Quiche cu praz

8.7K

(GP)

Quiche-ul este un fel de tartă sarată, vedetă în bucătăria franţuzească. Are un aluat sfărâmicios şi crocant, iar umplutura se face din legume, carne, brânzeturi şi ouă. Ce-mi place la quiche este că te poţi juca cu compoziţia. Dacă nu mănânci carne, îl poţi face doar cu legume. Iar combinaţiile sunt nenumărate (ciuperci, spanac şi chiar roşii). Indiferent de varianta pe care o alegi, quiche-ul este o mâncare săţioasă şi îl poţi savura atât la micul dejun, cât şi la prânz ori cină. Mie îmi place să-l prepar în weekend, când am mai mult timp liber, şi să-l savurez cu salată verde şi cu un dressing vinaigrette lângă. Astăzi o să vă prezint reţeta mea preferată de quiche. Este un quiche cu praz, spanac şi bacon, absolut delicios! Eu nu prea gătesc cu praz, dar quiche-ul acesta e o “scuză” destul de bună!

praz

Ingredientele sunt simple si nu necesită cine ştie ce cumpărături. Pentru aluat ai nevoie de 100 de grame de unt nesărat, 200 de grame de făina şi 5-6 linguri de apă rece. Pune făina şi untul, tăiat bucăti, într-un bol. Cu mâinile, fărâmiţează untul şi amestecă-l cu faina până când obţii firimituri mici. Adaugă apa rece şi amestecă cu o lingură. După ce apa s-a încorporat, foloseşte-ţi mâinile şi  formează o bilă din aluat, înfăşoar-o în folie şi pune-o la frigider 30 de minute.

quiche 1

Cât timp aluatul stă la rece, apucă-te de umplutură. Ai nevoie de 5-6 felii de bacon, 2 cătei de usturoi, 1 praz mare sau 2 mai mici, câteva fire de cimbru uscat, 100 de grame de baby spanac, 45 de grame de brânză Cheddar, 3 ouă, 3 linguri de smântână, sare şi piper. Atenţie cu spanacul! Dacă nu găseşti baby spanac, poti folosi şi spanac congelat, dar scurge-l foarte bine după ce se dezgheaţă. Altfel va lăsa toată apa în compoziţia quiche-ului şi îl va face să fie moale.

aluat de tarta

Taie prazul – se foloseşte doar partea albă a lui, fără frunzele verzi. Taie şi baconul în feliuţe şi mărunţeşte usturoiul. Pune baconul, usturoiul şi cimbrul uscat într-o tigaie cu puţin ulei de masline. Dupa ce baconul începe să lase grăsime, iar ustroiul devine auriu, adaugă și prazul peste, dă focul puțin mai mic, și acoperă cu un capac. Această compoziție ar trebui gătită în jur de 20 de minute, până când prazul se înmoaie bine. Amestecă din când în când.

bacon si praz 2

Între timp, întinde aluatul (ar trebui să aibă cam ½ centimetri grosime) pe o suprafață tapetată cu făină. Unge tava de tartă cu puțin unt și pune peste ea aluatul, având grijă să-l așezi bine pe marginile tăvii ca să ia o formă frumoasă. Înțeapă-lcu o furculiță și pune-l la copt 20 minute, până când se face ușor auriu. Dacă se umflă în timpul coacerii, mai înțeapă-l cu furculița din loc în loc. Scoate-l din cuptor când e gata.

umplutura quiche

Acum, să ne întoarcem la umplutură. După ce prazul s-a înmuiat, adaugă spanacul și mai ține totul pe foc câteva minute. Ia tigaia de pe foc, răstoarnă compoziția într-un bol și rade brânza Cheddar, adaugă ouăle și smântâna. Asezonează cu un praf zdravăn de sare și puțin piper și amestecă bine. Pune compoziția aceasta peste aluat și mai bagă quiche-ul în cuptor încă 15 minute.

quiche

Text și poze: Andreea Marinescu

Join the Conversation

  1. Reteta e simpla si delicioasa, dar extrem de pretioasa. Sunt in extaz cand vad retete care cer sa se foloseasca 45 de grame(exceptand anumite retete unde chiar e necesar). Dar aici, oare ce se intamapla daca folosesti 40 de grame sau 50 de grame de branza? Mare dilema. Deci e nevoie obligatoriu de fix 45 de grame de branza! Clar nu se poate gati reteta asta daca nu ai cantar digital, care sa indice la gram. Nu e rautate, e realitate.
    Reteta e de nota 2.

