(GP)
Shakshuka este originară din Africa de Nord, și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este înrudită și cu unele feluri de mâncare din Turcia și sudul Spaniei. Eu am mâncat-o pentru prima dată în Tel Aviv (nu la faimosul restaurant Dr. Shakshuka din portul vechi, ci la o tavernă oarecare în oraș), și o gătesc de fiecare dată atunci când vreau să îmi impresionez prietenii la micul dejun. Shakshuka e ușor de făcut – șanse mari să ai deja toate ingredientele în frigider, și foarte fotogenică. Cine vrea să își înceapă ziua răsfățat de aromele din orientul mijlociu, să rămână cu mine (știu că sună fancy, dar nu te speria, sunt doar niște ouă pe care le gătești în sos de roșii și multe mirodenii).
Rețetă pentru două persoane:
Ingrediente: 1-2 linguri ulei de măsline, 1 ceapă roșie, tăiată fâșii subțiri, 1 ardei gras, tăiat fâșii lungi și subțiri, 1 conservă de roșii cuburi (sau 3-4 roșii proaspete + o cană de suc de roșii), 1 linguriță chimion, 1 linguriță paprika afumată, 1 vârf de linguriță piper cayenne, 1 linguriță turmeric, sare după gust, 5 ouă, o mână de pătrunjel proaspăt.
Pune chimionul la prăjit într-o tigaie cu două linguri de ulei de măsline. Adaugă apoi ceapa în aceeași tigaie, și las-o să se rumenească, până devine moale și maronie. Înainte ca ceapa să fie rumenită bine, pune și jumătate din ardeiul tăiat. Când ceapa devine ușor transparentă și ardeiul se înmoaie, adaugă roșiile și condimentele. Amestecă sosul și lasă tigaia acoperită, la foc mic, pentru 15 minute.
În timpul ăsta, încearcă din când în când sosul și potrivește-l după gustul tău (nu spune nimeni că nu poți să adaugi și mai multă paprika sau niște chimion măcinat, dar ai totuși grijă cu piperul cayenne).
Când sosul de roșii e bine închegat adaugă și restul de ardei. Urmează să faci cu lingura câte un cuib pentru fiecare ou pe care îl spargi în tigaie peste sosul de roșii. Acoperă din nou tigaia și lasă totul la foc mic încă 5 minute. Vrem ca albușul să fie făcut, dar gălbenușurile să rămână moi. Servește shakshuka cu pătrunjel presărat deasupra și pâine neagră.
https://www.high-endrolex.com/26
Ce să experimentezi în continuare: servește shakshuka în farfurii adânci, peste un strat de hummus făcut în casă, pentru un mic dejun cu extra proteine. Dacă ai spanac proaspăt la îndemână și vrei o shakshuka verde, mărunțește spanacul în blender până devine o pastă fină și adaugă-l în tigaie împreună cu sosul de roșii. Pentru extra savoare, poți să adaugi și 2 căței de usturoi la călit împreună cu ceapa. La fel, dacă ai șofran la îndemână, o să vezi că face minuni adăugat în sosul de roșii. Se pot face multe variațiuni pornind de la rețeta de bază. Poți să înlocuiești pătrunjelul cu busuioc propaspat sau cu coriandru, sau poți adăuga feta fărâmițată în sucul de roșii. La fel, sucul de roșii poate fi îmbunătățit cu sos harissa sau lămâi murate.
Text&Foto: Oana Hațeganu
Eu arunc in sos, printre oua, cateva chiftelute daca am gata facute, umblu si pe la condimente si in felul asta shakshuka (sau de ce nu huevo rancheros) devine kefta tajine daca ai si vasul necesar pentru tajine (dar se poate face f.b. si intr-o tigaie cu capac). E micul dejun preferat al copiilor mei.
P.S. Eu pun si zahar cat sa corectez aciditatea sosului.
Cunosteam reteta, dar nu stiam de numele acesta…si apreciez mult si datele informative. Foarte utile!
