Dragii mei, știu, e post. Știți (dacă treceți pe aici destul de des), nu servesc. Nu mă laud cu asta dar nici explicații nu vreau să dau. Azi am făcut câteva ciuperci umplute, în mare parte de post, în sensul că pe unele am pus și caș, să se bucure și organismul meu de ele. Iată:
Se pare că în sere s-a făcut spanacul de primăvară. Nui bai, îl mâncăm. L-am spălat cu grijă, în multă apă (e important, poate fi populat cu insecte și cu siguranță e murdar).
Am ales câteva ciuperci mai mari.
Le-am scos codițele.
Le-am tocat. E păcat să arunci ce poți folosi.
Cu ardeiul gras am avut o surpriză: 2 în 1 :-).
Cu usturoiul, nicio surpriză.
Am tocat ardeiul, usturoiul și o legătură de ceapă verde și tânără, le-am amestecat cu codițele ciupercilor și le-am sotat cu puțin ulei de măsline și cu un strop de apă.
După ce s-au înmuiat, am adăugat frunzele de spanac.
Le-am ținut pe foc cel mult trei minute, cât să se înmoaie.
Am umplut ciupercile cu amestecul acesta pe care l-am condimentat cu sare și cu piper proaspăt măcinat.
Peste unele dintre ciuperci am pus caș de vacă și pătrunjel. Am pus apoi toate ciupercile înt-o tavă, pe o foaie de copt și le-am dat la cuptor pentru un sfert de oră la 200 de grade Celsius (la cuptorele cu gaz, pe foc mare).
Ciupercile pregătite în felul ăsta pot fi o cină delicioasă, ușoară și gustoasă.
Pentru că legumele și spanacul au fost tratate cu blândețe, și-au păstrat o parte din vitamine.
Ciupercile au rămas zemoase și aromate.
Să fiți sănătoși.
Vaaaaai! Mi-ai ghicit gandurile azi….ceva cu ciuperci cautam…arata delicios!!!
Delicios!
@Alexandra: Te rog, imi faci si mie o portie ca azi n-am chef de bucatarit! :)
Am o dilema – tu speli ciupercile inainte sa le folosesti sau doar le stergi ? Daca le stergi… cu ce ? :)
Jollyca, nu le spăl, le șterg cu un burete uscat și, dacă e cazul, cu o periuță :)
Alexandra, Radu, :-)
Ok, mersi mult.
Taman ce-am invatat la curs ca nu se spala ciupercile si voiam sa culeg impresii (toata lumea careia i-am zis s-a oripilat).
nimic nu poate fi mai oribil decât ciupercile fără gust. iar dacă le speli, asta devin.
Faine ciuperci! Multam!
Alexandrina, cu plăcere:-)
Daca tot au fost intrebari legate de ciuperci … :)
Sa inteleg ca nici nu le dai joi pielita aia de la exterior ? (primul strat, nu stiu cum sa-i zic)
Nu, nici poveste. Să risipesc bunătate de aromă?
Ciupercile le spal de frica substantelor chimice cu care sint stropite
Lara, ciupercile sunt sensibile la chimicale, cresc în compost natural, deci nicio grijă:-). E păcat să le speli, le distrugi, fără gust sunt doar celuloză, balast:-). Cât despre alte rețete de la Raluca, va fi greu să o conving, ea nu gătește, prăjitura a fost o excepție.-).
Consumam kilograme pe an si se scrie ca nu sint sanatoase(tocmai pt. ca nu le spalam suficient.
dar.nu e bine sa dam jos pielita de pe palaria ciupercii? eu asa fac….
Simona, nu – nu:-)
ma conformez..! multumesc….dar eu am invatat de la bunica….ea asa facea…
Simona,bunica ta batrana,eu pot sa iti spun ca in toate hotelurile de 5 stele din lume se curata de piele ciupercile,asa ca totusi inteligenta.La fel de corect e si ce spune adi insa pentru acasa,insa eu recomand spalarea si scurgerea,timp e ,apoi temperaturile din tigaie rezolva tot.Sunt bucatar sef la Nikki Beach in Marbella,asa ca stiu ce spun
Victor, nu te contrazic referitor la practicile din hotelurile de cinci stele, dar am o rugăminte: spune-ne te rog de ce se face asta?
Am curatat intotdeauna si spalat ciupercile de ferma doar pentru ca stiu ca ele cresc intr-un compost care contine „poo” si sunt si stropite cu pesticide (http://www.americanmushroom.org/bestpractices_IPM.htm). Unele ferme folosesc poo de cai, altele de pui, altele de vaca. Stiu ca acel compost e pasteurizat la vreo 50 C dar parca pentru mine nu e suficient…
Ciupercile contin 92% apa, nu cred ca spalandu-le le fac sa fie mai zemoase. Dar am sa incerc si varianta cu piele pentru ca stiu ca adevaratii bucatari nu le curata si nu le spala. Poate am sa descopar un gust mai bun:-)
Am facut un research online si multi dezbat problema; ce am observat e ca bucatarii de restaurant recomanda doar curatat cu peria… Daca le tii suficient pe foc mor toate bacteriile.
Cu asa reteta….sanatatea e garantata…fff bine,arata bine si cred ca sunt delicioase :)),iar eu ma gandesc la toti nutrientii pe care ii putem lua …
O super idee, cred ca sunt delicioase si foarte sanatoase….stiam tot felul de retete cu aceste minunate ciuperci, dar la aceasta combinatie nu m-am gandit…Multumim pentru retete…
chef adevarat !
Am incercat reteta si au iesit delicioase! Bravo Adi!