Detoxifierea, povești cu pești

397

Acum un an făceam aceeași confuzie pe care văd că o fac mulți oameni de câțiva ani încoace, păcăliți cumva de profeți falși ai vieții sănătoase sau pur și simplu induși în eroare de o terminologie pe care o acceptă ca atare fără să se documenteze. Mi se părea că sună bine cuvântul „detoxifiere” și chiar sună, ai senzația că te poate duce pe drumul cel bun. Poate chiar să te ducă, asta cu condiția să fii pe drumul cel rău, adică să fii un toxicoman. Pentru că, dragii mei, dacă mă uitam în DEX acum un an, înainte să folosesc cu prea multă îngăduință acest cuvânt, aș fi aflat (no, asta-i treaba, mereu am învățat din mers) că „detoxifiere” e un sinonim pentru „detoxificare” care-i în principiu același lucru cu „dezintoxicare„.

În ultimul an am studiat destul de mult problema, mai ales pentru că m-am implicat în povestea cu meniurile pentru grădinițe (apropo, luna asta începem munca în bucătăriile grădinițelor participante și testele cu părinții, bucătarii și copiii). Am avut ocazia să lucrez cu domnul profesor Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai buni specialiști în nutriție de la noi, de la care am aflat multe lucruri care mi-au folosit în proiect dar și multe lucruri care mi-au folosit pe plan personal (acum un an aveam cu 26 de kilograme mai mult decât acum). Între altele, am vorbit de mai multe ori despre povestea asta cu „detoxifierea”, domnia sa atrăgându-mi atenția asupra erorii, printr-o explicație simplă și de bun simț pe care am ignorat-o total, dus de trend, probabil (altfel nu-mi explic). Detoxifierea nu poate fi decât urmarea unei intoxicări ori a unei intoxicații, ori o săptămână de excese alimentare  – cum e săptămâna de după posturile mari ale creștinilor, de exemplu – poate cu greu să te transforme într-o persoană care să aibă nevoie de o cură de dezintoxicare. Cel mult ai nevoie să întrerupi excesul și să-i dai corpului răgazul de a trece la funcționarea în parametri normali. Că poți să-l ajuți cu o alimentație potrivită, adică săracă în grăsimi animale, lipsită de prăjeli, lipsită de alcool, da, asta da, dar acest tip de alimentație nu te-ar putea scăpa de alcoolism, așa cum poate să o facă o cură de dezintoxicare serioasă (e un exemplu, poate nu cel mai reușit, pentru că odată devenit alcoolic, așa rămâi, chiar dacă nu mai consumi alcool).

Dacă te-ai intoxicat cu mercur mâncând fructe de mare, cum am auzit pe la televizor că au pățit unii, nu o să te vindeci cu suc de sfeclă ci cu medicație, dublată de regim alimentar. Dacă suferi o toxiinfecție alimentară (care nu e dată de consumul de carne ci de consumul de carne stricată, adică infectată cu microorganisme și toxinele produse de acestea) mergi la doctor nu în cămară. În concluzie, detoxifierea așa cum ne este ea prezentată pe site-uri, pe la televizor ori prin reclame, e doar un ambalaj de marketing menit să ne facă să cumpărăm, să consumăm. Nu vreau să supăr pe nimeni cu articolul acesta, vreau doar să spun ce am învățat și m-a ajutat, cu speranța că voi fi de folos. Și, apropo de folos, am presărat articolul cu niște poze.

Reprezintă o îmbucătură perfectă, o bucată de mozzarella, o bucată de roșie uscată și marinată-n ulei de măsline, dulce-acrișoară și aromată și o frunzuliță de busuioc. O gură de sănătate. Ca să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. sa inteleg ca nu prea exista substantele minune care se tot vand si sunt la moda in ultima perioada care „detoxifica” organismul de ce a acumulat din alimente si nu trebuia??

  2. Adi Hădean Author says:

    e simplu, te-ai intoxicat, mergi la doctor. ai mâncat prea mult, faci o plimbare:).

  3. Detoxifiere INTESTINALA, zice Colon Help. Ce-o mai fi si detoxifierea intestinala… Sa speram ca vor citi cat mai multi articolul asta si vor baga la cap!

