Banana bread cu sos de vanilie și mentă

944

Aseară am primit un mesaj într-un comentriu pe blog. Zicea că „prietene, dar poze cu produsul final=unsubscribe”.  Bine, presupun că dacă eram chiar prieteni, ar fi semnat mesajul. Și mai presupun că dacă numărul abonaților la blogul meu a trecut de 3700 și numărul vizitatorilor unici e de aproximativ 7000 într-o zi, ceva-ceva tot fac bine. Blogul meu conține peste 2000 de rețete. Cele mai multe dintre ele sunt pozate pas cu pas și oferă suport vizual pentru etapele principale ale pregătirii lor. Funcția de căutare se comportă chiar bine, vă încurajez să o folosiți. În această etapă a existenței blogului am de ales între a posta o rețetă pe săptămână în maniera descrisă mai sus și a posta câte o rețetă în fiecare zi în maniera în care o fac acum. Aleg să postez zilnic. Acestea fiind spuse, vă prezint rețeta de azi, pe care n-am inventat-o eu. Ba mai mult, nici măcar n-am amestecat ingredientele. M-am prezentat doar cu lista de ingrediente, cu rețeta și tehnologia de preparare la Camino iar Ștefan, care era de serviciu, a ascultat cuminte ce i-am spus și a copt bunătate de prăjitură. Ea intră în meniul meu special de săptămâna asta.

banana breadDacă vreți să faceți prăjitura asta într-o tavă de chec de dimensiuni obișnuite, aveți nevoie de 175 de grame de unt, 175 de grame de zahăr brun, 175 de grame de făină, un plic de praf de copt, două ouă mari, două banane coapte bine, 60-70 de grame de miez de nucă și o tabletă de ciocolată neagră. Înmuiați untul (dacă-l lăsați la temperatura camerei se înmoaie singur) și bateți-l cu zahărul (un mixer poate fi de folos aici, dacă nu aveți mixer, folosiți un tel în formă de pară) până obțineți o spumă ușoară. Adăugați ouăle pe rând, amestecând ușor după fiecare ou. Încorporați făina amestecată cu praful de copt și puneți în compoziție bananele mărunțite cu cuțitul, miezul de nucă zdrobit și ciocolata mărunțită și ea. Amestecați cu grijă.

banana breadTurnați compoziția în tava de chec. E util să puneți o foaie de copt în tavă. Prăjitura va ieși mai ușor. Încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți tava în cuptor și reduceți temperatura la 160 de grade. Coaceți prăjitura o oră și douăzeci de minute. Dacă se colorează prea repede, acoperiți-o cu o folie până la finaul coacerii. Ar trebui să obineți o prăjitură cu extremitățile crocante și cu miezul lipicios. E absolut delicioasă. Faceți sosul de vanilie ca aici, fără să puneți unt în el. Decorați cu frunze de mentă. Să fiți sănătoși.

banana bread

Join the Conversation

  1. Arata senzational. Banana cu vanilie, mama ce bine suna. Atatia hateri in lumea asta…

  2. Intr-adevar, e preferabil sa postezi zilnic.

  3. mie imi plac tare mult retetele tale, explicate pe-ndelete si insotite de fotografii ajutatoare! prefer asa!:) multe le-am si incercat, n-am dat gres!

  4. Deci asta-i faimoasa banana bread :) de care am tot auzit in the big bang theory :) Multumim pentru reteta. Pare destul de simplu de realizat. Miezul asta lipicios mi-a dat multa bataie de cap si la brownies – cand ai timp poate imi raspunzi – raspunzator pentru consistenta e cantitatea de faina? Sau si cantitatile celorlalte ingrediente (unt, oua, ciocolata). Mersi si spor in toate.

    1. Adi Hădean Author says:

      în principiu, trebuie să respecți rețeta:)

  5. Da, delicioasa prajitura. Am facut de multe ori banana bread si e super simplu.

  6. Intrebare: cat inseamna o tableta de ciocolata? 100 gr?
    Multumesc anticipat

    1. Adi Hădean Author says:

      de obicei, 90 de grame. cam atâta are o tabletă de ciocolată în magazin.

  7. Draga Adi, merci pt retete si inspiratie. Acum despre reteta asta , am aflat cateva trickuri pe care le impartasesc cu voi : bananele trebuie sa fie f.coapte, este o metoda buna de a folosi bananele care „s-au patat”. Cand sunt f.coapte le poti presa si cu mana sau cu o furculita. Pe urma compozitia finala trebuie sa fie f.putin amestecata, altfel prajitura iese cauciucoasa. E ok daca mai e faina neincorporata sau pare neuniforma compozitia, isi va trage umezeala la copt. Miam, mi-ai facut pofta de banana bread.

