Quiche cu urzici și brânză de capră

1.1K

Îmi amintesc de când eram copil cum dorința supremă a mamei mele era să mă convingă să mănânc urzici. Miza foarte mult pe proprietățile benefice pe care urzicile le au asupra organismului, însă argumentele ei nu prea aveau sorți de izbândă și ce-i drept nici acum nu par să mă convingă foarte mult.

Dar între timp am găsit o modalitate mult mai gustoasă de a consuma urzicile, chiar și pentru cei mai pretențioși cum sunt eu, încorporate într-un quiche și asezonate cu brânză de capră. Greu de rezistat în această combinație.
Și dacă tot au înverzit piețele, am pornit într-o vizită pentru a procura faimoasele urzici și a vi le propune într-un preparat de sezon ușor diferit. Așa că am cumpărat un kilogram, o pungă plină de urzici, din care cel mai probabil vor rămâne doar câteva linguri, ele scăzând considerabil după gătire.

quiche-cu-urzici_

Înainte de a mă apuca de blatul pentru quiche, am pus urzicile în apă, le-am îndepărtat cozile și le-am spălat în 3 ape ca să mă asigur că sunt curățate bine. Apoi, am pus o oală mare cu apă pe foc, cu un praf sănătos de sare și când apa a dat în clocot am adăugat urzicile, lăsându-le câteva minute, până s-au pătruns. Apoi le-am scos din apă și le-am scurs bine, lăsându-le deoparte pentru a mă putea ocupa de blat.

Pentru blatul de tartă am mers pe o variantă clasică: 125 g unt gras (peste 65%), 300 g de făină, 1 gălbenuș de ou și 50 ml de apă rece. Ca la orice tartă, este esențial ca ingredientele să fie reci. Întâi, am încorporat făina în unt și am amestecat cu mâinile, apoi am adăugat gălbenușul, apa și am amestecat până am format o bilă pe care, apoi am ținut-o la rece, în folie de plastic, timp de 30 de minute. După ce s-a răcit bine, am întins un blat direct pe tavă, am găurit cu furculița și l-am copt timp de 15 minute.

În timp ce blatul era la cuptor am revenit la urzici, pe care le-am tras în tigaie în 70 g de unt și cu 4 căței de usturoi, până au devenit ușor cremoase.

quiche-cu-urzici

Pentru restul tartei am folosit: 300 g de telemea de capră, 4 ouă, 200 g de parmezan ras, 200 ml de smântână lichidă grasă, 2 mâini de roșii cherry, piper și nucșoară. Întâi am bătut ouăle, apoi am încorporat smântâna, telemeaua și parmezanul și am asezonat compoziția cu piperul și nucșoara. La sfârșit, am adăugat urzicile și roșiile tăiate pe jumătate.
quiche-cu-urzici

quiche-cu-urzici_etapa-1

Cu această compoziție am umplut tarta și am dat-o la foc mediu pentru încă aproximativ 20 de minute, până s-a rumenit ușor.

quiche-cu-urzici

Cât încă era caldă am mai presărat o mână de parmezan, apoi am lăsat-o 10-15 minute înainte de a o tăia.

quiche-cu-urzici

Pentru mine este o variantă foarte bună de preparare a urzicilor, care nici acum nu mi se par prea apetisante altfel.


quiche-cu-urzici-1

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

alist

Join the Conversation

  1. se poate pune si spanac sau alta verzitura? nu am gatit niciodata urzici dar mi-e ca ma pisca la maini:)

  2. Fac rețeta asta de ani de zile și este minunata in orice combinație. Adi sa nu o ștergi de aici pentru ca nu am salvat-o, de fiecare data accesez site-ul Multumesc mult pentru retetele minunate!

  3. Mulțumesc pentru rețetă.
    Am adaptat puțin dar rezultatul a fost gustos și arătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close