Cozonac cu zahăr caramelizat

4K

Parfumul cozonacului cald proaspăt scos din cuptor îmi amintește de copilărie când bunica întețea focul în cuptorul de lut și făcea cei mai buni cozonaci degustați vreodată. În amintirea acelor vremuri, nu trece sărbătoare fără cozonac la noi în casă. Iar acest cozonac cu glazură de zahăr caramelizat va fi cu siguranță în centrul atenției pe orice masă festivă.

cozonac1
Pentru aluat aveți nevoie de: 500g faină albă cernută, 1/2 linguriță sare, 20g drojdie proaspătă, 100ml lapte cald, 4 ouă întregi, 100g zahăr, coaja de la 1 lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 150g unt la temperatura camerei.
Începeți prin a face un plămădeț astfel: dizolvați drojdia în laptele cald și încorporați 80g făină. Lăsați să crească 15-20 minute. Între timp, mixați ouăle cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie până își dublează volumul. Adăugați plămădețul și restul de făină, plus sarea. Mixați (sau frământați cu mâna) cel puțin 10 minute – cu cât mai mult, cu atât mai bine. Încorporați treptat untul moale apoi puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie alimentară. Dați aluatul la rece pentru 3-4 ore, cât să-și dubleze volumul.

cozonac6
Pentru glazura de caramel aveți nevoie de 150g zahăr pe care îl topiți până obțineți o culoare aurie. Turnați zahărul caramelizat într-o tavă (recomand o oală cu pereții înalți, de aproximativ 24-26 cm diametru) și cu grijă rotiți tava până acoperiți atât pereții cât și fundul într-un strat de zahăr caramelizat.
Pentru umplutură aveți nevoie de: 80g unt gras, 80g ciocolată neagră, 20g cacao, 30g zahăr pudră, 1 praf de sare, 150g miez de nucă măcinat. Topiți ciocolata cu untul într-un vas pe baie de aburi. Luați de pe foc și adăugați cacaoa, zahărul și sarea.

cozonac5
Transferați aluatul pe masa de lucru înfăinată și întindeți o foaie dreptunghiulară subțire. Întindeți crema de ciocolată peste aluat și presarați miezul de nucă deasupra. Rulați strâns apoi tăiați ruloul în 5-6 felii egale pe care le așezați în tava tapetată cu zahăr caramelizat. Lăsați cozonacul să crească o oră la temperatura camerei. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170C pentru 40-50 minute până e auriu și trece testul scobitorii. Când e gata, scoateți din cuptor și cu grijă întoarceți cozonacul cu susul în jos pe un platou. E important să-l întoarceți acum căci pe măsură ce caramelul se răcește, cozonacul va fi tot mai greu de scos întreg din formă.

cozonac7
Pentru decor, deși nu e obligatoriu, recomand aceste fire de caramel pe care le faceți din 100g zahăr și apă cât să se umezească zahărul. Fierbeți la foc mediu, spălând pereții vasului cu o pensulă înmuiată în apă rece până obțineți un caramel de culoarea chihlimbarului. Când zahărul e caramelizat, luați de pe foc și lăsați 1-2 minute să se răcorească, cât să ajungă la punctul la care se întinde în fir subțire. Înmuiați o furculiță în zahărul topit și întindeți fire foarte subțiri pe o tavă/hârtie de copt. Lucrați repede și cu atenție. Luați cu grijă firele de zahăr și înfășurați-le în jurul cozonacului. Trebuie menționat că aceste fire de zahăr sunt foarte sensibile la umiditate și nu vor rezista mult timp.

cozonac3

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Luminita says:

    Sunteti sigur ca pot sa dau aluatul la rece???? Eu stiam ca aluatul de cozonac are nevoie de caldura….

    1. Te asigur ca va creste, incearca macar o data. Aluatul e mult mai usor de lucrat crescut la rece.

  2. Adica nu mai e nevoie sa framantam, sa ne speriem ca punem prea multa umplutura si nu creste cozonacul? Multumim, multumim!

    1. Nu trebuie sa te sperii deloc. Daca plamadetul creste bine, aluatul va creste si el la fel de bine. Cat despre framantat, cu cat il framanti mai mult, cu atat mai bine. Dar iese bun si fara ore intregi de framantat.