    1. „Reteta simpla si delicioasa” , dar o notezi cu 2 pentru ca reteta conține un gramaj de 45 g? Crezi ca se strica daca pui mai multă sau mai putina brânza? Este un comentariu rautacios si de fapt …nu vezi reteta!

    2. Felicitari pt. reteta, pare simpla dar gustoasa, eu sunt fan tarte sarate, sigur am sa o incerc. Referitor la comentariul anterior, nu cred ca aveti dreptul sa dati asa cu nota 2 in sus si in jos, aveti libertatea sa puneti ce cantitati doriti, ori de branza, ori de oua, insa rezultatul nu va fi acelasi, poate va fi mai bun sau nu. Cred ca retetele postate nu trebuie, jurizate de noi, ori le acceptam, ori nu tot aia e si in plus cred ca Adi Hadean nu-i va pica la examen pe G.P. dupa notele Dvs! O zi buna sa aveti! p.s. un cantar banal de bucatarie gasesti si la 10 lei si chiar functioneaza bine!

    3. Se desfășoară și un concurs de răutăți în paralel cu cel de rețete :)?

    4. – 45 nefiind o informatie gresita, nu e subiect de discutie;
      – cine rotunjeste, iar nu greseste, nu e subiect de discutie, o face in tacere;
      – adesea astfel de valori rezulta din traducere, din conversia de cantitati date pe site-uri straine in alte unitati de masura decat europene (nu neaparat in cazul de fatza, era o mentiune personala);
      – toti avem zile mai bune sau mai rele si refulam pe te miri unde, eu am intelegere pt orice fenomen, propun sa nu se mai inflameze niciuna dintre parti; peace! :)

    5. D_na Gina se vrea competitoarea dlui Adi ,,,Cand nu ajunge ..e acru.De altfel,nu toate retetele dnei sunt cele mai ok.Apreceri multe dle Hadean si lasati caravana sa treaca…

    6. Femeie, ești rea ! Nu comenta la rețetele astea, nici nu te uita mai bine…fă rețetele tale de gospodină care se laudă și nimeni nu-i ca ea…tipic….. la ceaun

  2. Penibil commentul Ginei, de nota 2 as zice!!!

  3. Gina esti rautacioasa. Cei care gatesc frecvent adauga ingredientele din ochi dar sunt si oameni care au nevoie de mai multa precizie pentru ca nu au experienta. De aceea nu cred ca Andreea a gresit asa mult punand cantitati exacte. Reteta nu e de nota 2, e un quiche pur si simplu, variatile la tipul asta de „tarta” sunt infinite si tin de gustul fiecaruia asa ca sunt convinsa ca fiecare isi poate gasi combinatii pe gustul sau. Cred ca poate gradul de dificultate e 2 (in funcie de cine gateste ca pentru unii sa faci un aluat de quiche poate fi fizica cuantica) dar preparatul in sine cred ca este gustos si merita o nota mai mare. Eu il apreciez pe Adi nu pentru complexitatea retetelor ci pentru modul in care prezinta bucuria de a gati chiar si lucruri simple, banale, nesofisticate. Noi mancam in fiecare zi, de minim 3 ori – ar fi nemaipomenit sa avem cate o ora cel putin pentru a pregati o masa dar nu cred ca asta e posibil pentru majoritate asa ca ne adaptam, gatim mai simplu, punem la pachet ce am gatit de seara etc. Si, in aceste conditii masa de sambata la pranz sau cina la un restaurant bun o apreciem mai mult si ne bucuram de ea mai mult decat de o simpla masa cu simplu scop de a ne furniza energie.
    Andreea mie imi place reteta ta si textul si fotografiile si sunt convinsa ca nu degeaba te-a ales Adi.

