Când am primit tema acestei săptămâni – Paștele începe cu mirosul – mi-au venit în gând toate amintirile legate de bunica mea și aceste Mării (cu accentul pe “ii” 😊). Parcă le şi simţeam gustul şi textura cremoasă şi uşor crunchy. Din păcate nu am întrebat niciodată, deci nu știu de ce au această denumire care nu are legatură deloc cu preparatul.
Aceste Mării erau nelipsite de pe masa de Paști, date prin zahăr pudră pentru un aspect festiv. Fursecurile le facea cu săptămâni înainte și ulterior le umplea cu cremă, astfel ca să se întrepătrundă bine și să iasă un rezultat perfect.
Pentru că fiecare generație își aduce aportul într-un fel sau altul, mama mea a modificat rețeta prin a reduce cantitatea de zahăr din compoziție și ulterior a renunțat să le mai îmbrace în zahărul pudră. Lucru acesta nu schimbă gustul delicios sau textura produsului finit, chiar mai mult, se simte aroma de nucă muuult mai bine. De aceea nu o să pot înțelege niciodată de ce se folosea atâta zahăr în rețetele acelor vremuri.
Modificarea pe care am introdus-o eu este la cremă, unde am considerat că adăugarea unei cantităţi de brânză mascarpone și reducerea cantității de zahăr și mai mult față de corecturile mamei mele, este un lucru potrivit. Astfel am redus din dulceață, dar am adaugat cremozitate și savoare.
Ingrediente pentru Mării
Ingrediente aluat
- 300g unt
- 125g zahăr pudră
- 150g nucă măcinată
- 1 lingură esenţă de vanilie sau un pliculeț de zahăr vanilat
- 420g făină
Ingrediente cremă
- 400g nucă măcinată
- 250g zahăr
- 100ml lapte
- 200g mascarpone
- Opțional esență de rom sau vanilie
Mod preparare Mării
Aşa cum am spus şi în introducere, este de preferat ca fursecurile să se facă cu cel puțin cu o zi înainte. Ele se înmoaie puțin cu trecerea timpului, devin mai fragede și astfel nu sunt așa de casante la umplere.
Prepararea aluatului:
Untul, la temperatura camerei, și zahărul pudră se spumează cu ajutorul unui mixer pentru aproximativ 5 minute. Se adaugă nuca și esența de vanilie și se omogenizează, după care se adaugă făina. Dacă aveţi un robot de masă cu bol, această etapă se poate face tot cu ajutorul lui. Dar dacă aveţi doar mixer de mână, recomand să folosiţi o spatulă sau o lingură de lemn. Se frământă bine, iar rezultatul va fi un aluat mai vârtos.
Răcirea aluatului:
Se împachetează în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30 de minute.
Modelarea fursecurilor:
Se încălzește cuptorul la 175°C cu ventilație. Aluatul se întinde pe blatul de lucru, presărat cu puțină făină, până ajunge la o grosime de 5mm. Se decupează fursecurile cu forme la alegere. Şi procesul se repetă cu aluatul rămas care se întinde din nou într-o foaie de 5mm grosime. Se porționează și procesul se repetă până reușim să tăiem tot aluatul.
Coacerea:
Se așază fursecurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând puțin spațiu între ele şi se coc timp de 10-12 minute, până capătă o nuanță ușor aurie. Se lasă să se răcească complet în tavă pentru a evita ruperea.
Mirosul de nucă coaptă amestecată cu unt este de nedescris. Atât de ademenitoare încât nu rezişti fără să nu înfuleci câteva. Aceste fursecuri sunt bune şi doar aşa simple, dar combinate cu crema de nuci sunt ceva…ceva de nedescris.
Mod de preparare – cremă caramelizată de nucă
Crema se va face doar în ziua în care se asamblează fursecurile.
Se pune nuca, zahărul şi laptele într-o oală, de preferat cu fund dublu ca să nu se ardă prea repede. Acest amestec se duce la punctul de fierbere, după care se reduce flacăra aragazului pe mediu şi se fierbe 5-7minute, amestecând continuu. Va rezulta o cremă caramelizată, uşor lipicioasă, dar cu gust delicios de nucă.
Se lasă crema să se răcească puțin și se incorporează brânza mascarpone. Când ajunge la temperatura camerei, se pot umple fursecurile.
Asamblare și decorare Mării
Ca şi inspiraţie din sărbătoarea care ne bate la ușă, formele fursecurilor pot fi iepurași și ouă, fluturași și flori.
Umplere
Se iau două fursecuri din aceeași formă, se întinde un strat generos de cremă pe unul dintre ele și se acoperă cu celălalt, apăsând ușor. Excesul de cremă care iese pe margini se înlătură, urmând forma fursecului.
Decorare Mării
Se pot pudra fursecurile cu cacao neagră sau amestecată cu puţin zahăr pudră, se pot desena cu pasta de zahăr colorată sau se pot glazura cu ciocolată topită. Opțiunile sunt nelimitate, iar distracția copiilor pentru această operațiune este garantată!
Lăsarea la frăgezit: Ideal este să fie lăsate peste noapte într-o cutie bine închisă. A doua zi vor fi și mai fragede și aromate
Această reţetă este perfectă şi pentru a petrece timp cei mici sau mai mari. Nu este greu de făcut, deci copiii ne pot ajuta absolut la toate etapele. Mai ales la partea distractivă când se formează fursecurile sau cea delicioasă de umplere.
Sfaturi pentru reușita rețetei
✔ Nu omiteţi timpul de răcire al aluatului, acesta ajută la menținerea formei fursecurilor. ✔ Fursecurile sunt mai gustoase după 24 de ore, când aromele se întrepătrund. ✔ Folosește unt de calitate, pentru o textură fragedă și un gust autentic. ✔ Experimentează cu arome! Dacă îți place gustul mai intens, adaugă esență de rom în cremă.
Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA
Alte idei de fursecuri găsiți și aici.