  3. Alexa Georgeta says:

    Arata minunat de frumos si cred ca e si minunat de bun , iti multumesc din suflet ptr. reteta , cred ca aceasta reteta este tot de la mama ta , ai niste retete minunat de bune .

  4. Silvia Oprea says:

    O minunăție și pentru mine e ceva nou în materie de cozonac. Rețeta mamei mele o mănânc de peste 20 de ani și nu m-am săturat. Dar parcă, o dată aș încerca și altceva.
    Felicitări pentru dichisirea mâncărurilor!

    1. Nu e un cozonac traditional care sa fie pastrat zile intregi (desi s-a pastrat bine in jur de 4 zile cat a tinut la noi), e mai degraba un cozonac de aratat, de pus pe masa si savurat, mai ales daca il dichisiti cu firele de caramel. A fost ceva nou si pentru mine dar mi-a placut mult.

  5. Am o intrebare domnu Adi, aluatul se pune la rece sa creasca? adica in frigider? nu inteleg… va multumesc :)

    1. Daca plamadetul initial creste frumos, cozonacul va creste si el fara probleme – la rece, in frigider.

  6. Mmmm!!!Arata foarte bine si cred ca este tare bun!!!M-as aventura sa-l execut si eu!Am si o intrebare…ce inseamna „unt gras”?
    O zi buna si un weekend fain!

    1. Unt gras e unt de 82% grasime, caci exista si de 60% grasime.

  7. Bravo Olguta!

    Fantastica reteta!

    Eu fac o varianta simplificata: fara umplutura de cacao+ nuci, doar unt frecat cu zahar. Iar caramelul il fac diferit: ung cratita bine cu unt si o tapetez cu zahar. Aranjez floarea (eu ii zic cozonac trandafir) si dau la cuptor.

    Dar a ta sunt convinsa ca e teribila!

    Numai bine si la cat mai multe retete de exceptie!

    Monica

    ps: Chef Adi, buna mana ati avut! Toti internii Dvs creeaza mici minuni culinare.

    1. Multumesc mult, Monica. Si varianta ta suna excelent, dar pentru mine cozonac fara ciocolata nu exista :D
      Am mai vazut ceva cu scortisoara si cred ca si aceea ar fi la fel de buna.

  8. Arată minunat, cu siguranța il voi face!!!

    1. Multumesc, Laura. Te astept cu impresii.

  9. Cred că voi încerca această rețetă de cozonac cu zahăr caramelizat, nu îmi pare așa de greu de făcut ca altele. În schimb pare delicios și se vede că e și foarte arătos. Mulțumesc pentru rețetă, Olguța !

    1. Spor la treaba, Zina. Te astept cu impresii.

  10. Fur ideea si am sa fac in acelasi mod pasca de Pasti cu branza de vaci;sper sa fie o reusita.

    1. Nu stiu daca m-as incumeta la o pasca cu aceasta tehnica. Nu cred ca ai cum sa intorci pasca cu susul in jos pe un platou intreaga cat e inca calda, ori daca nu faci asta, nu o mai poti scoate din tava deloc, caci caramelul se intareste. In cel mai fericit caz o intorci pe un platou, dar nu ridici tava/oala, ci o lasi asa pana se raceste complet si abia apoi indepartezi si tava/oala. Depinde acum si ce fel de pasca ai tu in gand :)

  11. Imi place mult ideea aceasta de cozonac, pentru ca e si atipic in felul lui, iar compozitia de caramel cu nuca e dementiala. Si cu niste ciocolata pe-acolo.

    1. Este intr-adevar neobisnuit, asta m-a atras si pe mine la el.

  12. A fost un eșec total….a început de la crema de ciocolata, prea moale ca sa o pot intinde( chiar daca am respectat gramajele)…am pus nuca in compoziție si astfel am reușit sa o întind si sfârșind cu Finalul…..unde mi s-a prins zaharul caramelizat de fundul oalei, iar cozonacul cand l-am scos a rămas pe jumătate pe fund :( ma tot gandesc ca poate oala o fi fost de vina….ce parere aveți? Mulțumesc de idee :) Sărbători luminate :)

    1. Crema era suficient sa o dati la frigider – se intareste caci are unt, desi a mea avea consistenta perfecta – ce tip de ciocolata ati folosit si ce unt?
      Nu-mi dau seama de ce nu ati reusit sa-l scoateti din forma, la mine a iesit fara probleme. L-ati intors fix dupa ce l-ati scos din cuptor? Daca apuca sa se raceasca fie si putin, caramelul incepe sa se intareasca din nou.