  4. @Gina: Daca si-a cantarit ingredientele in momentul cand a preparat tarta pentru articol putea scrie si 44,8g. Ati fi preferat sa scrie „preparati 250g de pâte brisée”?

    Imi place reteta! Si eu o preparam dar nu cu bacon ci cu pulpa de porc macinata.

    1. Adriana says:

      Am făcut aceasta reteta de cel puțin 10 ori.
      Va mulțumesc pt ea, este delicioasa

  5. Subscriu parerilor de mai sus (Mihaela, Alexei, Iulia).

    Gina: eu nu mi-am permis sa comentez (negativ) la „Orez biryani” pe care tu l-ai apreciat (fara sa fiu rautacioasa, cam putine aprecieri a primit totusi), si asta din respect pt Chef Adi care ia acordat girul sau.
    Si nu in ultimul rand, n-am comentat din respect pt autoare: nu inseamna ca daca eu nu agreez felul respectiv nu e si bun. Poate e lipsa mea de educatie culinara.

    Felicitari participantilor si ferice de cei ce vor fi alesi!

  6. Hello

    Sunt amator de quiche si aceasta merita incercata. Din tot ce s-a postat pana acum in concurs, aceasta ma arage cel mai mult. Bravo Adi si Andreea.

  7. Imi doresc de mult sa fac si eu – o pastrez aproape pentru un party apropiat <3 homey-party ofc ;)

  8. In primul rand felicitari pentru reteta. Merita incercata cel putin o data…dar sunt sigur ca va fii repetata. Personal am cateodata dileme legat de ce sa mai gatesc pentru familie asa ca o reteta noua nu strica niciodata ;)
    @Gina – daca iti spunea 60 grame era mai ok? Sau 80? ca si la cantitatile respective tot aveai nevoie de un cantar. Nu de alta…dar am folosit o gramada de retete in care cantitatile sunt si multiplu de 5 sau 10 nu doar de 100…si da, unele retete au nevoie de cantitati exacte. Daca totusi alegi sa nu urmezi exact reteta .. a mai zis si Adi – de iesit sigur iasa ceva…doar ca nu e ce se prezinta in reteta.
    O seara placuta!

  9. Buna seara!

    Sunt specialista in quish lorraine,gatesc asta in special iarna.Totusi e o eroare in aluatul dvs.,va lipseste un galbenus de ou pentru un bun pate briseé;Branza care trebuie folosita nu e in nici un caz Cheddar ci un gruyere swisse sau nu stiu daca nu se gaseste,un bun ementaller,cat de cat maturat.Straniu este ca ati precizat ca la pate o coaceti a la blanc,ceea ce nu se face cu acest tip de appareille.L’apareille de quish se coace clar impreuna cu pate brisee si cu toate ingredientele pe care le-ati ales,50 maxim 60 minute la 180 grade.Si un bun quish are lapte,smantana si bineinteles oua.Eu folosesc 3 oua intregi si cel putin doua galbenusuri.Depinde cata smantana si lapte am pus.Pot fi folosite si sase oua fara probleme.Iar gruyere ,pentru o tarta de 25 cm,eu folosesc 200 Grame de gruyere.In nici un caz 45 gramede Cheddar!Uau,sacrilege,Cheddar british pour un quish!!!Oh,non!Grave erreur!
    Sincer ,nu sunt de acord cu reteta dvs.Spanac,praz,bleah,oh non,mie imi place adevarata quish lorraine cu lardon,smantana,gruyere,oua!Oh,la,la bomba calorica! Dar ce buna e!

