Aceste crochete absolut delicioase se potrivesc perfect cu tema de astăzi, ”și resturile merită respect”, având în vedere că sunt realizate din preparate rămase de la masa de sărbătoare. Ideea de a le metamorfoza într-un aperitiv mi-a venit în minte de îndată ce am văzut tema, știind că ne aflăm cu toții uneori în situația de a transforma preparate gătite cu o zi înainte în altele cu o nouă înfățișare.
Crochetele mi se par aperitive fantastice, reprezintă un produs extrem de versatil care poate fi creat din foarte multe ingrediente; așadar, puteți porni de la rețeta de mai jos și îngloba mai multe elemente (ca de pildă, bucățele de bacon rumenit, alte tipuri de brânzeturi tari, ardei roșu etc.). Transformarea unor preparate rămase de la o masă în alte preparate este o îndeletnicire care reclamă puțină ingeniozitate, fiind o activitate care oferă numeroase oportunități creativității culinare. Dincolo de spectrul creativ, orice asemenea demers este un gest responsabil care combate risipa alimentară, fiind o dovadă de maxim respect acordat mâncării.
Pentru a vă prezenta versatilitatea unei simple crochete și cât de ușor poate fi transformată într-un produs magnific și d.p.d.v. vizual, nu doar gustativ, vă propun astăzi două prezentări diferite: una de tip bistro și una de tip fine dining.
Ingrediente
Ingrediente pentru sosul chimichurri:
- 100 gr ulei măsline
- ½-1 legătură pătrunjel (depinde de dimensiune)
- 40 gr oțet de vin roșu/ alb
- 2-3 căței usturoi pisați sau 1 linguriță usturoi pudră
- Sare, piper negru, fulgi chili după gust
- ½ linguriță oregano uscat
- ½ linguriță boia
Ingrediente pentru crochete de cartofi cu miel (16 bucăți a câte 50 gr/ bucată):
- 400 gr piure de cartofi/ cartofi fierți în coajă (decojiți și zdrobiți)
- 200 gr friptură de miel (tăiată mărunt)
- 150 gr ciuperci călite cu ceapă
- 50 gr parmezan ras
- Câteva frunze de leurdă sau cozi de usturoi verde (tocate mărunt)
- Pătrunjel/ mărar (după gust, tocat mărunt)
- 2 ouă
- 100 gr făină
- Cca 150 gr pesmet panko (sau pesmat clasic)
- Ulei pentru prăjit
- Sare și piper după gust
Adițional (opțional): Sos de roșii, mini ardei nurați pentru decor, cremă de brânză grasă, microverdețuri
Mod de preparare sos chimichiurri:
Tocăm mărunt pătrunjelul, apoi amestecăm toate ingredientele și magia unui sos minunat este desăvârșită.
Mod de preparare crochete de cartofi cu miel:
Amestecăm piureul de cartofi sau cartofii fierți (în funcție de ce anume folosim) cu carnea de miel, ciupercile călite, parmezanul, leurda/ usturoiul verde, verdețurile, sare și piper; va rezulta o masă compactă ușor de modelat. Batem ouăle cu o furculiță. Punem făina într-un bol și pesmetul în altul. Modelăm crochete de cca 40-50 gr/ buc. Trecem fiecare crochetă prin făină, ou, pesmet. Punem uleiul la încins bine într-un vas mai adânc și nu foarte lat, apoi prăjim crochetele pe rând până se rumenesc, nu aglomerăm vasul. Le scoatem pe o farfurie tapetată cu șervet de bucătărie pentru a absorbi din ulei.
Servire crochete de miel cu sos chimichurri:
Servim aceste minunate crochete cu sosul chimichurri și, opțional, sos de roșii.
Pentru varianta unei serviri de tip fine dining, punem crema de brânză într-un poș cu dui stea și poșăm pe crochete câte o avelină, apoi decorăm cu mini ardei murat și microverdețuri; așezăm fiecare crochetă pe sos de roșii și chimichurri și servim. Arată atât de frumos și delicat încât vă veți impresiona musafirii sau familia.
Sper să vă inspire rețeta și să o reproduceți.
Cu drag,
Alte idei de crochete mai gasiți și aici.