Savarină cu nuci şi fructe – o rețetă surprinzătoare

535
Savarină cu nuci

Cȃţi dintre noi nu adoră savarina pufoasă şi însiropată, garnisită cu frişcă dulce atȃt cȃt trebuie? Pentru mine, savarina e dulcele copilăriei cu care eram premiată de către ai mei la finalul anului şcolar. E madlena lui Proust. Pentru că Sărbătorile de iarnă încă nu s-au încheiat, vă propun un desert festiv, o adaptare a unui preparat franţuzesc arhicunoscut: savarină cu nuci şi fructe. 

Ingrediente pentru aluatul de savarină cu nuci și fructe

  • 500 g făină integrală de grȃu (şi în plus pentru pudrat forma de copt)
  • 35 g drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte dulce călduţ
  • 170 g unt (şi în plus pentru uns forma de copt)
  • 50 g zahăr tos
  • 2 linguriţe extract de vanilie sau seminţele de la o păstaie de vanilie
  • coajă rasă de la o portocală bio
  • 1/2 linguriţă sare
  • 3 ouă de mărime medie
Ingrediente savarină cu nuci

Ingredientele pentru umplutură şi sirop

Umplutură:

  • 100 g merişoare
  • sucul de la o portocală bio (aproximativ 70 ml)
  • 150 g amestec de alune de pădure şi nuci
  • 400-500 g piersici sau caise ferme din compot
  • 100 mascarpone
  • 80 g zahăr alb pudră
  • 200 ml smȃntȃnă grasă rece
  • 250 ml smȃntȃnă lichidă pentru frişcă, cu minimum 35% grăsime, rece

Sirop pentru savarină cu nuci și fructe:

  • 200 ml miere
  • coajă de la o portocală bio
  • sucul de la 2 portocale bio şi sucul de portocale strecurat, recuperat de la merişoarele pentru umplutură  (aproximativ 100 ml)
  • 50-70 ml lichior de portocale (opţional)
Ingrediente savarină cu nuci și fructe

Pregătirea şi prepararea aluatului pentru savarină

Înainte de toate, am avut grijă ca bucătăria să fie încălzită pentru ca aluatul să crească frumos. Am cernut făina într-un castron şi am făcut o gropiţă în mijloc, în care am pus drojdia sfărȃmiţată, 1 lingură de zahăr tos, 3 linguri de lapte călduţ şi puţină făină de pe marginile castronului. Am acoperit castronul cu un ştergar curat şi am lăsat amestecul de drojdie la crescut, timp de 10 minute într-un loc cald. Între timp, am încălzit restul de lapte, l-am luat de pe foc şi am topit în el untul. Am spălat bine portocala si am ras coaja, iar sucul de potocală l-am pus deoparte pentru mai tȃrziu. 

După ce amestecul de drojdie a crescut frumos, l-am amestecat cu făina. Apoi, am încorporat în compoziţie: amestecul răcit de lapte şi unt, restul de zahăr, sarea, extractul de vanilie, coaja rasă de portocală şi ouăle. Am frămȃntat aluatul cu mȃna timp de 7-10 minute, pȃnă cȃnd s-a legat şi s-a desprins de pe marginile castronului. Am acoperit aluatul şi l-am lăsat să crească într-un loc cald pȃnă cȃnd şi-a dublat volumul, adică în jur de trei sferturi de oră.

Am pregătit o formă de copt cu guguluf, am uns-o foarte bine cu unt şi am tapetat-o cu făină. După ce cele trei sferturi de oră s-au scurs, am aşezat aluatul crescut în formă, avȃnd grijă să o acopăr simetric cu aluat. Am mai lăsat aluatul să crească în jur de un sfert de oră.

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade (200 de grade în cazul cuptoarelor fără convecţie). Apoi am copt aluatul timp de 40 de minute, întorcȃnd forma de copt la jumătatea drumului. 

Prepararea siropului pentru savarină cu nuci

În timp ce aluatul se cocea, am pregătit siropul. Am încălzit mierea, împreună cu coaja de portocală tăiată în cuburi mici şi sucul de portocală. Am amestecat în continuu pȃnă cȃnd mierea s-a dizolvat complet. La final, am adăugat lichiorul de portocale (dacă optaţi să nu folosiţi lichior, completaţi cu suc de portocale).

Am scos prăjitura din cuptor şi am lăsat-o la odihnit în forma de copt timp de 10 minute. Apoi, am întors-o cu grijă pe un platou şi am străpuns-o din loc în loc cu o scobitoare. Am turnat peste ea tot siropul, cu ajutorul unei linguri. Am avut grijă ca siropul să fie absorbit complet de blatul de prăjitură. Am lăsat-o deoparte să se răcească complet.

Sirop savarină cu nuci

Prepararea umpluturii pentru savarină

Am tocat mic nucile şi alunele de pădure şi am pus la înmuiat merişoarele în sucul de portocală. Am tocat în cuburi mici şi fructele şi le-am pus la scurs într-o strecurătoare. Într-un bol potrivit de mare, am mixat brȃnza mascarpone împreună cu zahărul pudră pȃnă cȃnd am obţinut un amestec cu consistenţă cremoasă. Apoi am încorporat cu mixerul, pe rȃnd, smȃntȃna şi frişca lichidă. Am mixat totul din nou, mai întȃi la viteză mică, apoi la viteză mare, pȃnă cȃnd frişca s-a bătut complet şi am obţinut o cremă tare. Am amestecat separat fructele scurse, împreună cu nucile. La final am încorporat în cremă amestecul de fructe şi nuci şi am ornat cu ea prăjitura. Am avut şi cȃteva frunze de roiniţă care s-au potrivit minunat cu această savarină cu nuci și fructe.

Aceasta este reţeta de savarină cu fructe şi nuci pe care îmi doresc să o aveţi şi voi pe masă, la finalul Sărbătorilor de iarnă, alături de un pahar de şampanie.

Savarină cu nuci

Gabi

Alte rețete pentru deserturi festive găsiți aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close