Pavlova-ish și brownie, tort aniversar

976

Am auzit de multe ori întrebarea asta, formulată diferit, dar având aceeași idee: „copilul meu împlinește 2 ani (sau 3 sau 4 sau 5), vreau să-i fac un tort așa și pe dincolo, dar să fie sănătos, sugar free, fără gluten, fără aia, fără cealaltă etc”. Acum, că și fiul meu a împlinit doi ani, am găsit răspuns la întrebare, iar răspunsul, cu riscul să nu vă placă, e acesta: tortul aniversar pentru copiii de 2, 3, 4, 5 ani, nu-i pentru copii ci pentru adulții invitați la petrecere. Poate să fie inspirat de copii, poate să conțină povestea lor sau lucruri pe care le preferă copiii aniversați, dar sigur nu-i pentru ei. De asemenea, nu cred că o să moară dacă gustă și ei din tortul „lor aniversar” (e, sper, de la sine înțeles că n-o să-i dai copilului tău un aliment la care e alergic sau la care are intoleranță). Și mai cred că pe lângă tortul adulților, nu-i atât de complicat să faceți un desert pentru cel mic/cei mici, în care nu-i musai să puneți lumânări. Până la urmă, e destul dacă scuipă în tortul adulților încercând să stingă lumânările, nu-i nevoie să scuipe și în propriul desert.

top 6

Pentru aniversarea de doi ai a lui Vladimir am combinat două idei, respectiv cea care poate duce (dacă e urmată întocmai) la prăjitura Pavlova, și cea care poate rezulta într-o brownie. Eu m-am jucat cu ambele și a ieșit tortul de mai jos. Cantitățile sunt pentru 18 porții generoase, fiecare dintre ele fiind suficientă pentru un adult sau un adolescent. Iată:

Mai întâi blaturile de bezea. Două blaturi au înghițit 10 albușuri mari, la temperatura camerei, 200 de grame de zahăr pudră și 15 mililitri de zeamă de lămâie adăugată după ce bezeaua a fost bătută până la jumătate, adică până a făcut moțuri moi. Tot atunci am pus și zahărul pudră (am bătut spuma cu telul în formă de pară, dar puteți folosi un robot/mixer, nu-i musai să vă ambiționați). Am bătut spuma tare, să mă asigur că tot zahărul s-a încorporat și dizolvat, apoi am pus compoziția în două tăvi, pe hârtie de copt, împărțită-n două părți egale. Ca să obțin blaturile am pus spuma în mijlocul tăvii și am întins-o uniform până a ocupat toată lățimea, formând desigur un disc de spumă cu diametrul egal cu lățimea tăvii (tavă obișnuită pentru cuptor). Am copt bezelele patru ore la 100-105 grade Celsius, cu ventilația pornită și ușa cuptorului ușor deschisă. S-au uscat bine, dar au păstrat un soi de gumozitate la mijloc, ceea ce ne-a plăcut. Le-am copt seara și le-am lăsat să se răcească în cuptor, scoțându-le abia dimineața. Întrucât o parte din hârtia de copt (o mizerie cu pretenții non-stick) s-a lipit de fundul bezelelor, am udat o cârpă cu apă călduță, am frecat ușor hârtia lipită de bezele și am dezlipit-o la fel de ușor.

bezele

Batul de la bază a fost făcut așa: am topit 200 de grame de ciocolată neagră (70%cacao) cu 200 grame de unt (85% grăsime), în aceeași cratiță. Am amestecat 200 de grame de făină 000 (cernută) cu 30 grame cacao. Am bătut spumă (tot cu telul) două ouă mari (temperatura camerei) cu 150 de grame de zahăr pudră. Am turnat ciocolata și untul (semi-răcite) peste spuma de ou, am adăugat amestecul de făină cu cacao și am amestecat totul cu o spatulă. Am mai pus în compoziție 100 de grame de ciocolată cu lapte tăiată-n bucățele mici și 40 de grame de vișine din compot, fără sâmburi. Am pus o foaie de copt într-o tavă pentru cuptor și am modelat blatul exact cum modelasem în seara anterioară bezelele, adică am turnat compoziția în centrul tăvii și am întins-o uniform făcând un disc cu diametrul egal cu lățimea tăvii. Am copt acest blat 35 de minute la 180 de grade Celsius.