  10. Wow. Mihaela, nu cred ca subiectul este Quiche (nu quish, sic!) Lorraine ca sa fii nevoita sa ne dai atatea detalii (multe eronate, atat ca informatie cat si ca ortografie). Quiche Lorraine n-are nicio treaba cu Emmentaler elvetian ci cu cel nemtesc, din Allgäu. Vorbesc cu Larousse Gastronomique in fata.
    Reteta de fata este o quiche adaptata dupa gustul si cheful celei care a gatit-o. Te discreditezi singura dpdv gastronomic prin exclamatiile onomatopeice de genul „bleah” vizavi de praz sau spanac. Care e problema? Eu am facut o quiche cu sparanghel, sunca de Praga si sos olandez. Nu e Lorraine, e o quiche – Kuchen.
    Blatul original este un simplu aluat dospit de paine, ca si la Flammkuchen – pe care mi-am permis sa o fac de capul meu si in varianta Cinque Formaggi – cu Gorgonzola, Gouda, Mozzarella, Emmentaler si Brie. Ce erezie sa aduci atatea natii de branza intr-o combinatie bestiala!
    Intr-adevar quiche contemporan se fac cu pâte brisée – faina, unt, sare, apa – asa cum este prezentat si in reteta de fata. Sa intram in detalii despre pâte brisée, sablée sau sucrée?
    @Andreea – e faina reteta, e originala!
    @Mihaela – no more quiche for you!!

    1. DA,ai dreptateOana,Mihaela cred ca nu a vazut bine numele preparatului.Este Quiche cu praz.Referitor la Quiche Lorraine e pe aproape.

  11. Revin cu o remarca asupra cantitatilor exacte: sunt mult mai utile cititorilor decat indicatiile vagi de genul „o cana de lapte si faina cat cuprinde”. Cei experimentati vor pune oricum „din ochi”.

  12. Sarmasan Ileana says:

    Am incercat reteta, am scos tava din cuptor acum 1 ora. A iesit ceva delicios! Multumesc!

  13. Am incercat reteta azi si a iesit delicioasa. Sunt o simpla amatoare in ale bucatariei si gatesc rar, deci faptul ca au fost precizate exact cantitatile mi-a fost de mare ajutor. Mi-e mi-ar fi prins bine si o precizare cu temperatura cuptorului dar m-am descurcat :D.
    Insa am facut si o mica adaptare, nu stiu cat de acceptabil este, dar am inlocuit spanacul cu rucola – asta pentru ca azi nu era baby spanac la magazinul de unde ma aprovizionez de obicei, doar rucola. Data viitoare o voi respecta intocmai,
    Multumim pentru reteta :)

  14. Am incercat aseara si nu mi-a iesit aluatul. Ideea e ca a iesit foarte moale daor cu faina si unt, fara apa si a mai trebuit sa adaug faina. Nu e prima data cand fac quiche, foloseam un alt aluat. Cred ca e ceva gresit in cantitatile pentru aluat :(

  15. ileana costan says:

    quiche-ul???serios,nu va suna prost pe la urechi?mai cercetati un dictionar, fratici, inainte de a scrie un nume strainesc,acolo este trecut si genul substantivelor,care ,in mod normal ,trebuie preluat, nu inventat.

  16. ileana costan says:

    P.S.si in nici un caz nu se coace aluatul inainte la quiche,aferim,poate corectati,aveti trafic si dupa aia strica lumea bunatate de ingrediente luindu-se dupa voi. :)

  17. Nu inteleg cum poti da note unui preparat pe care nici macar nu l-ai gustat. Incredibil! Pe langa faptul ca retetele arata delicios, sunt si foarte satioase si reprezinta o alternativa de a gati ceva nou mereu.

  18. @Ramona – ce tip de unt ai folosit? Din moment ce nu a trebuit sa adaugi apa inseamna ca apa era deja prezenta – din unt. In patiserie se foloseste unt cu peste 80% grasime si faina usoara 000 (preferabil grisata, cu o granulatie fina). Proportiile din reteta sunt perfecte pentru aluatul fraged – faina:unt = 2:1

    1. Am folosit ingrediente de calitate. Eu cred ca e o problema cu aluatul.
      Am facut sambata reteta de mai jos si a iesit super :)
      https://adihadean.ro/2012/02/quiche-cu-branza-si-legume/

  19. Este o reteta pe care am incercat-o si mi-a iesit absolut senzational. Umplutura nu am facut-o ca in aceasta reteta dar aluatul da, Am respectat recomandarile domnului Hadean si am tras un loz castigator. De fapt este a treia reteta pe care o fac si care iese senzational. Multumesc mult Adi Hadean pentru tot ce postati, sfaturi si ,evident, retete!