  13. Buna! Intrebare: 100ml de lapte sigur suficient? Eu la paine pun 250 pt 500 de faina… Se poate va rog mult sa verificati ca sunt scrise corect cantitatile? Multumesc din suflet!

    1. Da, 100ml lapte e suficient. Aluatul contine si 4 oua intregi. Daca totusi vi se pare prea vartos (diferite tipuri de faina absorb mai mult sau mai putin lichid), mai puteti adauga 2-3 linguri de lapte in timp ce framantati.

  14. Olguta,pasca a avut succes, a fost preferata cozonacului ( unul cu o crema de ciocolata si unul cu nuca ).Am folosit aluat de cozonac,branza de vaci-aromata-si stafide.Dupa caramelizarea zaharului,intins pana aproape de buza cratitei,si intarire,am uns zaharul cu unt si am presarat alune sfaramate,inclusiv pe peretii cratitei.Dupa coacere am rasturnat pasca IMEDIAT pe un platou,fara nicio problema (n-am cantarit zaharul folosit la caramelizare,dar daca mai puneam putin nu era rau,caramelul cu alune de pe margini era furat de pofticiosi !).Multumesc pt.idee.

  15. Multumesc, multumesc, multumesc!!!
    A iesit, e fenomenal!!! Nu am experiente in lumea cozonacilor :-), dar acum am prins curaj!
    Multumesc!!!

  16. Eu am încercat sa fac cozonacul. Este foarte gustos dar a fost foarte greu de lucrat cu el. Aluatul a iesit foarte moale . Poate îmi dati o sugestie. As vrea sa repet reteta.

  17. Ramona,unele retete nu trebuie respectate la gram;o faina absoarbe mai mult lichid,alta mai putin.Trebuia doar sa mai pui putina faina,pana obtineai consistenta dorita.Succes !

  18. Iubesc aceasta rețeta! Este delicioasa! O încerc mereu de Crăciun si de Paste. Am facut-o pana acum de patru ori. De doua ori însă cozonacul nu s-a desprins de pe oala, deși cred eu, am respectat mereu pașii din rețeta. Din păcate in aceasta seara este a doua oară când am necazuri. Am nevoie de un sfat pentru a avea curaj sa o încerc si de Paste :) Contează oare grosimea zaharului ars? Pot sa fac ceva in plus pentru a ma asigura ca s-a topit? (Ținut pe aragaz 2-3 min? Pusă oala in apa fierbinte?) Mulțumesc încă de pe acum pentru sfat! In rest, sunt fanul rețetelor Adi Hadean. Mi-am înnebunit familia cu încercările mele :) Unele mai reușite, altele mai puțin :D

    1. Andra,acum vad apelul tau si…..iar vin Pastele ! Cam 150-180 gr e suficient pt.caramelizare,dar topeste-l pana la ingalbenire,sa nu ramana cristale de zahar netopite-atentie,nu-l aduce pana la maroniu inchis,atunci scoate fum si caramelul va fi amar.Dupa topire,intinde-l repede pe peretii cratitei,dupa coacere rastoarna IMEDIAT cratita cu cozonac pe un platou.Succes si Paste fericit !

  19. Mihaela Balan says:

    Buna!
    Cozonacul este fenomenal! Am facut reteta dubla. Cei doi cozonaci au iesti usor din vase ( pe unul l-am pus intr-o cratita si pe unul in vas yena ). Parintii au zis ca nu este cozonac ci prajitura. Astept cu nerabdare sa incerc si cozonacul impleticit

  20. Mihaela Necula says:

    Excepțională rețetă! Ieri am făcut primii mei cozonaci ,după rețeta de mai sus , și sunt mulțumită . Aluatul a crescut frumos la frigider.I-am copt clasic in tava de cozonac ,fara zahar caramelizat. Mulțumesc pentru rețetă!

  21. Reteta asta e de incercat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close