Din categoria „lucruri minunate despre care nu știam că există”,azi vă prezint za’atar. Za’atar e un condiment care vine din Orientul Mijlociu și care a ajuns la mine pentru că mi l-a dat Dan Cherecheș ultima dată când am fost în Baia Mare. Mi-a plăcut și m-a făcut curios, am cercetat puțin și am aflat următoarele:
Za’atar definește o familie de plante aromatice din care fac parte măghiranul, oregano, cimbrișorul și altele cu arome asemănătoare. În același timp, definește și amestecul acestor plante uscate (pot fi toate sau doar o parte) cu sumac uscat, sare, poate piper, ocazional zeamă de lămâie și semințe de susan ușor prăjite. Partea frumoasă e că nu trebuie să mergeți până în Iordania după za’atar, puteți să vă preparați acasă propria versiune. Folosiți o linguriță de oregano, una de măghiran, o jumătate de linguriță de busuioc, o jumătate de linguriță de cimbrișor, o lingură de semințe de susan pe care le prăjiți în tigaia antiadrentă împreună cu o linguriță de sare (stropiți în tigaie cu zeama de la o jumătate de lămâie) și un vârf de linguriță de sumac (se găsește mai noi în orice hypermarket). De ce v-ați da osteneala? Pentru că za’atar-ul e bun peste hummus, peste fasolea frecată, peste o iahnie, peste crema de brânză sau peste salata de vinete. Ca să nu mai spun că-i foarte bun pe pâine unsă cu ulei de măsline extravirgin sau de floarea soarelui (de la țară).
Eu, în locul vostru, aș încerca. Poate-l găsiți și gata preparat, în magazinele arăbești. Să fiți sănătoși.
In Bucuresti se gaseste la magazinul turcului de pe str Berzei. 12 ron punga de 1 kg.
:) Acu’ trebuie sa prepar si Za’atar, cardamom am cumparat pentru ca mi-ai facut tu pofta! :p
Iti multumesc, blogul tau e un deliciu! :)
am copilarit cu „zatar” (nu stiam ca se scrie cu ‘), maica-mea era indragostita de amestecul asta de condimente care cum-necum aparuse prin ’90 si pe la noi, odata cu desantul arabilor intreprinzatori. Il puneam peste tot, dar mai ales pe niste fripturi mici de porc facute in casa la flama aragazului, cu un gratar cu apa. Eh, what memories…
„desantul arabilor intreprinzatori”…
foaaaarte tare, felicitari!
Daca tot ai pomenit de magazine arabesti, ceva detalii cu locatii de magazine in Cluj, unde mai putem gasi una alta, ofera cineva?
Daca nu se poate numele ( sa nu facem reclama ), macar coordonatele GPS :)
Multumesc, si pofta buna!
N-am mancat in viata mea paine unsa cu ulei si astfel de condimente
Ady , sa mananci lipie arabeasca cu zatar…aia da minune.Sau lipie turceasca.Daca vrei am o reteta de lipe super de la o fata tare faina.
Retetele sunt ca bancurile bune… pur si simplu se impartasesc ;)
Eu il pun in fiecare miercuri pe humus… :) deci te inteleg perfect!!! :)
asta trebuie musai incercat! :D
Am folosit un amestec asemănător, fără sumac şi seminţe de susan, la nişte salate. Am să încerc şi varianta asta, îmi place susanul !
Asa e , nu tre sa mergi pentru zatar in Iordania dar nici nu tre sa te stresezi cu cantitatile de mirodenii pentru reusita prepararii in casa , se gaseste la orice magazin cu specific oriental gata preparat .Prima oara cand am mancat zatar a fost cu multi ani in urma pe un vapor libian ancorat in Portul Constanta si bineinteles , servit pe lipie , nu pe felii de paine de la Titan :)
nu-mi spune că fără lipie e mai rău:).
Aiurea , eu il mananc direct din borcan , cu lingurita , ata de mult imi place .
eu l-aș pune și pe pepene. ups! o idee: (jamon&melon&za’atar)
EXTRAORDINAR,MULTUMESC MULT PENTRU RETETA ASTA – IMI PLAC FOARTE MULT CONDIMENTELE – MI SE PARE FOARTE EXOTICA
la arabi se inmoaie bucata de lipie in ulei de masline apoi se preseaza peste zaatarul pus intr-o farfurie si se mananca. sau se poate face managish (e un fel de lipie de casa pe care se pune ulei si zaatar si se baga la cuptor)
Confirm ultimul raspuns. Micul dejun în deşert: lipie ţinută un pic pe cărbunii încinşi, înmuiată în ulei de măsline şi apoi trecută prin zatar …. fără cuvinte. Ghici cu ce am venit din Iordania? :)
oi oi!
Za’atar ! foarte bun , cel pe care il avem noi aici este facut dintr-o planta care are acest nume -za’atar .As vrea , daca imi permiti , sa-ti trimit din Israel , za’atar original . Daca accepti, o sa-ti cer sa-mi spui locul unde vrei sa fie livrat . As fi incintata sa-l gusti (se poate presara putin peste pizza )
Buna ziua, am făcut za’atar-ul după reţeta ta e minunat şi versatil, mulţumesc!
cu pepene da rosu, pare ca merge za’atar si aici http://www.thejungalow.com/2012/04/mangiona-with-caitlin-levin-4-mouth-watermeloning-feta-salad.html
voie bună!
In Timisoara se gaseste Zaatar la magazinul cu specific arabesc,BUNA LARA,de pe strada Porumbescu,peste drum de Zanoni.
Oare merge mixtura pentru o supa crema de dovleac?
Buna ziua dna Zorica.
Am vazut ca anuntul este vechi dar totusi am speranta ca poate mai am o sansa sa intru in legatura cu dvs.
As dori si eu za atar din Israel. Puteti sa-mi aduceti? Cat ma costa kg?
Cum pot lua legatura cu dvs va rog? nr meu de contact este 0732422997
Intră și în compoziția sarmalelor ce se prepară și în Israel, dawali. Foarte bune!
Eu de cate ori fac pizza trebuie sa fac una și cu zahar, peste aluat pun uleiul de măsline și zahărul, copii mei sunt fascinați de zatar.