V-am mai vorbit despre linte, am mai și postat rețete, totuși nu cred că sunt mai mult de zece pe blogul meu. În perioada aceasta simt că lintea merită mai multă atenție, poate pentru că-i atât de frig (lintea aduce destul de multă energie). Sau poate mi-e doar poftă. Nu-i important motivul, important e că din toată povestea asta ne-am ales cu o rețetă pe care o putem folosi de acum înainte fără opreliști. Iată:
Lintea verde e destul de „încăpățânată”, fierbe puțin mai greu și îți păstrează forma destul de bine. Înainte de a o fierbe nu-i nevoie să o înmuiați, e destul să o spălați bine. Proporția pe care trebuie să o aveți în minte când fierbeți linte e de 2/1, adică la o cană de linte folosiți două căni de apă. Puteți să puneți lintea în apa rece sau doar când dă apa în clocot (am făcut și una și alta, diferențe nu s-au văzut). Sare, două-trei boabe de piper și o frunză de dafin, poate un cățel de usturoi – toate pot merge în oală alături de linte. Dacă lintea e foarte uscată e posibil să vrea trei căni de apă, deci nu-i cazul să vă speriați dacă vedeți că lintea nu-i fiartă, dar nu mai prea are apă. Puneți încă o cană de apă și ați rezolvat problema.
Ce se întâmplă după ce a fiert lintea?
Propun să o spălați cu apă rece. Ea urmează să fie gătită din nou, nu strică să o opriți procesul pentru moment (dacă nu o răciți brusc, se va găti în continuare.
Pentru a transforma lintea fiartă în mâncare (nu că nu s-ar putea mânca pur și simplu, dar încă e departe de a fi delicioasă), tocați mărunt două cepe mici, o jumătate de ardei gras verde, o jumătate de ardei gras roșu și doi căței de usturoi. Puneți-le într-o tigaie cu două linguri de ulei și două de unt. Gătiți-le pe foc mic până se înmoaie de tot (ceapa se va carameliza ușor).
Puneți și lintea în tigaie și amestecați bine. Adăugați sare, piper, chimion, pătrunjel tocat și o lingură zdravănă de creme fraîche sau smântână foarte grasă. Amestecați pe foc mic. Lăsați tigaia pe foc încă 4-5 minute.
Mâncarea aceasta e bună caldă. Sau rece.
Am constatat că două-trei așchii de parmezan adăugate la servire fac bine.
Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
Am sa fac aceasta reteta chiar azi! Arata deliiicios! :-)
Salut!
Te rog sa ne spui si numarul de portii aferente felului de mancare prezentat!
Multumesc pentru „tip” – Mi se „terciuia” intotdeauna lintea – eu o adaugam in sos aproape de sfarsit…
Ador lintea, o voi face chiar in acest weekend, in varianta propusa de tine…Multumesc!
La fiert linte (indiferent de care) eu mai adaug si niste curcuma in apa.
Buna reteta, multumesc!
E gaataaa..si delicioasa :)
Buna , imi cer scuze ca intrebarea mea nu are legatura cu acest post , as vrea sa stiu daca se poate o reteta de cremes asa cum il faceau bunicile noastre , o reteta care sa nu contina gelatina , budinca sau altceva de genu . Mie dor sa fac un cremes , dar nu am o reteta exacta de aceea as dori sa ma ajutati cu o reteta exacta , ingredientele si gramajele necesare . va multumesc
Eu inca astept un raspuns :) nu se poate Adi sa nu stii nici o reteta de cremes ! Va pup pe toti !
1 litru de lapte ,zahar după gust,semințele de la o păstaie de vanilie și 8 linguri faina.După ce a fiert o lași la răcit și se freacă cu 200 de unt
Bun a iesit :) Linte am tot pregatit eu in diverse moduri, dar combinatia cu smantana/creme fraiche a fost ceva nou. Si a fost cu atat mai buna cu cat a fost si foarte rapida. Ardei verde nu am avut, dar am adaugat ardeiului rosu, de la mine putere, 2 tulpini mici de telina Apio.
Foarte bun. Cautam cava retete de regim cu linte sau hrisca si am dat peste aceasta reteta. Buna garnitura pe langa un gratar de pui. Eu pun si o lingura de praf de curry la linte si, uneori, cand este post, ca sa iasa mai consistenta pun o cutiuta mica de lapte de cocos.
Iti multumesc din toata inima pentru deliciile pe care le impartasiti cu noi, ,,muritorii de rand”! Si nu, nu este ironie, ci purul adevar. Gatitul este intr-adevar o arta, desi multi sunt talentati, unii – ca tine – sunt geniali! Puteam sa stau si-n cap si nu-mi iesea o linte atat de buuuuuna ca asta. In plus, marii bucatari nu prea impartasesc publicului larg, cu atata generozitate retete. Asta te face special!
Am incercat reteta, am folosit linte verde pentru prima data… Imi place!!!! Drept e, am prajit si ceva carnaciori pe langa…Am sa incerc si cealallta reteta pe care am gasit-o pe blog. Spor la treaba!!!
Salut,
Imi place foarte mult lintea sub diverse forme (ciorba, mancare).
Am facut astazi reteta cu ingredientele pe care le-am avut (nu am avut ardei si smantana grasa, am compensat cu altceva) si a iesit o nebunie de mancare.
Sunt foarte incantat, mai ales ca a fost usor de facut si nu a luat mult timp.
Asa ca voi recomanda aceasta reteta mai departe ca sa atragem si alte persoane spre un stil de viata mai sanatos.
Cele bune,
Cristian
Ideile magnetice atrag lumea sa faca lucruri bune!
Dupa ce am citit comentariile la aceasta reteta si am vazut cat e de apreciata am gatit si eu linte. Am descoperit inca o data ca suntem foarte diferiti .Nu imi place deloc , nu voi mai gati niciodata , imi pare rau sa o arunc, voi astepta restul familiei sa guste poate va placea cuiva.
Pot folosi linte rosie in loc de linte verde pentru aceasta reteta ???
Delicioasa lintea, gatita dupa reteta aceasta. Am mai gatit si alta data, dar nu ma incanta prea tare. Nu stiu daca chimionul e tot una cu chimenul, eu l-am folosit pe cel din urma si e ok. Simplu si gustos, cu ingrediente la indemana oricui
Revin, ceva mai informata ;)) merge si chimenul, se potriveste. Data viitoare cand fac, incerc cu chimion
De cand am descoperit reteta, este una dintre mancarurile mele preferate. :)
Tocmai am testat reteta. Rezultatul? o mancare delicioasa si cu siguranta sanatoasa. Este prima oara cand pregatesc linte si cred ca am facut o alegere buna!
In cazul nostru reteta va intra pe lista celor uzuale, e usor de facut, arata bine pentru o mancarica de linte, iar aroma de chimen si ardei, pe fondul usor condimentat de piper, e super.
A iesit neasteptat de buna. O reteta excelenta! Multumesc!
Mda, simpla si buna :)
bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Foarte buna. In apa in care am fiert lintea am adaugat și curcuma. A ieșit delicioasa . Mulțumim pentru reteta