brownie

Umplutura e extrem de simplă. Am cumpărat din piață o rodie coaptă, câteva căpșune mari (incredibil de aromate, or fi reușit să pună cumva aroma la loc), o mână de zmeură, un ciorchine de strugure și câțiva ciorchini de coacăze roșii. Le-am spălat și le-am presat ușor cu un șervețel, apoi le-am lăsat să se zvânte. Am bătut frișca, tot manual, tot de dragul exercițiului. Ca să meargă repede am împărțit-o în tranșe de câte 200 de mililitri (am folosit în total 1600 de mililitri de smântână dulce pentru frișcă). Durează cam 10-12 secunde să bați frișca (la temperatura camerei, nu rece) cu telul până se încheagă, apoi poți să pui zahărul pudră (20 de grame de zahăr la fiecare șarjă, adică 160 de grame de zahăr în total, în frișcă) și semințele de vanilie. Am folosit două păstăi de vanilie pentru toată frișca. Puteți să folosiți extract de vanilie sau zahăr vanilat Bourbon, dar pentru ultima variantă mai scădeți din zahărul pudră.

strat 2

Montarea: blatul de ciocolată, la bază. Peste el, un strat generos de frișcă bătută până-n pragul moțurilor tari (moțuri tari/moțuri moi – un fel de a descrie starea elementului bătut după consistența moțurilor pe care le formează când scoți telul dintr-însul). Peste frișcă, fructe. O lingură de semințe de rodie împrăștiate pe toată suprafața, o căpșună tăiată-n lamele, câteva boabe de zmeură tăiate-n jumătate, trei-patru boabe de strugure tăiate-n jumătate și golite de sâmburi. Printre ele, frunze mici de busuioc proaspăt.

top 2

Urmează primul blat de bezea, din nou frișcă și fructe tăiate peste ea (e important să nu puneți prea multe fructe, nu vreți să zemuiască, nu vreți să îngreuneze frișca inutil). Apoi ultimul strat de bezea peste care puneți restul de frișcă. Poate să fie gros de un centimetru jumate-doi centimetri stratul de frișcă. Așezați căpșune, zmeură, boabe de strugure (întregi de data asta), boabe de rodie, coacăzele cu tot cu codițe (le îndepărtați la tăiere și le puneți pe farfurie sau le dați copiilor, o să le placă așa, mâzgălite cu frișcă). Pudrați cu o lingură de zahăr fin-fin, dintr-o sită mică. Lăsați la rece măcar două ore înainte de servire. Să fiți sănătoși.

top 5

Join the Conversation

  1. Chiar ieri ma gandeam ca imi lipsesc postarile tale si iata ca azi ai aparut cu un rasfat vizual. Desi postarile de pe Facebook contin multe informatii, din pacate ele se pierd mult prea repede, dovedindu-se imposibil de gasit ulterior. Asta a fost din mijlocul frustrarilor mele ca imi aduceam aminte de niste informatii postate pe fb, pe care eu nu le-am retinut si as fi avut mare nevoie de ele :D

  2. Interesanta cuplare a doua din deserturile mele favorite! E de incercat! Pentru pastratul unei forme anume la pavlove citisem ca poti inclusiv sa desenezi pe spatele foii de copt forma de care ai nevoie si o poti urma usor cu lingura, asta daca nu vrei sa o faci la fel de mare ca si tava de la cuptor.

  3. Buna ,a iesit foarte frumos si delicat. E interesanta abordarea cu prajitura Pavlova . Eu o fac in mai multe variante. Proportiile par bune,cred ca e si reusita ca gust. Trebuie numai de mentionat pt cei care nu lucreaza cu bezea ,ca montajul se face chiar inainte de prezentare pt ca altfel frisca inmoaie bezeaua si nu mai are acel efect de „craquant”. Bravo!

    1. Adi Hădean Author says:

      dacă vorbim de pavlova, da. în cazul de față am făcut montajul cu 3 ore înainte, tocmai pentru a pierde efectul crocant. frișca și bezeaua au format o legătură frumoasă, cremoasă, în două texturi diferite (a rămas crocant pe margine, dar nu asta era ideea, oricum). tortul s-a tăiat frumos de sus până jos, straturile au fost vizibile.

  4. Super tortul! Sa va traiasca Vladimir sa fie sanatos si sa va aduca multe bucurii!

    Teodora la postarile de pe fb poti da save link trebuie doar sa dai click pe varful de sageata din dreapta sus din dreptul postarii.

    1. Asa am facut, dar uite ca se mai intampla sa ratez momentul :( Oricum, iti multumesc mult pentru raspuns, Cristina!

  5. Georgiana says:

    Tortul acesta e minunat. Îmi face placere doar sa il privesc.
    La 2 ani, tortul e intr-adevar al adulților. Cam de pe la 4 ani lucrurile se schimba, incep sa devină curiosi in privința dulciurilor, cel putin in cazul nostru. Oricum sportul preferat la aniversări e suflatul in lumânări de câteva ori la rand, prea putin contează pe ce sunt puse.

