Primăvara este, pentru mine, un anotimp al răsfățului și al reîncălzirii sufletului. Ador această perioadă a anului, când natura se trezește la viață, florile colorează grădinile, iar soarele blând ne cheamă la mese în aer liber. Paștele a fost mereu o sărbătoare de suflet, o ocazie de a fi alături de familie și prieteni, de a ne bucura de bucate tradiționale sau delicii moderne, precum Torta Pasqualina, și de clipe de liniște și armonie.
Anul acesta, Paștele mă găsește în Franța, unde descopăr bucătăria locală și gusturile fine, așa că mâncărurile mele vor avea un fler franțuzesc distinct. În locul preparatelor grele, am vrut să propun o masă mai ușoară, feminină, care să fie perfectă pentru un prânz elegant sau un brunch de Paște savurat la soare. Am ales să reimaginez un preparat clasic italian, Torta Pasqualina despre care vă și scriam mai sus, o plăcintă delicioasă cu verdețuri și brânză, adăugându-i o notă franțuzească subtilă.
Ingrediente pentru Torta Pasqualina cu arome franțuzești:
- 2 foi de aluat foietaj, foarte subțire
- 250 g spanac proaspăt
- 300 g brânză proaspătă de capră
- 100 g brânză Comté maturată
- 6 ouă
- 2 linguri ulei de măsline
- O lămâie
- Sare și piper, după gust
Modul de preparare Torta Pasqualina
Am ales o oală de fontă grea și solidă, pentru a coace această tartă, pentru ca păstrează foarte bine căldura cuptorului, și o difuzează uniform. Dar iubesc oalele de fontă și pentru că mă transpun în bucătăria Franței, și aduc acea bucurie unică a mâncării gătite acasă. Am decupat două discuri din aluat – unul suficient de mare încât să acopere fundul oalei și să aibă o înălțime de 3-4 cm. Am așezat foaia de aluat pe foaia de copt, în oală, și l-am lăsat la frigider până m-am ocupat de umplutură – acest aluat nu trebuie lăsat la temperatura camerei, pentru că untul îl înmoaie prea mult, și face manipularea aluatului mai dificilă.
Pentru umplutură, am sotat spanacul proaspăt în ulei de măsline, doar câteva minute, lăsându-l să se înmoaie ușor. După ce s-a răcit, l-am tocat grosier și l-am amestecat cu brânza proaspătă de capră, brânza Comté rasă, coajă de lămâie răzuită foarte fin, sare și piper. Am înglobat și un ou în compoziție, pentru a lega umplutura de brânză cu spanac.
Am distribuit uniform umplutura de brânză și spanac peste aluatul pregătit în formă, iar deasupra am făcut mici adâncituri cu o lingură, în care am spart cu grijă 4 ouă întregi, astfel încât la tăiere, fiecare felie să aibă surpriza unui galbenuș colorat, și atât de specific Pașelui.
Am acoperit cu a doua foaie de aluat, tăiată la o dimensiune care să acopere perfect tarta, și am pliat peste ea aluatul de dedesubt, sigilând bine marginile și creând un model frumos; am uns suprafața plăcintei cu ou bătut, pentru un aspect auriu frumos. Pentru o crustă crocantă, am răzuit încă puțină brânză Comté peste tartă, și am râșnit puțin piper proaspăt.
Am copt tarta la 180°C timp de aproximativ 45 de minute, până când a devenit rumenă și crocantă , cu o crustă subțire și delicată, dar crocantă și aromată – un mic truc de magie al brânzei maturate răzuite peste ea.
Servire Torta Pasqualina
După ce savuroasa plăcintă s-a răcit puțin, am savurat prima felie și am fost încântată de contrastul dintre blatul crocant și umplutura cremoasă, înnobilată de aromele brânzei Comté și prospețimea brânzei de capră. Fiecare mușcătură a fost o îmbinare perfectă între tradiția italiană și eleganța franceză, întruchipând exact ceea ce mi-am dorit pentru această masă de Paște.
Această rețetă este ideală pentru o reuniune caldă, cu familia adunată în jurul mesei, copii alergând în grădină și razele blânde ale soarelui mângâind fețele zâmbitoare. Torta Pasqualina este mai mult decât o plăcintă, este un simbol al renașterii și al frumuseții lucrurilor simple, pregătite cu dragoste și pasiune.
Vă invit să o pregătiți și voi și vă asigur că va fi punctul central al mesei voastre de Paște! Fiecare moment petrecut gătind această tartă va fi un prilej de relaxare, iar rezultatul final va impresiona pe toată lumea. Să aveți un Paște minunat, plin de bucurie, soare și arome desăvârșite!
Cu drag, Cristina.
Alte idei de tarte, fie dulci, fie sărate, găsiți și aici.