Nu venise încă pe lume când visam la primul moment în care vom găti împreună. Acum e aici și o văd evoluând, simțind că momentul se apropie. Deci, am început să exersez rețete care se pot face împreună cu copii de vârste destul de mici.
Azi fac cake pops, un fel de acadele cu textură apropiată unui tort; dacă vreți, niște chifteluțe dulci cu care vom transforma gătitul în joacă. Părintele are nevoie să intervină fizic la o singură etapă, restul poate fi meșteșugit de copilul ghidat verbal sau primind câte un deget de ajutor la „necaz”.
Eu am folosit ca bază o jumătate din checul pe care l-am făcut cu o zi înainte din făină, unt, puțin zahăr, lapte, ou, zahăr vanilat Bourbon și praf de copt pentru a obține o formă standard de chec. Este o metodă bună de a reutiliza rămășițe de blat de tort sau brioșe, dacă a avut cineva vreodată rămășițe de brioșe.
Începem prin a sfărâma checul într-un bol până avem textura nisipoasă. Adăugăm câteva linguri de unt de arahide. Partea frumoasă e că acum ne murdărim mâinile, frământând până omogenizăm aluatul și apoi formăm „chifteluța”.
Eu am făcut zece sfere de mărime medie, fiind mai mult destinate consumului adulților, dar putem să ajustăm dimensiunea după preferințe și public țintă. Nu e neapărat necesar să iasă toate egale; să nu uităm că azi ne jucăm și n-ar trebui să ne luăm foarte în serios. Mai rămâne doar să înfigem niște paie în sfere și acadeaua e gata.
Până se formează acadelele, părintele poate să dea o mână de ajutor astfel: rade câte două pătrățele de ciocolată albă și două de ciocolată amăruie și le pune la frigider. Mai pregătește alte 40g din fiecare ciocolată și le ciopârțește în câte o cană, apoi înfierbântă, fără a fierbe, 40ml de smântână dulce.
Acum facem crema de ciocolată, unde cred că puțină alchimie îl va fascina pe bucătarul junior. Turnăm câte 20ml de smântână fierbinte peste fiecare ciocolată și îl/o lăsăm să amestece viguros cu o linguriță, în scurt timp ciocolata se va transforma într-o cremă delicioasă.
Acum ungem acadelele cu cremă, presărăm ciocolată rasă și punem câteva ore la frigider pentru că așteptarea va spori curiozitatea și gustul.
Text&Foto: Vladimir Marian
Se pot congela?