Vine week-endul (știu, sunt optimist), o să aveți mai mult timp la dispoziție. Poate că în lista voastră de activități intră și făcutul de prăjituri. În acest caz, vă pot ajuta cu o idee și cu o rețetă, aceea de coșulețe cu nucă.
Pentru 36-40 de coșulețe (depinde de mărimea formei în care le coaceți) aveți nevoie de 300 de grame de făină albă, 300 de grame de unt, 300 de grame de miez de nucă măcinat, 300 de grame de zahăr, o pișcătură de sare și 9 ouă de mărime medie.
E important să știți că ouăle și untul trebuie să fie la temperatura camerei iar făina trebuie să fie cernută înainte de folosire, lucru care duce la afânarea ei și la rezultate bune în patiserie.
După ce ați cernut și cântărit făina, cântăriți untul și frământați-le bine împreună cu gălbenușurile celor nouă ouă și cu pișcătura de sare. Obțineți aproximativ 600 de grame de aluat moale, greu de lucrat.
Vă recomand să-l împărțiți în 10 părți egale pe care le modelați în formă sferică și pe care le lăsați cel puțin o oră la rece, în frigider (stau bine și 24 de ore). Din fiecare sferă veți obține patru coșulețe. Firește, pentru asta va trebui să tăiați fiecare sferă în patru, odată ce vă hotărâți să coaceți coșulețele.
Pentru a obține umplutura, bateți spumă albușurile și zahărul și încorporați miezul de nucă în spumă.
Coșurile din aluat se obțin ușor: pregătiți sfere mici din aluat (după ce ați împărțit în sferturi fieare sferă mare), presați fiecare sferă cu degetul mare apoi întindeți aluatul cu degetele, în formă de disc.
Puneți discul în forma de copt, fie ea din silicon ori metal și umpleți coșulețul cu nuca amestecată cu spuma.
Coaceți coșulețele 20 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încins înainte.
Pudrați coulețele cu zahăr după ce se răcesc.
Datorită conținutului mare de unt, ele rămân fragede zile în șir. Sigur, dacă rezistă. Dacă rezistați:)
E prima oara cand indraznesc sa spun ceva, desi citesc de foarte mult timp blogul tau. Doamne, ce amintiri imi trezesc cosuletele astea cu nuca, mama le facea doar la sarbatori si mai punea sub spuma, pe aluat, cate putina dulceata de fructe. Sunt incredibil de bune. Felicitari pentru ceea ce faci, te admir foarte mult.
cum sa pui 9 oua? naspa reteta!!!
imi imaginez cat sunt de bune, insa eu fiind mereu la dieta, raman doar cu privitul. totusi poate cu o ocazie speciala o sa le execut.
arata exterm de bine
Faine cosulete si gustoase cred! In weekend am program de stat in bucatarie! :)
Eu pun si dulceata inainte sa pun spuma de ou cu nuca,ies delicioase.
mami mai punea si niste mangiun de prune, de ala gros, intre aluat si spuma de nuca.
extraordinare :) as manca fara orprire… stai! asta am facut Craiunul din 2011 cand am fost acasa :)))
Pe langa gemul de sub nuca, tata le si impodobea cu crema de unt colorată..era plin de floricele pe cosuletele astea. Cea mai mare nostalgie din copilărie. Mă pregătesc de ani buni sa le fac in amintirea vremurilor …
Multumesc pentru idee! In weekendul acesta am sa fac cheesecake-ul tau si cosuletele cu nuca!
Hello! Eu am o forma teflonata, din aceea cu 24 de forme. Oare merg facute in ea cosuletele?
9 oua musai? Ma gandesc ca sunt cam multe…iar bila mea nu va fi foarte fericita :)
Imi plac mult retetele pe care le postezi. Stiu ca esti ardelean de-al meu, de aceea iti propun o provocare: nu reusesc sa gasesc 2 retete: urechea acea mare si rotunda de elefant, cu mult zahar caremel si scortisoara pe ea si spumoasa aceea de capsuni sau banane intre doua foi de cremes pe care o mancam cand ieseam in oras la cofetarie cu parintii si sora mea… As fi foarte recunoscatoare… Multumesc!
O sa incerc negresit cosuletele.Ma intreb,pot oare sa le umplu cu mere?
Buna , ceva nu inteleg : la albusuri ce cantitate de zahar se pune?Multumesc,