Nu am stiut ca mancarea sre o denumire am facut-o prima data fara aceste mirodenii si plus branza telemea .iti recomand sa incerci data viitoare ..un deliciu
Un mic dejun cu adevarat minunat, asa este. Dar am o intrebare: ai folosit chimen sau chimion? Seamana, dar gusturile sunt diferite :)
Am folosit chimion (cumin in engleza). Gusturile sunt diferite, intr-adevar. Ca sa isi imprastie mai bine aroma, eu prajesc chimionul 1 minut in ulei, iar abia apoi adaug restul ingredientelor.
@Gina: Am folosit chimion (cumin in engleza). Gusturile sunt diferite, intr-adevar. Ca sa isi imprastie mai bine aroma, eu prajesc chimionul 1 minut in ulei, iar abia apoi adaug restul ingredientelor.
Pai fiind prajala in ulei din start este nesanatoasa….
Cristian, challenge accepted :)
Uite ce propun eu, ca sa fie mai putin nesanatos si sa dormim mai linistiti.
1. In loc sa prajim chimionul in ulei, il prajim intr-o tigaie care nu necesita ulei (dry frying): incalzim tigaia, punem semintele de chimion si le lasam tot cam 1 minut, sau pana cand incepem sa simtim aroma. Dupa ce am prajit semintele, le macinam si le punem direct in sosul de rosii. Si asa am rezolvat o problema.
2. Nu stiu daca pot vorbi despre cum se caleste ceapa sanatos, dar daca suntem foarte foarte (foarte) ambitiosi, putem coace ceapa la cuptor (ca aici de exemplu http://www.marthastewart.com/318076/roasted-onions-and-rosemary) si apoi o punem in tigaia cu ulei de masline si o mai prajim cam 30 de secunde, dupa care turnam sosul de rosii peste. Eu zic ca 1-2 linguri de ulei de masline nu-s chiar sfarsitul lumii :)
Sa imi spui si mie daca incerci :)
O zi frumoasa,
Oana
Multumesc, Oana. Da, este diferenta.
Poti rumeni chimionul usor, in tigaia de teflon, fara ulei, va avea un alt gust, asa este. Merge si in ulei, pentru ca oricum se foloseste uleiul la preparatul in sine. Nu este ceva prajit.
E o mancare grozava. Si noua ne place :)
A fost delicios! Multumesc de reteta!
Demunirea(gustul e diferit desigur) imi aduce aminte de mancarea mea preferata – solyanka. Poate cineva o sa si faca reteta si va fi publicata. :)
Foarte bun acest fel de mancare, eu adaug la inceput inainte de sucul de rosii cateva lingurite de zahar brun. Dar ce citesc eu aici la comentarii pare iesit dintr-o poveste a lui Creanga …. luati partea care va convine , care va place .. cealalta o dati la o parte …. niciodata nu s-au putut impaca si capra si varza. Numai bine
a new entry on my favourites’ list!!! am facut-o ieri si a iesit delicioasa!!!! multumesc pentru reteta!
super. am cautat-o nu fiindca nu stiam sa o fac, doar ca sa vad cine ce si cum. bunica mea in Oas o facea , dar putin altfel, parca ouale erau prajite si era cu rosii, ceapa . iar in Israel, cand am lucrat eu acolo, cam acum 15 ani, o faceam intr-un mod foarte putin diferit. dupa ce am pus ouale , amestec doar in jurul oului- sa sparg albusul si sa-l imprastiu in toata tigaia, iar galbenusul sa ramana intreg, si chimion eu nu pun. putin piper poate. si chiar inainte sa pun ouale pun trei patru catei de usturoi turtiti sau razuiti. si stiam reteta de la o evreica sfaradi – din Yemen cred. mi-e dor de falafel, dar am sa incerc in una din zilele ce vin . vara asta . e si de post , si e si foarte bun. am gasit eu tahini la Lidl, tre’ mai gasesc si naut pe undeva- de incredere, la pret rezonabil.
No așe ceva…
O mâncare care a făcut senzație la mine acasă. Mulțam Adi!
Excelenta reteta, chiar am testat-o si am ramas surprins de cat de buna a fost. Inclusiv invitatiimei
Se poate folosi și puțină cărniță , sau carne tocată ?
Demunirea(gustul e diferit desigur) imi aduce aminte de mancarea mea preferata – solyanka. Poate cineva o sa si faca reteta si va fi publicata. :)