Ca să nu ne trezim ca greierul din fabulă, adică plini de talent dar cu cămara goală, în vară am copt câteva (zeci) kilograme de vinete. Unele au ajuns în zacuscă, altele în congelator. Am avut norocul de a găsi vinete dulci, gustoase. Din când în când, câte o pungă cu vinete (350-400 de grame) părăsește congelatorul și e lăsată să se decongeleze. Toc apoi vinetele, nu foarte mărunt. La această cantitate de vinete pun o linguriță de ceapă tocată foarte-foarte mărunt (cu cuțitul, nu cu blenderul), foarte puțină sare, piper, trei-patru linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Amestec bine. Gata gustarea. Uneori pun ardei copți lângă (tot din congelator), alteori toc ardeii și-i amestec cu vinetele. Uneori pun doar câteva roșii cherry alături. Și pâine neagră. Sau ciabatta. Simplu. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
Acum scot din congelator o punga de vinete :D
(si da, anul asta au fost foarte bune si dulci vinetele… )
Mi-ai facut pofta. Totusi de cand am mancat la un restaurant libanez baba ghanoush – mi-a schimbat radical conceptia despre gustul salatei de vinete. Cumva pasta tahini, lamaia, uleiul de masline si usturoiul se combina mai bine cu gustul de vanta coapta.
Ai incercat sa adaugi, la salata de vinete si 2 gogonele putin fierte sau coapte si decojite (gogonelele sa nu fie murate). Asa face draga mea, si sunt delicioase. E reteta de toamna tarzie.