  4. Bine te-am găsit în noul an! Foarte pertinent articolul iar momentul publicării lui perfect sincronizat cu nebuneala de după sărbăutori (sic). E plină mass-media cu tot felul de porcărele comerciale de prostit populația care nu face nici o diferență între îmbuibare și intoxicare. Leacul pentru acumulare adipoasă, cu excepția cazurilor născute din probleme medicale, nu este o pastilă minune (nu există așa ceva), ci o viață echilibrată, cu sport și cu mâncare cu măsură și din toate grupele de alimente. Mâncare sănătoasă în viziunea mea nu înseamnă numai verdețuri, pentru că nu sunt iepure, nu înseamnă numai nu-știu-ce aliment pe care l-a recomandat X la tv că s-ar potrivi unei anumite grupe de persoane (sunt tot mai mulți păcălici promovați ca experți în nutriție și metabolism cu descoperiri care mai de care mai abracadabrante), ci înseamnă variație și moderație.
    Am fost întrebată de câteva ori dacă am făcut vreodată „cură de detoxifiere” iar răspunsul a fost mereu nu, pentru că nu sunt intoxicată. Atâta timp cât nu sufăr de vreo boală și analizele sunt excelente înseamnă că nu sunt intoxicată, nu? Însă după această perioadă care a abundat în cărnuri și grăsimi vom face o pauză și ne îndreptăm atenția spre alimente mai ușoare, care nu au avut mamă ;)
    Mi-aș dori să-ți vadă cât mai multă lume articolul, poate se mai luminează!

    1. Adi Hădean Author says:

      andreea, dă mai departe:). mulțumesc.

  5. Bine de stiut! Aveam cateva idei despre acest subiect, dar recunosc ca nu am cautat niciodata mai multe informatii despre el. Multumesc.
    Gustarea arata super. :)

  6. la multi ani. unde gasesc rosii uscate si marinate? merci.

    1. Adi Hădean Author says:

      în orice supermarket

  7. Vreau 10 astfel de imbucaturi :)

    1. Adi Hădean Author says:

      Zece ar putea fi mult:)

  8. mere bine si cu cas de-al nostru … nu?

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu prea, e nevoie de o brânză slabă cu gust neutru:).

  9. La vara vreau sa-mi fac propriile rosii uscate. Am primit un borcanel de Craciun si am devenit addicted. Iau cite o feliuta de rosie pe zi, sa-mi ajunga, dar e delicioasa.
    Intrebarea e: trebuie neaparat uscate in cuptor (in caldura verii, numai de cuptor nu-mi arde), sau ies bine si daca le zvint la soare?

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu se uscă în cuptor ci la soare, sub tifon.

  10. Multumim pentru informatii, ne sunt de folos!

    1. Adi Hădean Author says:

      Mă bucur:)

  11. La multi ani!!!
    foarte bun articolul si binevenit. sper sa-l citeasca suficient de multa lume si sa inteleaga ce ai vrut sa spui . suntem suficient de „fuduli” incat sa facem ce se spune la TV si media si multi nu stiu nici macar ce inseamana detoxificare .

  12. mie imi place ca , zilnic , primim sfaturi si retete explicate in asa fel , incat sa inteleaga fiecare despre ce este vorba ;

  13. Salut,
    Sunt un pic sceptic cu uscarea rosiilor la soare deoarece dureaza cam mult si chiar sub tifon rosiile pot fi tinta mustelor, a prafului si a altor particule din natura atat de poluata in zilele noastre. Apoi, nu toata lumea are posibilitatea sa le lase undeva la soare si sa le supravegheze din cand in cand.
    Recunosc ca nu am facut pana acum acasa, am folosit doar cumparate, dar cred ca la toamna am sa usuc vreo cateva kilograme in cuptor (cateva ore, la foc mic, cu usa de la cuptor deschisa). Pana atunci mai investighez si gasesc eu o metoda :)

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu coace roșiile, o să obții roșii coapte nu uscate:). Un aparat care poate usca 2-3 kilograme de roșii simultan costă cam 300-400 de lei și e chiar folositor. Cât despre durată, unele lucruri au nevoie de timp pentru a fi făcute cum trebuie:). Soarele e mai bun decât orice dispozitiv, combinat cu curenții de aer. Două straturi de tifon rezolvă problema prafului și a insectelor.

    2. Da. Corect. Daca nu reusesc sa le usuc la soare la tara, am sa studiez si problema unui uscator de legume / fructe.

  14. Adi, ai putea explica afirmatia „odată devenit alcoolic, așa rămâi, chiar dacă nu mai consumi alcool”? Nu de alta dar probabil ca cei care sunt dependenti de alcool dar care vor sa inceapa o viata noua vor fi descurajati de o astfel de afirmatie.

