Dulce de leche pentru începători

953

Dulce de leche, desert tradițional în America de Sud, e de fapt un caramel gros, consistent și foarte dulce, obșinut din lapte. Cei care gătesc în mod obișnuit, nu vor avea o problemă să-și facă singuri acasă, după metoda tradițională, adică punând lapte și zahăr într-o oală și așteptând ca focul de sub oală să transforme amestecul în caramel (mă rog, e puțin mai complicat decât am expus eu aici dar fac economie de cuvinte zilele astea). Ceilalți au la îndemână o scurtătură, laptele condensat, gata mestecat cu zahră. Am postat cândva modul de obținere a caramelului la cutie, o să o fac din nou, dintr-un motiv simplu: când am postat prima dată, multă lume mi-a spus că nu se găsește lapte condensat la cutie metalică. Într-adevăr, e o raritate în România însă lucrul acesta e în curs de schimbare. Un amic a început să importe cutiile cu lapte condensat, care deocamdată se găsesc în Cluj, la Cora și Real, însă nu în incinta supermarketurilor, la raft, ci în fața caselor, la cofetării (probabil o să vedeți cutiile expuse, dacă nu, întrebați și veți fi îndrumați).Probabil veți putea comanda și online în curând. Asta ar fi de folos pentru cei care nu-s în Cluj.

Așa arată amblajul. În interior găsiți lapte condensat și zahăr. Și nimic altceva. Deocamdată îl găsiți doar în varianta aceasta, dar va fi disponibil și în varianta cu cheișă pentru deschidere și în concentrații diferite.

Pentru a-l transforma în caramel, trebuie să-l puneți într-o oală cu apă, să-l învelți cu un prosop (ajută la menținerea unei temperaturi relativ constante) și să puneți capacul pe oală. În două ore e gata însă dacă-l vreți mai dens, puteți să țineți oala pe foc încă o oră. Pe foc mic-mic, atenție. Dacă aveți emoții și vreți să vă asigurați că nu o să aveți parte de explozii în bucătărie (mă refer la cutiile de lapte, care ar putea exploda – șansele sunt mici dar există), dați o gaură mică în capacul cutiei, folosind un cui. Laptele din interior nu va fi afectat.

Așa arată caramelul din lapte.

Poate fi mâncat ca atare sau pus în deserturi.

Se potrivește bine cu multe fructe.

Poate fi folosit la glazurarea unor prăjituri.

Pentru că e ținut atât de mult pe foc dar și pentru că are în el destul de mult zahăr, caramelul rezistă în frigider câteva săptămâni. O să vă arăt în curând și alte întrebuințări ale laptelui condensat dar până atunci, să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Am facut si eu, doar ca reteta de pe http://www.cookingforengineers.com/recipe/255/Dulce-de-Leche si l-am facut la microunde. Laptele condensat/evaporat de la Plus (2 cutii de 340 g de la APLA) l-am indulcit cu 300 g de zahar. L-am facut mai tare, cand s-a racit puteam sa-l tai cu cutitul si sa-l fac caramele. Buuun tare. A durat vreo ora si ceva de invartit in cuptor, cu amestecat (cu grija ca se umfla cand il agiti) din 5 in 5 minute.

  2. adihadean Author says:

    e și asta o metodă:). eu nu folosesc microundele la gătit și nici nu încurajez folsirea lor. am aflat o mulțime de lucruri rele despre ele în ultimii ani. nu știu cum aș face să renunț și la telefonul mobil:).

  3. Se mai gaseste lapte condensat si in magazinele turcesti si arabesti, pentru ca e foarte folosit la diverse dulciuri.
    Mi s-a facut o pofta de caramel cand am vazut pozele… :)

  4. adihadean Author says:

    Lady Io, magazine arăbești-turcești sunt foarte puține în țară. Din fericire, produsul e la un pas să intre-n supermarket și în felul ăsta va fi la îndemână:).

    1. Sa speram ca va aparea cat mai rapid in mai multe supermarket-uri/ hypermarket-uri…
      La cluj, de ex, dupa cum stii si tu, se gaseste doar in carrefour, care e destul de departe pt multi dintre noi.

  5. Lapte din acesta condensat se face pe la fabricile din Ucraina si o mare parte din el merge la armata – un plus consistent pentru viteji.