  6. Multumim pt reteta si detalii ! Nu am rabdare sa o incerc…

  7. Ioana Cristina says:

    Buna ziua :)
    In primul rand, La multi ani frumosi pentru Vladimir!
    In al doilea rand, wow!
    In weekend o sa-l incerc.
    Spor in continuare!

  8. Mi-era dor de postarile tale, de scrisul tau inconfundabil. Tortul arata extraordinar!

  9. Salut, Suna demential, dar am o intrebare.. Nu de alta, dara daca incerc sa fac desterul sa nu stric totul :) In text apare asa:”Am bătut spumă (tot cu telul) două ouă mari (temperatura camerei) cu 150 de grame de zahăr pudră. Am turnat ciocolata și untul (semi-răcite) peste spuma de ou,” Ai batut ouale sau doar albusurile?Multumesc,
    Elena

    1. Adi Hădean Author says:

      păi…ce scrie în text? :)

  10. Arata minunat! Fructele pudrate arata de parca sunt inghetate…ma duce cu gandul la un peisaj de iarna.

  11. Am o întrebare vis a vis de timpul de coacere al blatului de bezea . Fiecare blat din cele 2 a fost copt 4 ore la 105 grade Celsius? Multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      da, dar au fost coapte simultan. e și o poză acolo.

  12. Mumtumim pentru idee si reteta, o s-o folosesc peste cateva luni pentru cei 2 ani ai fiului meu. Si ma bucur ca mai apari pe propriul blog. Altfel imi lipsesc retetele si stilul.

  13. Marius Ipate says:

    Tocmai am dat gata o mare felie din acest tort minunat şi nici măcar nu-i ziua mea. Mulţumesc chef pentru reţetă. Blatul de ciocolată a rămas puțin cam tare.Oare l-am ţinut prea mult la rece ?!

    1. Marius Ipate says:

      Sau pentru că am folosit ciocolată cu 55% cacao ?!

  14. E primul meu comentariu pe acest site si pe aceasta cale va salut pe toti!
    Imaginile ma imping sa incerc sa prepar acest tort. Zic incerc pentru ca gatitul nu este unul din punctele mele forte dar uneori ma pot surprinde, asa ca sa vedem ce iese!

  15. Stoica Daniela says:

    Marius Ipate, blatul de ciocolata a iesit tare si la mine si am folosit ingredientele mentionate in articol. Problema nu este ciocolata ci……..reteta. Cred ca ai fost amabil cand ai spus ca „blatul de ciocolata a ramas putin cam tare”, sa fim seriosi, am facut si eu reteta si blatul a iesit de-a dreptul pingea, nici nu poti baga lingurita in el. Am lasat tortul la frigider, doar, doar s-o mai inmuia dar….nimic, a doua zi era la fel de tare. Ca sa nu mai spun de frisca…..1600 de mililitri? Este enorm, a iesit de-a dreptul gretos.
    Regret dar tortul facut dupa reteta de mai sus nu a iesit prea bun, rezultatul…..a ramas in farfurii.

    1. Adi Hădean Author says:

      rețeta nu are niciun cusur. problema e când nu știi cum se comportă ciocolata. cu cât stă mai mult la rece, cu atât e mai tare, iar blatul acesta conține foarte multă ciocolată. cât despre frișcă, nu-i totuna ce frișcă folosești, nu-i totuna cât o bați. postarea explică tehnica, dar nu recomandă un anume brand de smântână dulce. ca idee, dacă e smântână și nu o frișcă lichidă pe bază de grăsimi vegetale, nu are cum să iasă rău. iar cantitățile snt corelate pentru 18-20 de porții, atenție și la felul în care le reduceți. altfel, pot să cred că ați făcut un tort grețos, dar sunt sigur că nu-i din cauza rețetei.

  16. Stoica Daniela says:

    Multumesc pentru explicatii. As fi preferat sa le gasesc in reteta, inainte de a ma apuca de stricat torturi :)
    Sigur ca nu stiu cum lucreaza ciocolata, motiv pentru care accesez site-ul unui chef cu experienta, sperand astfel sa ma luminez. Si ma luminez pentru ca citesc: „Lăsați la rece măcar două ore înainte de servire.” Asa o fi, zic si las tortul la frigider. Surpriza a venit atunci cand l-am scos, nu a fost nevoie sa mai folosesc platou de tort, blatul era atat de tare incat a tinut loc de farfurie. M-am gandit ca asa o fi trend-ul, cu blat multifunctional.
    Cat priveste frisca, cu toate ca nu este recomandat vreun brand, m-am prins ca este vorba de smantana pentru frisca. Nici nu era greu, in reteta este mentionat zaharul care trebuie pus in frisca. Si cum frisca vegetala este deja indulcita, e clar ca reteta se referea strict la frisca naturala, din smantana. Ceea ce am si facut.
    Acuma, deh, ce sa spun, calificativul de „gretos” tine de gust. Asa cum se zice pe la noi prin Caracal, de gustibus non est disputandum. :)
    Toate bune!