    1. Da, probabil asa a si aparut prajitura asta, pt a nu arunca bananele prea coapte :)

  8. de ce nu pot sa o share pe facebook?
    ,
    e posibil numai pe tweet,
    pe fb poti da numai like,noa

  9. “prietene, dar poze cu produsul final=unsubscribe”

    Pai da, are dreptate… Si la mine e la fel. Cand vad poza de final imi vine sa ‘dau unsubscribe’ ca altfel mor de pofta… … …

  10. Arata foarte bine! O sa incerc si eu ! :)

  11. indiferent de pozele postate: numai de final sau numai din timpul prepararii, eu deschid gmail-ul dupa ora 9 pm doar pentru articolul tau de seara. La cat mai multe. Cu drag, Adriana

  12. Eu am schimbat putin gramajul dar am pastrat proportiile, am pus cate 200gr din fiecare, 3 oua si 3 banane, si am mai adaugat stafide, 2 ling.cacao si putina ciocolata alba! Am copt intr-o forma de tort de 28 cm, si..a iesit super!! Asta pt ca imi place sa ‘ma joc’ putin in bucatarie! Ce zice d-ul Adi Hadean despre asta?

  13. Checuletzul meu este acum in cuptor, insa nu cred ca va iesi prea bine…am respectat reteta 100%, dar compozitia mi s-a parut prea „vartoasa”…prea tarziu mi-am dat seama, cand deja pusesem toata faina din reteta.Sper sa iasa ceva…

  14. A iesit excelent, spre surprinderea mea! Usoara, rapida, delicioasa!!!!! Multumim, Adi Hadean!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      cu drag:)

  15. Rad singura. Motivul: pe cand un tutorial de asezat hartia de copt in tava de chec :)?

    1. Ana maria D says:

      Mototoleste hartia, ud-o bine, scutura excesul de apa si pune-o in tava fara grija. Taie ce depaseste cu mult marginile tavii (am vazut la o emisiune TV :) )

  16. Demult n-am mai mancat ceva atat de bun – rontaibil pe dinafara, usor mai moale si umed pe dinauntru, cu o rontaiala mai molateca din cauza nucilor sfaramate aproximativ. Deosebit ! Plus ca e si foarte simplu de facut si – avantajul capital! – poti face totul in doar un castron si tava de chec. O singura observatie: in cazul sosului de vanilie, avand in vedere ca nu se mai pune untul si frisca din reteta de glazura de vanilie, trebuie redus dramatic zaharul. A iesit prea dulce si acoperea izul de banana. Altfel, impecabil. Multumesc, Adi!

  17. Mircea Moldovan says:

    Am facut si eu una. Trebuie sa recunosc ca e absolut senzationala. A mea sa lipit de tava si sa cam rupt dar tot buna a fost! Data vitoare o sa am mai multa rabdare sa caut foaia de copt sau sa ung tava cum trebuie ;)

  18. Nicu Rogoz says:

    salut Adi,

    iti urmaresc blogul de putina vreme. nu dau comentarii ca m-a invatat pe mine o doamna ca oamenii ar trebui sa-si spuna opinia incepand cu 30 +. si cred ca avea mare dreptate, uitandu-ma in stanga si in dreapata.

    comentariul meu face referire la sapoul articolului. daca domnul cu pricina ti-a dat unsubscribe sa stii ca … uite m-am activat eu, unul dintre cei mai vechi fani ai tai. Acum cateva seri cand am gatit pentru ceva prieteni din Bucuresti, le povesteam cum eram eu baiat bun la liceu si cum chiuleam sa-ti urmaresc emisiunile acum 12 -.. ani pe cand bucatareai la tv ;) spor si chef. sa traiesti !

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:)

  19. Am facut-o de vreo 4 ori, e foarte buna!
    multumesc

  20. Se poate face si in masina de facut paine?
    Multumesc pt reteta!

  21. Alexa Georgeta says:

    e minunat de buna reteta , dar si prajiturica , iti multumesc din suflet ptr. ea .

  22. Geniala, am mai facut o pana acum fara nuci si cioco, dar asta varianta e the best! Apropos geniala ideea cu hartia copt! Functioneaza

  23. Am facut {nici prima, nici ultima) banana bread, si dupa ce am gustat-o pe aceasta am spus: tot Hadean e cel mai bun !
    Multumesc Maestre, pentru inspiratia de fiecare zi!

  24. Am tot incercat retete de banana bread, am esuat lamentabil de fiecare data: prea cruda, prea multa faina, prea tare, prea fara gust, prea cauciucata etc Si uita-te cum aveam eu niste banane care urmau sa se strice si zic sa mai fac o incercare (timp in care ma gandeam ca mai bine aruncam bananele, ca ieseam mai ieftin decat cu aruncatul lor plus a restului ingredientelor din compozitia banana bread). Ma bucur nespus! A iesit delicioasa si am terminat-o in mai putin de 24 ore. PS: la cafeaua de dimineata este dementiala! Mai buna decat toate banana breads din toate localurile hipsteresti din Bucuresti. Multumesc!

  25. Alexandru Elena says:

    Excelenta! Eu, care nu sunt specialista in dulciuri dar am bunăvoința, am încercat alte retete, cu strictețe, însă aceasta mi-a ieșit din prima. Se poate cu mai puțin zahăr dacă bananele sunt coapte.
    Mulțumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close