Luna Martie aduce cu ea flori și zâmbete, iar lumea se umple de celebrări senine și mărțișoare când sărbătorim primăvara, femeile din toată lumea, și mamele. Ador să ofer mici daruri și e cea mai mare bucurie să împachetez frumos mici dulciuri de răsfăț. Anul acesta pregătesc unul dintre dulciurile preferate ale Italiei, provenind din Sicilia, și iubit în toată lumea – cannoli sicilieni cu fistic și ricotta. Un desert spectaculos, prin simplitatea lui, lejer ca primăvara, cu o cremă fină de ricotta, ascunsă în cel mai crocant și delicat înveliș, și mici surprize de ciocolată, ici colo.
Ingrediente pentru cannoli sicilieni cu fistic și ricotta
- 400 g făină
- 3 ouă
- 80 g unt
- 50 g zahăr tos
- 75 ml vin alb
- O linguriță oțet
- Vanilie
- Ulei pentru prăjit
- 1kg ricotta
- 300 g zahăr pudră
- 200 g picături de ciocolată
- 100 g fistic crud
- Scorțișoară
- 100 g ciocolată amăruie
Mod de preparare cannoli sicilieni cu fistic și ricotta
Crema
Am pus peste noapte ricotta la scurs în frigider. Pentru a prepara crema, am amestecat brânza cu zahărul pudră, vanilia si scorțișoara măcinată; consistența a fost cremoasă și fină; am lăsat cremade brânză cu ciocolată la frigider, până când am umplut și servit desertul.
Coaja crocantă
Aluatul pentru învelișul crocant de cannoli are consistența unuia de paste. Am amestecat faina, untul, zahărul tos, vinul, lingurița de oțet, 2 ouă și un galbenuș, până când ingredientele s-au omogenizat bine, iar apoi am frământat aluatul, pentru a deveni elastic si fin. L-am învelit în folie, si l-am lăsat o oră în frigider.
L-am întins cu mașina pentru paste, în fâșii lungi și mătăsoase, foarte subțiri, nu mai groase decât foile de lasagna. Cu o formă rotundă , cu diametrul de 10cm, am tăiat discuri din aluat, pe care le-am rulat pe tuburile de cannoli; am folosit albușul de ou rămas pentru a sigila partea unde discul de aluat se suprapune.
Am prăjit in ulei încins cojile, pe rând, câte 4 odată; pe suprafața cojilor s-au format mici bule delicate de aer, distinctive pentru acest fel de aluat prăjit. Am scos tuburile, le-am scurs pe hârtie, și după ce s-au răcit câteva minute, am scos cojile de pe tuburile metalice. Am înmuiat capetele cojilor de cannoli în ciocolată topită, și apoi în fistic tocat mărunt. Folosind un poș, le-am umplut cu crema de ricotta, și le-am pudrat lejer cu zahăr.
Am folosit un poș pentru a umple tuburile delicate cu crema de ricotta. Pentru a păstra învelișul cât mai crocant, cannoli trebuie umpluți cât mai aproape de momentul în care se servesc.
Sper să gătiți și să dăruiți aceste delicate prăjituri mamelor sau unor femei foarte speciale, în această primăvară; veți fi răsplătiți cu îmbrățișări și zâmbete care vor aduce zile senine mai repede.
Cu drag, Cristina
Alte rețete dulci găsiți aici.
Multumesc pentru reteta!
Am făcut de Craciun reteta canolli…Felicitări..a ieșit super….multumesc
Buna seara,
Cate portii de cannoli ies din aceasta reteta?
Și eu aș vrea să știu.
Dragă Victoria,
În funcție de cât de subțire întinzi foaia de aluat, și cât sunt de mari discurile pe care tai, și de subțiri formele de prăjit, îți pot ieși 20-30 de bucăți. Poți apoi ajusta foarte ușor și cantitatea de crema pentru a avea suficientă, sau faci o porție noua doar când mai ai nevoie. Sfatul meu e sa umpli tuburile cu crema doar când le servești, pentru a păstra coaja crocantă, e foarte important .
Cu drag, Cristina
Cristina, cata branza, cata ciocolata, ai omis ingrediente, sau…
Buna ziua
Cât timp putem pastra la frigider aceasta crema?
Mulțumesc
Dragă Nico,
Crema este pe baza de brânză, așa că vă rămâne fără probleme în frigider câteva zile. Te sfătuiesc însă să o închizi etanș, pentru a nu primi și alte arome din frigider, și sa nu o ții prea mult. Dar cum e delicioasă, se va consuma repede, și nu mai ai problema timpului.
Cu drag, Cristina