  17. Marius Ipate says:

    Mulțumesc chef pentru răspuns şi cred că următorul o să-l las la rece mai mult chiar dacă blatul de ciocolată de întăreşte, pentru că s-au întrepătruns extraordinar aromele fructelor cu bezeaua şi frişca. Apropo, pentru frişcă am folosit smântână adevărată şi fără să mă laud am văzut multă bucurie în ochii copiilor mei când l-au mâncat!!! Şi îmi pare rău Daniela că nu ţi-a ieşit tortul ,dar ce-am încercat din reţetele de aici nu a ieşit nimic greţos ,ba’ dimpotrivă !!!

  18. Super arata tortul. M-am apucat acum de el dar la batul de ciocolata ceva a mers prost si nu stiu ce nu am respectat dar in cuptor a inceput sa se aleaga untul :( Sper in final sa iasa ce trebuie.

  19. Multumim pentru reteta! O s-o pun si eu in practica maine dar ma gandeam compozitia de bezea sa o impart in 3 blaturi si sa renunt la cel de ciocolata (tinand cont ca celorlalti le-a cam dat bataie de cap iar eu sunt incepatoare la capitolul prajiturit). Intrebarea mea este: timpul de coacere se modifica sau trebuie sa le las tot atea ore chiar daca am 3 tavi cu bezele de dimensiuni mai mici? Merci fain!

  20. Azi am facut si eu aceasta minunatie…..Daca am citit toate comentariile,m-am putut orienta si blatul de ciocolata l-am lasat numai 21 min la temperatura mentionata si a iesit bine.Este mai ”teapan” ,dar in nici un caz”tare”.Asi avea o singura intrebare poate imi raspunde cineva care are „la degetul mic secretul bezelelor”.Aproape de fiecare data cand fac bezea,la coacere,imi apar niste picuri de zahar la baza bezelei.Cred ca nu bat suficient zaharul,dar mi-e frica sa-l bat mai mult sa nu trec in extrma ceaalalta.Aceasta sa fie gresala mea? Multumesc celui sau celei care imi raspunde.

  21. Eu fac altfel blaturile de bezea pt Pavlova, nu am incercat reteta asta.

  22. Blatul de bezea a iesit crocant dar dupa 3 ore de cand l am asamblat , bezeaua s a inmuiat si era ca marshmallow ul la gust .nu era prea bun .la inceput tortul a fost foarte bun dar apo probabil bezeaua s a inmuiat de la frisca.am gresit undeva?

  23. Roxana Naftanaila says:

    Bună. As încerca să fac bezeaua separat adică o data 5 albușuri și apoi restul pentru ca ma tem sa nu greșesc proportiile când torn în tava.E ok?

  24. Buna ziua,am facut si eu aceasta reta!!Am fost foarte incantata de idee mai ales ca imi place mult pavlova….dar ce sa vezi???blatul a iesit foarte tare chiar daca am respectat intocmai reteta..Va rog sa imi spuneti care ar fi cauza?? Asa cum am mai citit in comentariile anterioare nu sunt singura careia i-a iesit blatul tare….Sunteti sigur ca nu ati omis sa ne spuneti si alte informatii??

  25. De ce nu primim raspunsuri la intrebari???

  26. Draga Ileana, nu sunt eu cea responsabila cu răspunsurile de pe aceasta pagina, dar… sper sa mi se permită sa scriu „ca răspuns” si varianta mea (preluată de la alții) de a face bezeaua. Iată: 6 albușuri la temperatura camerei bătute cu 260 de gr de zahăr tos si 50 de gr de zahăr pudra, 1/2 lingurita de sare. Vanilie – un praf :-) Atat. Se bat albușurile, se toarnă zaharul (& co) in ploaie, in transe si… gata, se pun in cuptor (in forma dorita, pe hârtie de copt) la 140 gr C ptr o ora, o ora si jumătate. Se lasa 2 ore sa se răcească in cuptor, fără a deschide usa. Succes!
    Ideea de la baza retetei e super, multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close