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu vreau să descurajez pe nimeni dar e important să știi că lupta cu alcoolismul nu se termină când ai ieșit din clinică. Un pahar de vin e sinonim cu recăderea în butoiul cu necazuri.

  15. LOL, nu e vorba de mine, vad ca ai scris la persoana I… dar am prieteni/prietene din adolescenta sau colegi de scoala pe care ii vad irosindu-se iesind din baruri pe sapte carari sau care in loc de cafeluta de dimineata beau suta de „ce-o fi”… e pacat sa treci pe langa viata „aburindu-te” cu alcool… nefiind nici macar fumator nu prea stiu cum e cu lasatul de „ceva anume” dar cred ca e destul de descurajanta afirmatia la care m-am referit si daca cineva duce o astfel de lupta si o citeste ar putea fi pentru acea persoana un bobarnac spre inapoi in bar, la pahar.
    Altfel, sa ai un an cat mai rodnic si spor in toate proiectele in care esti implicat!

    1. Adi Hădean Author says:

      Sigur că nu mă refeream la tine. Cât despre bobârnac, viața-i plină de ele. Poate sună cinic dar cred că sinceritatea-i o cale bună. E cumva de bun simț să știi că nu poți fi și pe jos și în căruță simultan:).

  16. Perfect de acord cu scrierea, si cu atentionarea asupra termenilor. Tb sa il vada cat mai multi si sa relizeze diferentele.
    E clar ca exista o gramada de produse marketate cu care nu sunt de acord [gen colon cleanse,goji-super fructul minune vandut in RO la supra pret, care in Suedia il vad in supermarket la raioanele bio/ de fructe uscate, la pret normal pt orice fruct uscat, mai noul Akai Berry care e super ”detoxifiant”si face ”minuni”, dar cand citesti despre el, e un fruct din zona Amazonului care contine intr-adevar niste elemente importante si e de baza pt populatia care locuieste in zona, dar nici pe departe nu e conform reclamei care i se face, + ca exploatarea lui e in detrimentul populatiei care il foloseste de mii de ani]
    Mai dau un exemplu, care pe mine m-a suparat foarte tare: am fot invitata acum muuulti ani la o prezentare ”A..way”, care se axa pe suplimente si vitamine si programe de ”detoxifiere”. M-am dus din politete si obligatie (nu mai fac asta niciodata) Erau forte mandri de nu stiu ce vitamina C din nu stiu ce Cireasa nemaipomenita care spuneau ei, are cel mai mare continut de vitamina C din lume, si e cel mai bun detoxifiant (nici pe departe) Au venit ei cu prezentari si statistici cu copii bolnavi in lume, etc.. si puneau ei, citez: ”Parintii care nu le dau copiilor vitamina C de la ”A..way” isi condamna copiii la boala.” totul pe un ton de superioriate. Faza la care am clacat si am iesit afara. Cum poate cineva sa spuna asa ceva ca sa profite finanicar de naivitatea oamenilor? Problema e cati cred toate astea… si cate priviri dezaprobatoare am simtit cand am iesit din sala…

    Da, vitamina C si alte vitamine si minerale au proprietati de detoxifiere si au un rol bine determinat in curele de dezintoxicare. Sunt bune si ca suplimente, uneori, cand e nevoie.Dar este adevarat si faptul ca multi nu isi permit mancare sanatoasa (se consuma junk food, mezeluri si carne injectate cu te miri ce, ulei rafinat in exces, prajeli in exces, care in timp, combinate cu poluarea si stress-ul nu dau bine)- si se impune o anumita curatare/relaxare a organismului, cum spui tu, prin alimentatie lejera si sanatoasa + multe lichide (apa, ceai, sucuri de fructe naturale- nu Cola si sucuri sintetice) Dar e clar ca nu exista produse miraculoase care fac asta in 2 saptamani.

