Farfurii curate – o nouă etapă

491

Dacă nu știți la ce se referă programul „Farfurii curate” și cum a apărut el, citiți aici, aici, aici. A fost dificil să sincronizăm programul copiilor, programul bucătarilor și viețile noastre dar am reușit cumva să o facem. De mâine intrăm în grădinițe și începem să lucrăm cu copiii. De Sâmbătă vom începe și lucrul cu bucătarii. Seria de ateliere se va încheia pe data de 2 Martie. Sperăm ca la finalul unei luni de muncă intensă (vom fi 3-4 zile pe săptămână în grădinițe) să distribuim mesajul nostru suficient de bine încât el să rămână activ și după ce vom pleca. Între timp căutăm parteneri pentru extinderea programului, deci dacă aveți idei, puteți să le trimiteți farfuriicurate arond yahoo punct com sau pe adihadean arond gmail punct com.

Vom începe cu grădinița Raza de soare de pe Calea Moților. Joi și vineri avem atelierele cu copiii. Vom descoperi amănunte interesante despre legume, fructe, carne, brânzeturi, dulciuri, mezeluri și alte lucruri mai mult ori mai puțin bune de mâncat. Abia aștept:). Aștept cu nerăbdare și să lucrez cu bucătarii din grădinițe, mai ales că munca noastră va fi evaluată pe loc de copiii care vor veni să guste mâncarea gătită de noi (părinții sunt bineveniți). Atât am vrut să vă spun, mai jos veți găsi câteva citate din analiza studiului făcut de Fundația Danis la începutul proiectului (părinții participanți la întîlnirile cu noi au răspuns chestinonarelor noastre, de acolo am obținut informații interesante):

Din cele 195 de chestionare am aflat date complete (greutate, vârstă, înălțime) de la 185 de copii. 20 % dintre copii se înscriu la categoria supraponderali, după  indicele de masă corporală comparat cu standardele World Health Organization.

Dulciurile din comerț sunt preferate către copii, 21% dintre aceștia consumându-le zilnic, iar 68% dintre ei de 2, 3 ori pe săptămână sau în weekend, puțini fiind cei care consumă astfel de preparate  foarte rar sau chiar niciodată.

Situația este mult diferită când vine vorba de alimente gen chips-uri, popcorn sau alte snack-uri, 26% dintre copii consumând aceste preparate foarte rar, la ocazii, iar 38% niciodată. Totuși mai mult de o treime din cei chestionați spun că dau copiilor lor aceste preparate de 2, 3 ori pe săptămână sau în weekend.

Meniul copiilor din timpul liber nu conține în general mâncarea de tip fast-food,  49% dintre copii neconsumînd acest gen de preparate, iar 36% mănâncă mancare de la fast-food foarte rar, doar la ocazii speciale. Totuși exsită un procent de 11% care consumă meniuri de la fast-food in weekend-uri sau de 2-3 ori pe săptămână, iar 4% consumă zilnic aceste produse.

Cel mai adesea masa pe care o iau împrună toți membrii familiei este cina, lucru valabil pentru 89% din cei chestionați. Micul dejun sau prânzul este mai rar luat împreună cu familia în timpul săptămânii deoarece copii au incluse aceste mese în meniul de la grădiniță, familiile luând împreună aceste mese doar în weekend.

Programul Farfurii curate e susținut de Raiffeisen Bank prin Raiffeisen Comunități și e realizat în colaborare cu Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială și Ioana Micu. Mulțumiri Tiparo pentru caietele cu rețete:).

PS: îi rog pe cei care doresc să preia articolul acesta să o facă. Dacă doresc mai multe informații, să-mi scrie pe adihadean arond gmail punct com, răspund cu drag. Mulțumesc.

Join the Conversation

  1. Se pot inscrie si gradinite din alte orase?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu:)

  2. o echipa care face un lucru exceptional ; sunt sigura ca toti copiii va vor asculta sfaturile , pentru ca asa fac ei cand nu sunt in familie ; si daca tot ii invatati de mici , sa stie ce este bun de mancare , ar trebui sa – i invatati ca sucurile sunt foarte bune , dar cele proaspete , nu cele cumparate iar bauturile carbogazoase ar trebui evitate , se stie ca nu sunt indicate din n motive ;va doresc succes !

