Înghețată de fistic în cupe de ciocolată și zahăr ars

624

(GP)

Pentru înghețata de fistic am folosit 6 galbenușuri de ou și 200 g de zahar pudră, amestecate foarte bine împreună, peste care am adaugat 300 de mililitri de lapte gras, fierbinte în fir subțire. Am turnat apoi compoziția într-o cratiță, pe foc mic, și am amestecat până când s-a îngroșat puțin.  Apoi am turnat amestecul într-un castron și am adăugat o linguriță de extract de fistic, după care am acoperit castronul cu folie de plastic și am lăsat compoziția să se răcească.

fistic4

Când s-a răcit, am adăugat 250 de mililitri de smântână grasă plus 50 de grame de fistic decojit și tocat. Apoi am amestecat încet în compoziție 100 de mililitri de frișcă bătută. Înghețata era gata… de înghețat, așa că am pus-o în congelator pentru trei ore. Am mai verificat-o din când în când și am amestecat în ea pentru a sparge cristalele de gheață. Când a fost gata, am început să „construiesc” cupele.

fistic3

La cupele din ciocolată s-a lăsat cu ciocolată fierbinte pe pereți, noroc că zugrăveala este lavabilă! Așadar, pentru cupele de jos, în care este așezată înghețata, am topit ciocolată cu lapte din comerț într-o cratiță. Pe o coală de hârtie de copt, am pus întâi o pătrățică de ciocolată, baza peste care am venit cu restul cupei.

fistic 7

Cupele le-am făcut cu ajutorul unor baloane de apă (le gasiți la orice supermarket). Am umflat baloanele și le-am pus în ciocolata topita. Nu am așteptat să se răcească, pentru că mi-a fost teamă că se va întări, așa că primele două încercări au fost eșuate și a fost nevoie să-mi schimb și hainele și să curăț și pereții… La al treilea balon am înțeles că trebuie să las ciocolata să se răcească și s-o întind pe vârful balonului cu o lingură de lemn. Cât trăiește omu’nvață…

fistic 5

Am pus balonul peste pătrățica de ciocolată, l-am fixat într-o poziție în care să arate a cupa și, după ce s-a racit și ciocolata s-a întărit, cu un ac am spart balonul. Acum am cupa de jos și înghețata. Mai e nevoie de cupa de sus, capacul, elementul cel mai spectaculos al acestui desert.

Am topit, într-un ibric, 50 de grame de zahăr. Înainte de a pune zahărul pe foc, am învelit un polonic mare, din metal, în folie de aluminiu. Pe această folie am turnat, cu ajutorul unei linguri, zahărul topit. Turnarea se face în zig-zag, fără a acoperi toată suprafața exterioara a polonicului. Nu am vrut să obțin o cupă din zahăr, ci un capac dantelat care să acopere înghețata de fistic.

fistic 6

Zahărul topit se întărește repede, așa că am scos cupa dantelată de pe polonic și am adăugat-o jumătății de jos din ciocolată. Peste cei trei bulgări de înghețată am pus câte o cireașă confiată, decorațiuni din zahăr, câteva picături de sos de rodie și fistic tocat.

fistic 1

Poftă bună!

Text&Foto: Sebastian Dragoș Bârgău

Join the Conversation

  1. WOW. Nu m-as fi gandit niciodata la acea metoda pentru cupe! E de luat in calcul, pentru la vara. :)

  2. Adina Cuciureanu says:

    Arata angelic!

  3. cat de bine arata….multumesc frumos…

  4. Boboc Mihai says:

    Cum se desface zaharul de pe pilonic? Multumesc

  5. Dificila faza cu baloanele – eu vazusem undeva o varianta mai simpla, dar nu stiu cat de sanatoasa: in balonul neumflat se toarna ciocolata calduta, se umfla balonul, iar cand se intareste ciocolata, se sparge :)

  6. Wow, Sebi te felicit pentru idee, e prima data cand vad tehnica asta :)

    1. Multumesc, Sabina. :)

  7. „am învelit un polonic mare, din metal, în folie de aluminiu. Pe această folie am turnat, cu ajutorul unei linguri, zahărul topit.”