  17. DETOXIFICÁRE sf Acţiunea metabolică prin care un organism neutralizează un produs toxic de origine internă sau externă; detoxifiere; detoxificaţie [< detoxifica]
    Este vorba despre un proces de descompunere chimica a anumitor substanţe nocive aflate în organism, acţiune controlată în întregime de corpul uman care este foarte "educat" în acest sens şi înzestrat cu sisteme de apărare şi contra-atac sigure. Şi ca în orice reacţie chimică, pot fi introduşi in ecuaţie catalizatori care să grăbească ori să crească randamentul acestei lupte a organismului cu ceea ce îi face rău. Ajută mult aportul de vitamine, care întreţin şi revigorează ficatul şi rinichii, principalele filtre ale răului, apa, animite săruri minerale, odihna, care reduce consumul energetic şi îl canalizează în lupta pentru detoxifiere. Stresul joacă de asemenea un rol important dereglarea echilibrului electrostatic împovărând organismul.
    Corpul poate fi deci sprijinit prin aportul de alimente şi lichide naturale, dar în nici un caz ele însele nu pot înfrânge un rău ivit în organism.
    Cât priveşte anumite produse cu reclamă de multe ori deşănţată, în esenţa lor primară au existat şi poate că mai există elemente credibile şi benefice, dar este clar că profitul primează şi nimeni nu se gândeşte la sănătatea consumatorului.
    Eu unul personal am mare încredere în ceaiurile naturale, îmi culeg multe dintre plante de unul singur altele le cumpăr numai din surse verificate, adică de la culegători bătrâni şi cu experienţă. Deci mitul are o anumită consistenţă dar una relativă.
    În genere, printr-o interpretare inadecvată de limbaj, detoxifierea este asimilată consumului de suplimente alimentare de sinteză.
    Dar o cură sănătoasă şi adevărată este bazată pe raţiune şi experienţă moştenită pe calea tradiţiilor.
    Cura de pepene verde
    Cura de must
    Cura de urzici
    Etc.
    Îmi place că ai abordat această temă dragă Adi, ai început noul an cu dreptul.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc și la mulți ani cu sănătate:)

    2. LA MULTI ANI cu SANATATE!
      Felicitari Adrian pentru abordarea acestui subiec!, mai ales ca il faci cu profesionalism.
      Ce mai merita felicitari, este faprul ca ai evoluat si nu ai ramas un simplu bloger care da retete si face poze la niste preparate: te documentezi si aduci argumente pertinente.
      Uica Mihai, ma uimeste cu comenteriile de specialist, nu numai bucatar ci si nutritionist!FELICITARI!
      INCA UN MOTIV IN PLUS CA SA URMARESC EMISIUNEA „CA LA MAMA ACASA”, unde alaturi de d-nul Mircea Groza, „Pilu” si ceilalti prezentatori, ai ocazia sa inveti mancaruri adevarat ROMANESTI.
      FELICITARI inca o data , un an nou mai „usor”, bogat in realizari profesionale, cu liniste si pace in suflet si in familiile tuturor romanilor!

    3. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc, la mulți ani:).

  18. Salutare!
    Adi, ce parere ai despre regimurile vegetariene?

    Multumesc si mult succes in noul an!

    1. Adi Hădean Author says:

      părerea mea e că adulții pot să hotărască singuri ce regim alimentar adoptă:).

  19. PS.
    Sa nu uitam de cura de primavara cu LEURDA (usturoi salbatic), care se spune ca este prima planta pe care o mananca ursul, sau ursoaica…cand iese din barlog dupa hibernare( tocmai ca sa se detoxifice)

  20. Dar ce te faci cu persoanele care fac post negru cite trei zile si in rest maninca numai cruditati?
    Ca asa cred ele c duc o viata lunga si ca nimic nu li se poate intimpla?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu mă fac nimic, e alegerea lor:)

  21. Nu am gasit rosii :( Tu unde gasesti in Cluj? Multumesc pentru retetele gustoase!

  22. am citit si eu cu interes articolul. parerile sunt impartite si cred ca fiecare , daca are interes, poate sa isi descopere modalitatea de a se curata de toxinele pe care le „stocam” cu voie sau fara voie.
    insa vreau sa iti spun ca rosiile se usuca ele la soare, da nu prea. din ceea ce mi s-a spus, rosiile (poamele uscate) se faceau la noi pe urzeala de nuiele (uscate), intr-un loc nici prea calduros de pe sala casei, dar foarte aerisit. existau niste balturi de nuiele care se suspedau pentru a circula aerul si nu erau la soare direct. asa imi spune bunica mea ca a vazut ea la mama ei acasa. poate iti foloseste (sau foloseste cuiva) informatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close