  3. Sincere Felicitari!!!

  4. Consider ca este o idee f buna.Daca merge la Cluj,cred ca ar trebui cautati colaboratori si in alte orase.

  5. felicitari pentru tenacitate!

  6. Am constatat cu stupoare, ca exista 4%(care e o cifra imensain cazul acesta) dintre copii chestionati care mananca aproape zilnic mancare de tip fast-food. Imi pare sincer rau pentru ei… Nu vreau sa condamn pe nimeni, ca nu cunosc motivele care se ascund in spatele acestor cifre. Dar sper sa puteti reduce acest numar semnificativ.

    Pe Facebook cred, am vazut la tine o poza cu o firma luninoasa pentru un fast-food – FatBoy! Cred ca spune totul despre cum vor arata acei copii si despre ce viata vor duce…

    Te felicit pentru initiativa! Daca crezi ca vreodata vrei sa demarezi un asemenea proiect si in Baia Mare, sa stii ca vreau neaparat sa particip si eu.
    Spor la ateliere :)

  7. Foarte buna initiativa, ceva in genul cum a facut si Jamie Oliver, daca nu ma insel.
    Poate te premiaza Base, cum l-a premiat regina pe Jamie.

    Mult succes sa ai

  8. DE CE TRE SA INTRE BASE IN CEEA CE FAC UNII OAMENI NU INTELEG;;;;BAFTA PE MAI DEPARTE!!O FOARTE BUNA IDEE!SPER SA MERGETI PESTE TOT IN TARA!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      nici eu nu văd legătura dar…mă rog..

    2. A fost o gluma, daca nu stiai, Jamie Oliver a fost facut cavaler de catre regina angliei, pt o initiativa asemanatoare.

      Eram doar sarcastic, nu faceam aluzie la nimic politic

    3. Adi Hădean Author says:

      ținta sarcasmului tău fiind…?

    4. Cu siguranta Jamie Oliver! Sau cel putin lasa-ma sa cred ca nu a fost Adi!!! :))

  9. Felicitari, asteptam fotografii si impresii la cald:)
    Poate o sa-i citezi pe copilasi, sunt tare simpatici cand isi dau cu parerea despre orice.

  10. Felicitari tuturor celor implicati in acest proiect, sper sa reusiti sa le schimbati modul de viata si, poate veti reusi sa extindeti programul in toata tara!
    Bafta multa!

  11. Adi, Coco Chanel n-a inventat rochia ci a dus-o la un alt nivel, asta apropo de Jamie. Tuuu esti Coco, go for it (in franceza ar fi sunat ciudatel).

    1. Adi Hădean Author says:

      :-)

  12. Sincere si simple felicitari!!!

  13. PE cand o astfel de initiativa in Bucuresti?
    Daca ati sti ce prostii mananca in gradinite copiii pe post de desert….. E tragic!

  14. Mult succes… ca putere de munca vad ca este..

  15. Felicitari Adi, este mare nevoie de o schimbare in meniul nostru, ca popor, iar asta, e clar, trebuie sa inceapa cu cei mai importanti, copii nostri…voi face si eu un apel la acest program. Spor!, mai ales ca in curand imi voi da si eu copilul la una din gradinitele in care tu (impreuna cu toti cei care te-au ajutat) ai adus o schimbare.

  16. Eu ma bag voluntar pentru promovarea proiectului in gradinitele din Bucuresti

  17. Salut Adi, am preluat si la mine aici: http://www.razvananton.ro/despre-farfurii-curate/

    Sper ca tot mai multi oameni sa ceara mancare de calitate pentru copii lor.

    Mult succes!

    1. Adi Hădean Author says:

      salut. mulțumim frumos.

    2. *copiii – ca sa fie si corect gramatical :)

  18. Poate te intereseaza ca si alternativa sa faci o propunere de meniu vegetarian/vegan pentru copii care provin din familii vegetariene.

    In tarile occidentate la gredinite exista varianta unui meniu vegan/vegetarian pentru care parintii pot opta. Ar fi frumos daca si la noi s-ar gandi cineva si ar exista aceasta alternativa. Mai ales ca sunt si multi copii care au intoleranta la lactoza prin gradinite iar parintii aduc mancarica de acasa.

    Numai bine si astept raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close