Ieri m-am trezit la ora 7 și m-am pus să fac un risotto. Îmi rămăsese niște supă de curcan în frigider și am decis să o folosesc la asta. Dacă nu aș fi făcut risotto-ul dimineață, nu l-aș mai fi făcut defel, ieri a fost o zi grozavă și m-am plimbat până seara târziu. Ceea ce vă doresc și vouă. Să revin la risotto:
Pe lângă supa de curcan (cam un litru) am folosit aproximativ 120 de grame de orez (Arborio), o ceapă mică, albă, două linguri de parmezan ras, un cub de unt, puțin ulei de măsline, oregano, pătrunjel.
Am tocat ceapa.
Am pus puțin ulei într-o cratiță.
Când a început să sticlească ceapa am pus orezul și l-am sotat puțin și pe acesta.
Am stins cu un gât de vin. Nu am avut alb, am folosit roșu. De asta am obținut un risotto ușor cenușiu, nu alb. Nu mi-a stat în gât și-s convins că zeilor risotto-ului nici că le pasă.
Am început să pun supa peste orez, câte puțin. Am amestecat mereu în orez, să nu se prindă de cratiță și să devină cremos.
A durat 20 de minute toată povestea asta.
Am terminat risotto-ul după ce l-am luat de pe foc.
Adică am pus untul și o lingură de parmezan în cratiță. Tot atunci am pus și pătrunjelul și frunzele de oregano.
În farfurie mi-am pus puțin ulei de măsline.
Dacă mi-a plăcut? Da, mi-a cam plăcut. De fapt, cred că-i cel mai bun risotto pe care l-am făcut până acum. De la supa de curcan vine asta.
Poate fi făcut și cu apă în loc de supă, cu puțin frișcă vegetală în loc de unt și parmezan. Va arăta aproximativ la fel dar nu va fi la fel de bun (iar frișca vegetală e o mizerie).
Durează puțin să-l faci dar cred că merită efortul.
mie imi plac retetele tale, si le urmaresc…dar asta-i prima care nu-mi place..poate pentru ca nu ma omor dupa orez…orezul tau arata ca o pasta ciudata..dap…si risotto la 7 dimineata e cam greu de inghitit…pupici…astept urmatoarea reteta…si poate iti postez niste poze cu risotto-ul meu…sic..just jokin’
Gresesti, Kitty, cel mai bun risotto pe care l-am mancat vreodata (risotto cu peste din lac, pe malul acelui lac, in Italia) arata de parca l-ar fi vomitat cineva (sa ma ierte obrazele subtiri) si intr-un restaurant cu pretentii, care avea si o stea Michelin…m-am mirat foarte tare ca orezul mai plutea inca intr-un fel de lichid cand l-au adus la masa, dar gustul mi-a placut enorm.
vinul rosu a stricat toata afacerea !
nu mi se pare
Am si eu o rugaminte ,as dori sa aflu cum se gateste orezul pe care il mancam la chinezesc ,cum de ramane bobul intreg si nu se lipeste unul de altul ,exista un orez special si daca da care este acesta ,multumesc !
se fierbe la aburi. de obicei, în fierbătoare de orez. un fierbător poate costa 350 de lei (sau mai mult) și se găsește în orice magazin de electrocasnice.
subscriu
Multumesc ! o sa caut unul
L-am facut azi.
Am uitat de oregano si patrunjel, am pus vin alb in loc de rosu si cascaval in loc de parmezan. Tot bun a iesit. A mancat si fetita mea de 2 ani.
Multumesc pentru retete si inspiratie!
Maine servesc ce-a mai ramas alaturi de ochiuri moi si salata de varza murata. O nebunie!
XOXO
al dente???