    In rusa ii zice „zgushionka” (lapte condensat) si se gaseste din abundenta dincolo de Prut. De acolo sunt si eu si nu ezit sa bag in portbagaj de fiecare data cand vizitam bunicii cu micuta noastra :)

    Nu mergem foarte des acasa, dar cand se intampla pot sa aduc mai multe (in limita posibilitatilor) pentru cei dornici. Conditia ar fi sa ne povestiti ce mesteriti cu el + poze la domnu Hadean :D

  6. Buna Adi, asteapta cutia mea de la Nestle cuminte in camara si eram gata, gata s-o pun la fiert.M-i frica sa nu explodeze dar o s-o intep putin(chiar nu intra apa in lapte?).La tine in poza parca nu trece apa peste cutie?!sau nu-mi dau eu bine seama, caci am vazut in alte retete ca-i sub apa cutia.Apropo de explozie am experienta noua cu niste castane la cuptor(neintepate , fireste) care au facut ravagii.O zi buna!

    1. adihadean Author says:

      brigytte, nu ar trebui să explodeze. eu am făcut inclusiv cu cutii cu cheiță, care-s mai slabe, și nu am avut probleme. gaura din capac e doar o măsură de precauție. și nu, nu trebuie să treacă apa peste cutie și nu, nu intră apă în lapte, va ieși puțin prin gaură dar se va carameliza repede și va acționa ca un sigiliu care de deschide doar dacă presiunea din interior e prea mare.

  7. Dulce de leche e un desert foarte popular si in Spania iar in Portugalia apare deasemenea, dar cu alt nume (evident).

    1. adihadean Author says:

      Emi, și în cazul prezentat de Florin tot de lapte din conservă ai nevoie, adică din cel gata îndulcit:).

  8. Vai de capul meu, mi-ai facut o pofta extraordinara de fructe invelite in caramel! Pozele sunt foarte spectaculoase .

  9. Gasesc la o doamna, ardeleanca de-a ta, draguta foc, reteta de dulce de leche. Lapte, zahar, aragaz. Ce bunatate! Vai de capu’ meu, fursecuri umplute cu crema din asta, nu poti sa te desprinzi de frigider.

  10. este absolut superba cana!!!

  11. Astept cu nerabdare sa apara laptele condensat si in supermarketurile din Bucuresti. Deocamdata am gasit doar in niste recipiente super mici la Kaufland..cu aroma de capsuni. :(

  12. muntean cristina says:

    cu putina nuca intre foi Lica e delicios

  13. Dulce de leche sau arequipe. Este cel mai traditional dulce in Columbia, nu existe cofetarie in Columbia unde nu se vinda placinta cu branza si arequipe (pastel de queso y arequipe) sau numai cu arequipe. Se face si un tort cu arequipe, „Maria Luisa”, se mananca cu biscutii de sare, sau pur si simpli se mananca ca atare. Se face si un arequie cu cafea, sau un alt cu orez si lapte, care se denumeste „manjar blanco”.

    Que lo disfruten!!!

  14. yupee!!! nu trebuie sa mai car lapte din asta la fiecare excursie :) multumim, Adi, si asteptam comenzile online cat de repede :)

    1. adihadean Author says:

      Zâno, o să insist pentru asta:)

    2. Eu am comandat sambata pe site la DeLatte si azi dupa-masa (luni) m-au sunat sa-mi dea detalii despre livrare si sa confirmam comanda. Acum este si o promotie: la 5 cutii platite primesti 12. Transportul prin posta romana este gratuit si dureaza cca. 5 zile. http://www.delatte.ro/lapte_condensat/?page_id=16

  15. Adi, de curiozitate, cat costa o cutie din asta si ce gramaj are? pe site nu scrie nimic de pret, iar comanda online se pare ca se face in cantitati industriale doar… :)) (one more thing: treaba asta cu fiertul conservelor e riscanta rau, mai ales daca dai si gaura in ele… te poti trezi cu bucataria decorata cu dulce de leche, serios… incearca sa faci si varianta cealalta, ca e mult mai safe si in plus mai poti adauga si niste esenta de vanilie si un pinch de sare, care sa-i dea un gust mult mai intens :))

    1. adihadean Author says:

      Florin, am încercat și cu gaură și fără :) (de mai multe ori), n-am pățit nimic, dar, într-adevăr, metoda ta e mult mai liniștitoare:). Cutia pe care o vezi pe blog are 397 grame. Costă între 9 și 11 lei, în funcție de retailer.

  16. Nu-s fan „dulcegaraie”, dar cu postu’ asta m-ai facut sa salivez. Sa-ti fie rusine! :)

  17. Imi pare rau ca n-am vazut postul acesta mai devreme. Nu m-as fi chinuit atata sa-mi iasa caramelul pentru Millionare’s Shortbread :) (am facut din lapte obisnuit cu zahar). Oricum merci de postare. Va fi mai usor data viitoare.

