Pască cu Glazură Fină – rețetă festivă

2.6K

Paștele începe cu mirosul.. Nu o să pot vreodată să îmi imaginez Paștele fără pasca cu glazură fină pregătită de mama mea. O aromă cu gust de copilărie, fără îndoială. Ce poate fi mai plăcut într-o zi frumoasă de primăvară decât să savurezi o felie de pască cu umplutură din belșug și glazură fină ciocolătoasă? Deja mă văd așezată pe pătura în iarbă, cu razele de soare mângâindu-mi ușor fața și cu farfuria în brațe, înfruptându-mă cu poftă!

Am decis să îi adaug și o notă personală, pentru a o aduce mult mai aproape de gusturile mele. Această pască cu glazură fină nu este nici o rețetă tradițională, nici reinterpretarea vreunei rețete de genul, ci doar singura rețetă care mă poartă cu adevărat cu gândul la sărbătorile pascale.

Mirosul îmbietor de brânză proaspătă, combinat cu aroma delicată de cacao și ciocolată, creează o atmosferă caldă și primitoare. Blatul cu cacao adaugă o notă de surpriză, iar glazura de ciocolată adaugă un finishing rafinat, care face ca fiecare mușcătură să fie un adevărat răsfăț. O combinație divină care va face Paștele și mai special!

Ingrediente necesare pentru Pască cu glazură fină:

Pentru blat :

  • 200 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 50 g cacao
  • 10 g praf de copt

Pentru umplutura cu brânză și caise confiate:

  • 500 g brânză proaspătă de vaci (bine scursă)
  • 100 g caise confiate
  • 200 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 esență de vanilie
  • 1 lingură amidon

Pentru glazură:

  • 250 g ciocolată cu lapte
  • 150 ml frișcă lichidă

Decor (opțional):

  • Căpșuni

Mod de preparare Pască cu glazură fină:

Pregătirea aluatului:

Spre deosebire de pasca tradițională, care se pregătește în mod normal dintr-un aluat asemănător cozonacului, pasca cu glazură fină are un aluat fluid și cremos, care nu necesită nici dospire, dar nici foarte mult timp. Pregătirea acestuia este destul de simplă, folosind doar un simplu tel.

Într-un bol, am amestecat oul cu laptele și untul topit. Am adăugat zahărul pudră, un praf de sare și praful de copt. Au urmat făina și cacaua, pe care le-am cernut, incorporând cu blândețe, mai apoi, toate ingredientele. Am lăsat bolul deoparte cât timp m-am ocupat de umplutură.

Pregatirea umpluturii:

Nici de data aceasta nu am avut mare lucru de făcut. La o privire atentă, se înțelege cu siguranță ce este de făcut. Ca o mică paranteză, alegerea mea de a folosi caise confiate este una opțională; puteți folosi stafide dacă vă plac. Eu am vrut să adaug, pe lângă nota personală, și un plus de aromă.

Brânza proaspătă și bine scursă am fărâmițat-o lejer cu ajutorul unei furculițe. Am adăugat zahărul pudră, aromele și cele două ouă, amestecând totul bine. Nu în ultimul rând, am adăugat și caisele confiate, tăiate în bucăți mai mici, și am omogenizat compoziția.

Împletirea aromelor:

Let the magic begin! Am ales o tavă cu fund detasabil, având diametrul de 24 cm. Am tapetat-o cu hârtie de copt, iar pe margini cu făină. Jumătate din compoziția aluatului am turnat-o în tavă, iar peste ea am adăugat umplutura cu brânză și caise confiate.

Deasupra, am adăugat și restul aluatului, am nivelat totul ușor cu o lingură, încercând să nu scot la suprafață prea mult din umplutură. That’s it! Simplu și fără prea mult efort, nu? Am copt pasca la 190°C, căldură sus-jos, timp de 40-45 de minute.

Răbdarea își merită timpul:

Cel mai lung și apăsător moment va fi timpul acordat pentru răcirea completă a copturii parfumate. Mirosul fin de copt, împletit cu brânză și caise, învăluie în mod fascinant întreaga casă.

Am scos pasca din formă doar în momentul în care s-a răcit complet și nu mai devreme, pentru a-i acorda timp să se „așeze” așa cum trebuie. Nu vă temeți de micile crăpături apărute la suprafață, nu vor fi vizibile prea multă vreme.

Pregătirea glazurii fine de ciocolată:

Cu toate că mama mea pregătea o glazură „ca pe vremuri”, cu care mulți dintre noi am crescut, și anume cea din cacao, lapte, zahăr și ulei (cu untul era mai greu), am încercat să aduc o notă din era modernă, pregătind o glazură pe cât de simplă, pe atât de eficientă.

Cubulețele de ciocolată și frișca le-am pus într-un bol și le-am încălzit ușor, amestecând treptat pe baie de abur. Am obținut o glazură ciocolatoasă, fină și delicioasă.

Am îmbrăcat pasca cu ciocolata topită cât încă era călduță, pentru a o putea manevra cu ușurință. Pe măsură ce și ciocolata se va răcori, va capăta un aspect minunat și se va tăia fără a crăpa. Și iată că am acoperit cu ușurință și micile imperfecțiuni de la suprafață.
Pentru o notă de prospețime, am decorat cu căpșuni proaspete, dar, bineînțeles, vă puteți lăsa imaginația liberă și să decorați după bunul plac.

Servire Pască cu glazură fină:

Sunt ferm convinsă că pozele preparatului își vor spune singure povestea dacă le priviți cu atenție. Va vor „vorbi” despre arome fine și texturi cremoase și, sper eu, că vă vor convinge să cedați ispitei și să încercați un altfel de pască. Nu spun neapărat că este una mai bună decât cea tradițională, dar cu siguranță este una pe care vă veți dori să o savurați în liniște, la soare, în iarbă, pe pătură…


Dragilor, nu pot decât să vă urez Sărbători Pascale Fericite, pline de liniște, zâmbete și voie bună! Sper ca această rețetă să vă inspire și să vă lăsați purtați de aromele acesteia, pășind cu curaj pe tărâmurile minunate ale bucătăriei.

Vă îmbrățișez cu drag, 💖 🌸
Ely

Alte rețete de pască găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Cati Ilie says:

    Senzație! Divin! Gustul care te poarta acasă …acasă langa familie! Madiiiiiii ești fenomenala! Este printre preferatele mele de la mămicuța noastră! Arata minunat și gustul sigur este pe măsura! Te iubiiiim! Keep going like this! You can do it!

  2. Mari Ilie says:

    Bunuțe delicioase de la mami!❤️

  3. La umplutura, este mentionat amidonul,dar nu se regaseste pe urma in descriere.Unde, exact,se adauga ?

    1. După ce omogenizați compozita pentru umplutura, adăugați și amidonul. Sau chiar și o data cu zaharul pudra, merge perfect in ambele cazuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close