Când mi se face poftă de ceva, îmi fac (aici vorbim strict despre mâncare, că deja văd sprâncene ridicate). E unul dintre avantajele meseriei mele. Uneori, dacă am îndoieli, o sun pe mama. Asta-i treaba, nu le știu pe toate iar dacă vine vorba despre lucruri cu care am crescut, cred că mama se pricepe mult mai bine decât mine. De data asta n-am sunat-o să o întreb cum să fac sarmale, am mai făcut de câteva ori în viață, am sunat-o doar să mă laud că mi-au ieșit bune deși le-am făcut un pic altfel.
Am folosit carne de porc și vită (amestec 70/30) în care am amestecat sare, piper, cimbru uscat, mărar proaspăt și roșii uscate și marinate-n ulei cu busuioc (am un stoc de care încerc să scap de asta le tot folosesc zilele astea). Am mai amestecat în carne (600 de grame) o ceașcă de orez cu bob mare (pe care l-am dat la sticlit pe foc mic cu o ceapă roșie tocată mărunt) și o lingură bună de piept de porc afumat, uscat bine și mărunțit, produs undeva la Gura Humorului.
Am opărit o varză și i-am desprins frunzele (cam groase dar am avut de unde să aleg de 30 de sarmale mici), am umplut sarmalele și cu ce mi-a rămas din amestecul de carne și din varză am făcut o tocătură din cuțit cu care am tapetat fundul cratiței în care am fiert sarmalele (sub amestec am pus rondele de cârnați afumați). Am pus o cană de roșii pasate îndoită cu apă peste sarmale (nu le-am acoperit de tot, sarmalele nu se fierb în apă, se înăbușă în aburi ca să rămână întregi și ferme), am mai pus niște frunze de mărar și de pătrunjel peste ele, o mână de roșii cherry, capacul deasupra și gata, le-am lăsat să asude sub capac un ceas și jumătate. Asta așa, aporpo de ce te inspiră azi.
Să fiți sănătoși.
patrunjel ???
busuioc ???
in rest sa fi sanatos !!!
să fim sănătoși toți. nu înțeleg de ce ești contrariată:).
busuiocul merge de minune la sarmale. mai ales daca le dai si prin cuptor o tzara :))- parerea mea
doua condimente care nu pusca cu gustul verzei.Am mai auzit ca in Ardeal se foloseste busuioc la sarmale cind se gatesc.Tata a fost ardelean ,gatea foarte gustos dar niciodata nu a folosit busuiocul la sarmale.Cu multi ani in urma am aflat un secret de la o batranica ce vindea in piata varza acra,eu curioasa din fire am intrebat-o cum pune ea varza la acrit si mi-a spus ca pe fundul butoiului sa pun cateva crengute de busuioc ca nu se va strica in veci.Mi-am amintit ca apa sfintita se face si cu ajutorul busuiocului !!! Deatunci asa am pregatit varza pentru acrit si intradevar a tinut uneori pana in toamna.Dar ca exista si un dar. Anul trecut am uitat de busuioc si cand mi-am amintit am pus in plus crengute de cimbru in loc de busuioc.Varza a fost mult mai gustoasa de moare nici nu-ti zic !Eu stiu din cat am mai gospodarit si eu (45 de ani)ca o mare reusita a mancarii sta in priceperea folosirii condimentelor.Fiecare condiment este prieten cu o leguma dar gustul de baza trebuie sa il dea leguma sefa !Salut ADI si multe succese !
elena, la cum s-au desfășurat lucrurile odată sarmalele făcute, zic că pușcă. prea bine încă. dar e o chestiune de gust personal. dacă nu-ți place o combinație, nu-i musai să o folosești doar pentru că spune cineva că-i bună. valabil și invers.).
nu te contrazic….dar eu unul prefer busuioc in sarmale….
Daca nu sunt prea insistent. imi sta capul la ceva dulce dupa sarmale.
Ma gindesc la o prajitura cu brinza proaspata de vaca cu sirop si fructe de padure,Heee.
bun, bun:)
par avion trimiti mancare?
arata bine ,”suna ” bine ,tie pofta buna , noi ne uitam !
si le-ai fiert in…in…?! eu nu fac sarmale decat in oala de pamant mostenita de la bunica. se pare ca de-aia-s asa de bune, zic cu modestie?! bile negre, asumate: nu am facut decat cu varza acra, deci nu am facut decat de craciun. bila alba: pana acum! ma voi bucatari/sarmali dupa sarbatori.
ps pliiz, help! pulpa de miel la cuptor?!
În ce se vede în poze. Pulpă de mie găsești cu ajutorul butonului de căutare de pe blog:).
Trimiti si la Baia Mare cateva?:)
Asa este !Spune o vorba ,sa nu te contrazici pentru gusturi si culori daca nu vrei sa castigi un dusman
Esti un tanar merituos si eu iti urez numai succese in tot ce faci „bine”!!!Sa fi sanatos !
600g de orez?nu e cam mult?
carnea e 600 de grame:)
Vaaiii..si eu le fac exact la fel…Si mai am un pont de la buni, bine depinde si de varza, ca sosul de rosii/pasta sau ce ai sa il pui mai catre final pentru ca intareste varza daca il pui de la inceput..si eu le mai dau si la cuptor pana prind o rumeneala si costita se odihneste printre sarmale:))Acum e post, mananc pufuleti si ma uit pe blogul tau..not good :)))
sper sa nu fie o intrebare tardiva, vad ca postarea e de prin 2012 … eu acum am zarit-o :) deci, daca punem si orezul putin la calit cu ceapa, atunci nu se mai sfarama la fiert (sunt invidios pe cei carora le ies sarmalele cu boabele de orez intacte si nelipite, care se simt ok in umplutura fiarta)? ideea cu apa putina la fiert, in aburi mai mult, pentru ca sa ramana sarmalele ferme, e excelenta ! multumesc anticipat pentru raspuns !
orezul se sfarmă de la prea mult fiert. călitul ușor îl ajută, e drept.
Salut Adi,
Foarte inspirat a fost postul tau, asa ca ieri m-am decis sa fac sarmale.
Mi-am permis sa modific putin reteta ta, si in loc de rosii marinate, am pus din abundenta menta uscata – direct in umplutura.
Sarmalele l-eam strans putin, asa ca ele au ramas ferme si umplutura un pic tare.
A iesit demential.
Sarmalele le-am fiert in bulion de casa la foc foarte mic.
PS: Cu curaj, se pot fierbe in putina apa, si menta macinata si uscata pusa din abundenta in afara umpluturii.
Multumesc si pofta buna !