    Si folia unde e?! Vad doar un polonic emailat… :)

    1. Initial am facut fara folie, cu polonicul uns. Din nefericire a fost extrem de greu si de pus pe el (zaharul ars aluneca) si de scos de pe el. Asa ca am folosit apoi folia. Pentru ca treaba asta se face foarte repede (trebuie scoasa folia cat inca nu e intarit de tot zaharul, altfel se lipeste si se rupe) n-am avut timp sa fac si poze…

  8. hossu alin says:

    Uau.. asta da provocare! Multumim pentru prezentarea tehnicii. O sa fie de folos, sper sa nu am experiente foarte neplacute la partea cu balonul :))

  9. O reteta simpla, cu decor elaborat. Imi place ca ai spus bine cum ai facut cupele din ciocolata, pentru ca baloanele se sparg daca sunt bagate in ciocolata prea fierbinte. Am bucataria decorata in acelasi mod :) .
    Imi place mult inghetata de fistic, e o reteta buna, fara oua crude. Imi place :)

    Felicitari!

  10. Daca asa arata desertul ma gandesc la cum arata felul principal! Yummy

  11. Arata bine!!! Si eu vreau:D

  12. Alexandru Tenea says:

    Arata foarte bine, si modelarea cu balonul e splendida. Cu siguranta voi incerca reteta :) .

  13. ametistul says:

    nu dati cu parul dar mi se pare de mare efect

  14. mihai vilceanu says:

    interesanta idee,eu le-am reusit cu susul in jos.oricum ciocolata trebuie sa contina mai multa cacao sau sa topesti ciocolata cu un sos de cacao

  15. Valeria Baila says:

    Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw,ARTA !!!!!
    MI-NU-NA-TI-E !!!!!!
    Sunt sigura ca cea mai bucuroasa la vederea acestei MINUNATII,v-a fi copila dumneavoastra !!!!!! sI NORMAL,criticul cel mai important tot ea va fi !!!!!
    RESPECT domnule Adrian Hadean si multumesc pentru munca dumneavoastra,pentru noi astia mai „amarasteni”………………………………………..
    PACE IN SUFLET,SANATATE si REALIZARI ,ALATURI DE DRAGII DUMNEAVOASTRA

  16. Wow! Arată magnific.Felicitări!

  17. Oh,la,la ce complicat mi se pare !Pacat ca nu aveti cupe din inox profesioniste.Eu prepar un desert special in ele:cupele de ciocolata,in care demulez perfect ciocolata,Ok,trebuie sa am grija ca ciocolata sa fie la 45 de grade,Ok,trebuie sa fii precaut;Apoi fierbi simplu o para in vin rosu ,cu scortisoara si putin cardamon si apoi para racita cu putin vin si scortisoara o pui in cupa de ciocolata.O acoperi cu cealalata jumatate de ciocolata,o tii la rece si apoi cand trebuie sa o servesti prepari un ganache super coulant,cu putina smantana si in momentul servirii torni ganacheul fierbinte peste bula de ciocolata cu para fiarta!Cupa superioara se efondre si efectul e garantat!Sincer!Dar e foarte greu sa obtii cupele dvs.de ciocolata.Sincer.Sunt norocoasa ca am cupe de inox.

  18. E inseamna mai exact extract de fistic? Esenta la fiola/sticluta cu aroma aceea ce aduce a migdale? Si culoarea de unde vine, doar de la 50g fistic? Mulțumesc!

  19. De under esenta de fistic?

  20. Nu m-as fi gandit nicio clipa ca se pot face atat de usor cupele de zahar ars, mai ales pe un polonic. Aveam totul la indemana si nici macar nu stiam.

  21. Ne spui si noua ce extract de fistic ai folosit? Am vazut ca a mai intrebat lumea, dar nu ai raspuns, Multumesc!

    1. E esenta de fistic, am scris gresit extract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close