    1. adihadean Author says:

      Geo, succes data viitoare:)

  18. Buna,
    Nu sti unde as putea gasi lapte condensat in Baia Mare? Am pus de ceva timp ochii pe reteta asta…

  19. anamaria says:

    buna adi, am gasit la Real un lapte condensat…3% grasime, dar fara zahar…. in niste sticlute mici de sticla (~160ml)… cum s-ar putea prepara acesta… este foarte lichid, nu asa cum l-am vazut pe site-ul lui crazymothercooker…

  20. @anamaria: ala la sticluta e lapte de cafea, nu lapte condensat, dar se pare ca intre timp a aparut si la Carrefour exact asta DeLatte, de care zice Adi

  21. Si eu ador laptele condensat, a fost un moment de bucurie maxima atunci cand am gasit si la noi. Eu cunosteam produsul din Ungaria, este la tub. Ultima combinatie a fost cu orez cu lapte, delicios!

  22. La Auchan este 6,5 lei la 397 grame cutia. Nu stiu in ce masura sunt magazine Auchan in afara Bucurestiului.

  23. Adi, vreau sa te intreb ceva. Am pus o cutie de lapte condensat intr-o oala, infasurat cu prosop, pe ochi mic si foc mic si cu capac, i-am dat o gaurica in cutie, l-am lasat 2 ore pe foc, dar, din pacate, numai pe fundul cutiei erau ceva cocoloase de caramel. in rest, este tot lapte condensat. Sa fi fost focul prea mic totusi?! a tot curs pe gaurica din cutie, nu s-a caramelizat. Conteaza cat de gras sau dulce este laptele?
    Cum salvez?

    1. Adi Hădean Author says:

      trebuie să fie lapte condensat și îndulcit. tu ce ai folosit?

  24. Hmm, de la Auchan,marca lor, dar nu am fost atenta daca e indulcit, (daca are vreo importanta, el este foarte dulce la gust):(
    Oricum, l-am scos din conserva, l-am pus intr-un ibric, am adaugat zahar si l-am pus la bain-marie si am amestecat continuu. Nu a iesit asa colorat, dar s-a mai intarit cat sa il pot folosi ca sa glazurez un chec :) Gustul a fost asemanator caramelului.
    Data viitoare o sa ma uit pe conserve, mersi frumos!

    1. Adi Hădean Author says:

      ai o poză, un link? cumpăr des de la auchan dar încă n-am văzut la ei lapte condensat și îndulcit (trebuie să aibă între 30 și 40-45%zahăr).

  25. Am gasit etichetaaa, o dezlipisem de pe conserva, dar nu mai stiam unde am pus-o. La ingrediente apar lapte si zahar (42%). Deci, este indulcit. Atunci ce nu am facut bine?! :-? Am pus intr-o oala mai mare ca diametru si am tinut-o pe ochiul mic, la foc mic, poate s-a pierdut din caldura?! Ar trebui un diametru mai mic la oala, un diametru mai apropiat de conserva? :-? Mersi,

  26. Buna
    Este mai usor sa fac „dulce de leche” direct de la lapte cruda care se vinde in piata, la lapte „cruda” asa este mai buna si mai sanatos. Dar dureaza 30 de min. de lucru, cu mare atentie si cu lingura de lem, 1 kg de lapte cu 400 gr de zahar (sau 500 gr), esenta de vainila putin, si bicarbonato (optional). Si lapte condensat se face asa. Lapte condensat este un pas inainte de dulce de leche, cand este mai liquid si cu culoare galben deschis. Tot este foarte usor si noi din America latina ne place la nebunie si mostenin din la bunicile acest dulcuri, eu pregatest pentru copi si sotia mea Romanian. Multumesc.

  27. viman mirela says:

    am trait multa vreme in Latinoamerica si acolo se consuma foarte mult laptele condensat si mai ales el DULCE DE LECHE CONDENSADA si acesta se prepara foarte simplu in felul urmator; conserva se introduce intr-o oala de presiune sau kukta¨.In oala se pune cam un litru si jumatate de apa, (necesarul de apa cat sa acopere conserva) ,se pune capacul ermetic si se pune pe foc. Cand oala incepe sa ia presiune se da la foc cat mai scazut pentru 30 de minute maxim. Dupa acest interval , se stinge focul , se asteapta ca oala sa piarda presiunea, se scoate si se deschide conserva si POFTA BUNA.

  28. Carmen Beni says:

    Au avut o perioada si in Lidl , dar din păcate le-au scos de la vânzare .Cand i-am întrebat au spus ca nu se vinde . Adevarul e ca nu îl folosește multă lume …cel puțin mulți nu stiu ca se folosește la deserturi .Pacat .Eu de atunci orinde ajung in tari unde îl au , umplu portbagajul :)

  29. Ionela Laura says:

    Cred ca merge foarte bine si in cuptorul cu abur, la 90-95 grade. ce ziceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close