Prăjitură cu griș și sirop de portocale

3.1K

Dragilor, iată că a venit timpul pentru ultima rețetă pe care v-o propun, în cadrul acestui internship. A fost un an cu multe rețete, unele mai apreciate, altele mai puțin apreciate, însă toate au fost pregătite și scrise cu mult drag și emoție. Pentru mine, faptul că am făcut parte din echipa lui chef Adi Hădean, a însemnat foarte mult, dar mai mult a însemnat că am avut “o voce„ în familia celor care împărtășesc dragostea pentru mâncare. Așadar, astăzi vă propun un desert tare simplu de făcut și tare, tare gustos și aromat. O prăjitură cu griș și sirop de portocale care să vă încânte papilele gustative și să vă facă sufletul să danseze.

Ingrediente pentru blatul de prăjitură cu griș:

  • 4 ouă, la temperatura camerei
  • 100 gr zahăr
  • 3 linguri ulei de măsline
  • Coaja rasă de la 2 portocale
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 150 gr griș
  • 65 gr făină
  • Un plic praf de copt
  • Un praf de sare
  • Extract de vanilie

Ingrediente pentru siropul de portocale:

  • Sucul de la 2 portocale
  • 200 gr zahăr
  • 150 gr miere
  • 300 ml apă
Ingrediente prăjitură cu griș

Metoda pregătire blat cu griș:

Pentru început am setat cuptorul la 175 de grade, căldură sus și jos.

Apoi, în bolul unui mixer am pus zahărul și ouăle și le-am mixat câteva minute până și-au dublat volumul, iar culoarea a devenit de un galben pal.

Blat cu griș

Apoi am adăugat uleiul de măsline, coaja rasă de portocale și cea de lămâie și extractul de vanilie. Am continuat să mixez 2-3 minute.

Prăjitură cu griș

Am luat bolul de-o parte și am cernut peste compoziția de mai sus, făina, sarea și praful de copt, iar cu o spatulă am amestecat ușor, cu mișcări circulare, până am încorporat făina și grișul în compoziție, fără să rămână cocoloașe.

Apoi am pregătit o formă de ceramică, căreia i-am tapetat partea de jos cu hârtie de copt. Am turnat amestecul de blat în forma pregătită și am dat totul la cuptor.

Prăjitură cu griș

În 20-25 de minute ar trebui să fie gata. La atingere este un pandișpan deloc fraged aș spune, însă siropul își va face efectul și va ieși ceva bun bunuț.

Blat

Metodă pregătire sirop de portocale:

Până s-a copt pandișpanul, am avut timp să mă ocup de sirop. Am pus toate ingredientele într-o oală și le-am amestecat până ce zahărul s-a topit.

Suc de portocale

Cu un băț de frigărui, am împuns toată suprafața blatului, iar când acesta s-a răcit de tot,  am început să torn siropul cald, cu o lingură, pe toata suprafața. Acesta va absorbi ca un burete tot siropul, care se va îmbiba în prăjitură.

Poză finală prăjitură

Este un desert dulce, răcoros, aromat, care se poate consuma lângă o cupă de înghețată, o lingură de frișcă sau simplu, vă promit că merită.

Acestea fiind spuse, vă mulțumesc că mi-ați urmărit rețetele pe parcursul unui an. Sper că le-ați încercat, iar rezultatul v-a convins să reveniți pe blog în căutarea altor idei de rețete fabuloase.

Vă doresc, ca noul an să vă fi găsit plini de curaj și motivare, să pășiți hotărâți spre îndeplinirea visurilor pe care le aveți.

Mult succes!

Cu stimă,

Larisa

Alte idei de prăjituri găsiți aici!

Join the Conversation

  1. Gabriela Bahrim says:

    Oare ar mere si cu malai? Ar fi util daca s-ar putea stabili si numarul de calorii.

  2. Foarte bună și ușor de făcut. Mulțumim pentru rețetă ❤❤❤

  3. Multumesc,o voi face in acest weekend!

  4. Am facut-o astazi. A iesit excelenta! Cred ca siropul ar fi OK cu mai putin dulce, respectiv o cantitate mai mica de zahar si de miere. Am pus doar cate 100 de grame din fiecare si tot a iesit dulce (pentru gustul meu).

  5. Viorica says:

    Ce diametru ar trebui sa aiba forma in care se coace prajitura?

    1. Larisa says:

      Buna ziua. Forma are diametrul de 28 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close