Cui nu-i plac tartele? Nu cred că sunt prea multe persoane care să refuze o felie de tarta, făcută cu aluat fraged și umpluturi care mai de care. Eu astăzi vin în întâmpinarea celor care s-ar delecta cu o tartă rustica, la orice oră. O tartă cu cremă de cidru de mere, o tartă savuroasă, răcoroasă, de care sunt absolut convinsă că nu o sa vă mai săturați, garnisită cu smântână, felii de măr si pudrată cu scorțișoară. Vă las s-o descoperiți singuri.
Ingrediente necesare:
1.Pentru aluat: 270 gr faină, 1 lingură amidon de porumb, 1 lingură zahăr, un praf de sare, 180 gr unt gras rece, 3 linguri lapte rece, 1 lingură oțet de mere.
2.Pentru cremă: 300 ml cidru de mere, 200 gr zahăr, 100 ml smântână grasă, un praf de sare, 4 oua, esență de vanilie, coaja rasă de la 1 portocală.
În plus: 200 ml smântână pentru frișcă, pudră de scorțișoară, topping de caramel (opțional).
Pregătire aluat
În bolul unui robot de bucătărie, am adăugat pe rând: făina, sarea, amidonul și zahărul și am lăsat robotul să-și facă treaba, câteva secunde, până am obținut o compoziție nisipoasă. Am adăugat laptele și oțetul și am mai dat drumul la robot, până am obținut o compoziție închegată. Am transferat aluatul pe suprafața de lucru și l-am adunat într-o formă dreptunghiulară.
Am împachetat aluatul în folie alimentară și l-am lăsat la frigider 30 de minute.
Am preîncălzit cuptorul la 170 de grade cu căldură sus-jos.
După cele 30 de minute am scos aluatul de la frigider, am pudrat cu faină suprafața de lucru și am întins aluatul cât să-mi ajungă pentru toată suprafața formei de copt.
Am pus o foaie de hârtie de copt, peste aluatul din formă, iar peste am pus boabe crude de fasole și am băgat la cuptor pentru 15 minute. Boabele de fasole nu se gătesc și împiedică aluatul să crească.
Pregătire cremă din cidru de mere
Pentru cremă am procedat astfel: am pus cidrul de mere într-un vas, la foc mediu și l-am lăsat la fiert până s-a redus la ¾ din cantitatea inițială, apoi l-am lăsat la răcorit.
Între timp am scos tava de copt din cuptor și am înlăturat boabele de fasole.
Când cidrul s-a răcorit, am adăugat zahărul, smântâna și sarea și am amestecat. Apoi am adăugat, pe rând, ouăle, continuând să amestec, esența de vanilie și coaja rasă de portocala.
Am turnat compoziția peste aluat și am băgat la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
Crema acestei tarte cu cidru trebuie să aibă consistența unei budinci, așa veți știi că e gata.
Am lăsat-o să se răcorească bine de tot. Între timp am bătut frișca, pe care mai apoi am pus-o peste tartă. Am presărat puțină pudră de scorțișoară și câteva felii de măr, pe care le-am prăjit puțin in unt si zahăr. La final am turnat caramel sărat, doar pentru decor.
Sper că v-am stârnit curiozitatea alegând să folosesc o cremă făcută din cidru și sunt absolut convinsă că dacă veți încerca tarta cu cidru de mere, nu va fi pentru prima și ultima dată.
Enjoy!
Până la rețeta următoare, ne vedem pe Instagram.
Zi senină,
Găsiți aici mai multe rețete de tarte.
Arata foarte bine,o voi face.
Multumesc frumos!
Va rog sa-mi precizati ce dimensiune are forma de tarta pe care ati folosit-o. Multumesc.
Buna ziua.Forma are 20 x 8 cm.