurile dupa ce le mixez cu zaharul. Ms

  106. Tiramisu este un dulce tradițional italienesc, se prepara deci tradițional. Ingredientele trebuie sa fie, după părerea mea, cât mai aproape de cele folosite acolo unde a fost inventat. Alte creeatii sunt așa numitele “tiramisu reinterpretat” și variantele sunt nenumărate mai bune sau mai rele, depinde ce doriți sa obtineți. Eu am făcut de multe ori rețeta lui Adi și iese perfect, nu s-a îmbolnăvit nimeni și este foarte apreciata.

  107. Mihaela C. says:

    Bună! Deci… e bestial! Am făcut întocmai cum ai descris aici și a ieșit tiramisu de vis.
    Praline cu iz de tiramisu la fel, excepționale. Plus alte “bunătățuri” din lista ta, care, au fost Number One.
    Mulțumesc! Spor în toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close