  20. E util sa ai un cantar in bucatarie, si nu neaparat digital, unul obisnuit e suficient. Orice bucatar care se respecta foloseste cantitati precise atunci cand doreste sa obtina un produs cu un gust anume. Bineinteles ca se poate improviza, dar reteta de fata e descrisa intr-un mod corect si profesionist. Singurul lucru care ma deranjeaza e ca ii spune „quiche-ul” . In franceza quiche e un substantiv feminin, si tarta sarata ar fi fost suficient. Oricum, asta nu diminueaza calitatea retetei.

  21. Si eu am descoperit de vreo 2 ani acest aperitiv, gustare, Quiche. Am gatit cu hribe culese din padurile Baisoarei, cu bacon/ rosii cherry si branza, cu somon afumat si crema Philadelphia. Sunt fericita ca am descoperit si aceasta combinatie cu praz si spanac. Eu intr-adevar pun si un galbenus in aluat iar mai nou ma joc preparand in forme mici . Va multumesc pentru idei, indiferent ca e vorba de o supa crema, un sfat de prajit carnea sau aceasta combinatie de ingrediente pentru quiche.

  22. Am făcut astăzi rețeta,umplutura am modificat-o, dar aluatul a ieșit excepțional! Fraged, gustos. Nu știam de rețeta asta de aluat,adica unt, faină și puțină apă. Spre rușinea mea. Dar am văzut pe atâtea site-uri rețete de aluaturi fragede, cu ou sau fără ou, cantități diferite de ingrediente, încât nu m-am încumetat să încerc să fac. În fine… ma bucur ca am dat de pagina ta. Vreau sa te întreb dacă aș putea să fac din aluatul asta nuci-aperitiv. Adică să coc cojile de nuci, și să le umplu cu „ceva” sărat. Nu s-ar sfarma cojile ?Te rog, dacă ai timp, raspunde-mi la întrebare. Asa, ca de la ardelean la ardelean.

  23. Puteti sa imi spuneti va rog ce diametru are vasul in care ati pus tarta. Ma gandesc sa nu folosesc un vas prea mic sau prea mare si sa nu iasa. Multumesc!

  24. Buna ziua! As vrea sa va intreb la ce temperatura si program trebuie coapta tarta. Multumesc!

  25. De cand am descoperit aceasta reteta, o gatesc cel putin o data la doua saptamani. E delicioasa si ce ma bucura, e faptul ca le place si copiilor ( nu mari amatori de spanac si praz). Deci, multumesc pentru reteta!

  26. Doamne, am incercat-o! si mi-a iesit… exceptionala :). M-am si jucat putin… mi s-a parut ca nu-i destul de „vesela” si am pus un ardei capia. Nu m-am chinuit foarte tare la gramaje, le-am mai pus si dupa gust. Multummmmmesc!

  27. o fac deja de vreo 2ani si nu ne saturam de ea nicicum…ii excelenta! :)

  28. Florin Laurențiu says:

    Dacă exista o rețetă,atunci trebuie respectata mai ales când o producem pentru prima dată,apoi putem aduce tot felul de complectari in funcție de gustul fiecăruia.Aceasta este părerea mea și cred că Gina Brăila are dreptate în primă fază. O zi bună.

  29. Noroc Maria says:

    Am facut aceasta reteta de nenumarate ori,in tot felul de combinatii.Mi se pare ca unele comentarii sunt foarte rautacioase,e clar ca poti pune si 40 si 50 gr branza.Cantitatile sunt orientative,depinde de gusturi si ce ai prin frigider.Eu,de ex am inlocuit prazul cu ceapa verde(nu am gasit praz),chedarul cu telemea si a iesit o tarta excelenta.Eu ii dau 10 cu 1000 de stelute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close