Un bagel e o chiflă fiartă și apoi coaptă, modelată-n formă de covrig. Se pare că își are originea în Polonia și e rodul activității culinare a comunității evreiești de acolo. Chifla aceasta e foarte populară azi în Statele Unite. La noi, nu prea. Totuși, dacă găsesc pe undeva, iau. Săptămâna trecută am făcut câteva sandwich-uri folosind bagels, așa ca mai jos:
Am despicat chifla pentru a obține două discuri.
Am pus la încins o tigaie antiaderentă și am prăit ușor cele două jumătăți de chiflă.
Am pus câteva feli de șuncă în tigaie, să se rumenească.
Am început să-mi construiesc sandwich-ul. Am pus șunca peste jumătatea de jos a chiflei și am pus un ou la fript în tigaie, după ce am scos șunca.
Am folosit ardei copți, marinați cu oșet balsamic, ulei de măsline și usturoi.
acuma stii ca trebuie sa te intreb de unde ai gasit bagels in cluj ?
Lidl
Un bagel e chifla aia doar in acceptiunea americana a termenului…in Germania, de exemplu, un bagel e un covrig obisnuit, de cele mai multe ori presarat cu sare (prea multa, daca ma intrebi cu mine).
Pe filiera evreiasca a ajuns in America si asa-numitul New-York style pastrami sandwich, care e un simplu sandwich cu pastrama de gasca sau de vita si castraveti murati doar in apa cu sare si marar, fara otet, cum se fac si la noi, sandwich care a fost importat de valurile de imigranti evrei din Bucovina si Moldova…asta ca sa le putem scoate ochii americanilor ca nu au bucatarie nationala :).
In alta ordine de idei, pare delicios ce ai compus acolo.
Pardon, un bretzel e un covrig, na, ca ma-ncurc in propria eruditie :).
Draga Adi,
Sper sa nu te supere rugamintea mea. Mi-ar placea sa vad o reteta de biscuti/prajitura pe baza de faina de mei. Am cautat pe blogul tau si nu am gasit nici un preparat pe baza de mei (daca exista, imi cer scuze si mai caut o data cu mai multa atentie). Am incercat pentru baietelul meu o reteta de biscuiti din faina de mei cu banana, dar nu au iesit grozavi de buni. Salvarea a venit de la sotul meu care i-a mancat aproape pe toti.
Am cautat pe net si am gasit alte retete de biscuiti dar acestea nu contineau referiri la cantitatile necesare. Intr-adevar, pot pune ingredientele dupa ochi si dupa experienta…dar nu intotdeauna nimeresc o compozitie potrivita pentru copt.
Asadar, cu speranta ca nu deranjez cu rugamintea mea, ai putea sa recomanzi o reteta de „bunaciune” pe baza de faina de mei?
Multumesc foarte mult!
Cat timp eram in Londra in fiecare dimineata mancam. Eu inca nu am gasit asa cv si in Baia Mare, din pacate. La noi la servici ne dadeau bagels cu unt, eu il consumam langa ceaiul negru :)
cotos in baia mare te duci la lidl si cumperi si iti prepari tu cu ce iti doresti
hi hi,americanii sunt mai lenesi,bagelsurile se vand gata taiate
da se vind gata taiate si nu chiar….
He, he.
Nu ştiu cum sunt cele de la lidl, dar cele adevărate de pe aici nu sunt de consistenţa unei chifle. Au mai degrabă consistenţa covrigilor de pe stradă din Bucureşti, numai că nu îţi rupi dinţii în coaja, miezul e la fel de „chewy”.
Apoi, nu sunt fierte, sunt doar opărite un pic (cele bune în apă cu miere), apoi coapte la foc cu lemne.
Seamănă cu covrijii ăia pentru că au fost aduse aici de evreii care au emigrat din europa de est.
Sursa: eterna bătălie între Montreal şi New York pe cine face mai bune bagels.
Ca vorbim de mancare,ca vorbim de muzica ,ca vorbim de filme,ca vorbim de politica si mai ales ca vorbim de bani sau de lipsa lor tot la inventatorii bagels-urilor ajungem!
Neata, exista distribuitori de bagels pentru horeca?