Blinii cu somon

1.3K

Blinii sunt o mâncare arhetipală a Rusiei. Se leagă de ritualuri ale renașterii solare, ale triumfului luminii asupra întunericului. Nu le uităm trăsăturile sacre și le dăm ceea ce li se potrivește îndeobște, și anume icre bune, caviar în rețeta tradițională, somon în cea de astăzi. Înlocuim smântâna simplă cu un parfait de somon afumat, spornic și generos în gust, hibernal prin aroma de fum și sănătos prin natura înnotătorului de performanță. E un aperitiv pentru sărbătoare, un mic spectacol cu fond și formă după priceperea noastră.
Pentru blinii aveți nevoie de:
120 de grame de făină
120 de grame de lapte
2 ouă
5 grame de drojdie uscată
50 de grame de unt topit
½ linguriță de sare
Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecați în gălbenușuri laptele și untul topit. Încorporați făina, drojdia și sarea. Aluatul va fi unul destul de gros, totuși lichid. Lăsați-l la dospit, la loc călduț pentru jumătate de oră.

2
Bateți spumă albușurile. Încorporați-le și pe ele în compoziție, amestecând ușor.

3
În mod normal, blinii se prăjesc într-o tigaie cu puțin ulei, formând mici clătite obținute dintr-o lingură de compoziție. Din rațiuni estetice, vă recomand să folosiți o tavă de brioșe unsă cu puțin ulei. Turnați în fiecare locaș o lingură de aluat și lăsați tava în cuptorul încins la 200 de grade, 6-7 minute. Astfel veți obține mici discuri perfecte și nearse pe margine.

4
Folosind o tavă cu forme de 5 cm ies aproximativ 25 de blinii.
Pentru parfait aveți nevoie de:
100 de grame de somon afumat
100 de ml de smântână pentru frișcă
o linguriță de muștar
o linguriță de maioneză
zeama de la o jumătate de lămâie
puțin piper proaspăt măcinat
Într-un blender puneți somonul, muștarul, maioneza, zeama de lămâie și piperul măcinat fin. Mărunțiți până obțineți o pastă fină, omogenă. Faceți această operațiune cu răbdare.

5
Scoateți din blender și amestecați această pastă cu smântâna. Bateți cu un mixer până smântâna capătă aspect și consistență de frișcă moale. Dați la frigider pentru măcar o oră.
Cu ajutorul a două lingurițe sau al unei linguri pentru înghețată puneți pe fiecare blinie, globuri lucioase și aerate. Decorați cu icre de somon și firișoare de mărar sau fenicul.
În cazul în care sunteți curioși în privința bazei folosite în fotografie, vă spun că eu am folosit sirop de rodie.

6
E un aperitiv de efect pe care îl puteți realiza ușor și fără temeri legate de preț. Somonul este în jurul sumei de 10 lei, iar icrele au costat 12 lei.
Ca ultimă indicație, vă recomand să puneți o cantitate mică de parfait pe fiecare blinie, deoarece aroma de somon afumat este intensă.
Serviți cu vodka rrrece ca vântul siberian!
Vin Sărbătorile, lipsite de troienele de altădată, dar cu lumina nașterii binelui. Iubiți lucrurile simple și sufletele oamenilor, reînvățați că puținul din fiecare e aducător de liniște. Înțelegeți că viața nu e despre bani și planuri mari de concediu, ci despre ziua de astăzi trăită fericit, cu zâmbetul pe buze, despre ape și copaci, despre ținut de mână ființe iubite, iar în privința mâncării despre un pic de ceva bun gustat în pace.

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Gabriela Neagu says:

    Buna seara dl Hadean,
    Va rog ajutati -ma cu un sfat. …as vrea sa gatesc somon pentru seara de revelion si as dori o reteta simpla.
    Va multumesc!

  2. smantana se bate inainte de a fi amestecata cu pasta de peste?

    1. Costin Barbutz says:

      Nu, amestecați pasta obținută din somon cu smântâna și apoi bateți cu grijă. Consistența să rămână moale, un pic aerată prin batere. Sărbători frumoase!

  3. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunata reteta.Multumesc.

    La multi ani-2016!

  4. Blinii pot fi pregatiti inainte cu 1 sau 2 zile ? Cat rezista la frigider?

  5. Costin Barbutz says:

    Răspunsul meu vine un pic tardiv cred, deh, Sărbătorile de iarnă… Bliniile rezistă o zi. Parfait-ul și el. Le recomand totuși făcute în ziua servirii. Proaspăt e mai bun, atât din punct de vedere al consistenței componentelor cât și al aromelor. Un an bun vă doresc!

  6. georgiana says:

    Spuma de albus se adauga dupa ce aluatul a crescut? Din text asa reiese. Multumesc!

    1. Costin Barbutz says:

      Da, ati inteles corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close