Când am aplicat pentru internship, am preparat bezele şi cremă de lămâie şi afine. Aşa că voi încheia cu ce am început, dar de această dată sub formă de tartă.
Vă mulţumesc că aţi citit reţele preparate şi pentru timpul răpit pentru a ne lăsa mereu câteva vorbe. Am preparat cu drag fiecare reţetă şi am avut multe de învăţat. Am avut ocazia să interacţionez cu Andreea şi Vladimir, oameni cu aceeaşi pasiune pentru gătit şi cu reţete minunate.
Aluat
100 gr unt, 1 lingură ulei, 1/4 linguriţă sare, 160 gr făină
Tavă: dreptunghiulară de 9cm x 36cm (sau rotundă de 23 cm)
Cremă: 250gr afine, zeama de la o lămâie (cam 6-7 linguri), 1 ou, 2 gălbenuşuri, 60 gr zahăr, 60 gr unt
Bezea: 2 albuşuri, 120 gr zahăr, 1/4 linguriţă sare
Se preîncălzeşte cuptorul la 200 grade.
Pentru aluat, se adaugă într-o crăticioară untul, uleiul şi sarea cu 4 linguri de apă. Când începe să fiarbă, se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o pastă fără cocoloaşe. Se transferă aluatul într-o tavă de tartă şi se întinde cu o spatulă.
Când se răceşte, o puteţi modela şi cu mâna. Marginile se tasează cu furculiţa ca să ia cât mai mult forma tăvii.
Se înţeapă aluatul cu o furculiţă şi se coace 15 minute până devine aurie. Dacă se umflă în timpul coacerii, se înţeapă iar cu furculiţa. Se lasă la răcit.
Pentru cremă, se fierb afinele cu zeama de lămâie, cam 10 minute.
Se trec printr-o sită. Se presează fructele cu o lingură până rămâne doar pieliţa fructelor.
Într-o crăticioară, se bat ouăle cu zahăr, până devin un galben pal după care se adaugă treptat fructele. Piureul de fructe nu trebuie să fie fierbinte, ci călduţ. Se dă la foc mic şi se amestecă continuu cu telul, timp de 10 minute. După 5 minute se adaugă și untul și se amestecă până se îngroaşă. Dacă nu veţi folosi crema imediat, se acoperă cu folie alimentară.
Se pune crema de afine peste tartă şi se dă la cuptor 10 minute, la 190 de grade. Se lasă la răcit înainte de a orna cu bezea.
Se pregăteşte o bezea elveţiană, adică în bain-marie. Cu castronul în bain-marie, se bat albuşurile cu sarea până devin spumă, după care se adaugă treptat zahărul. Se mixează la viteză maximă până se obţine o bezea ţeapănă. Se ornează tarta cu bezea.
Text&Foto: Lia Ștefan
Multumim mult!
Succes deplin!