Grătare de ied în Țara Maramureșului

323

Sărbătoarea asta a Paștilor ne-a dus acasă, în Maramureș. Am petrecut primele zile, faine, între cei dragi și apropiați, în Baia Mare și Băița de subCodru. Ieri însă, am îndrăznit o excursie în Maramureșul istoric. Am trecut de Cavnic, de Călinești și Budești și am poposit la Văleni. Acolo am mâncat o pască fenomenală (nu am poze cu ea), din aluat de pâine, cu brânză dulce în mijloc, coaptă-n cuptor de lut. O binecuvântare. Pentru alte binecuvântări, ceva mai cârnoase, am oprit la Șieu, la Gheorghe și la Maria. Acolo s-au petrecut lucruri înfricoșătoare. Adică niște grătare de ied. Și apoi iarăși ied pe disc și oarece vițel pe marginea discului. Toate astea, stropite cu vin și bere.

Înainte de a vă lăsa cu pozele pe care le-am făcut acolo, să vă spun cum e cu discul: se spune că discul, invenție ardelenească, ar fi rodul minții ce sălășluia în trupul flămând al unui tractorist ce discuia un ogor. Omul a demontat unul dintre discurile de pe brațul utilajului, l-a întors cu fața concavă-n sus și a obținut un taler numai bun de fript/părăjit. De atunci, discul a evoluat în mai multe forme ce variază de la cele mai simple, care arată exact ca discurile folosite în agricultură, până la cele care arată ca niște piese de navă extraterestră. Aici veți vedea o formă ceva mai elaborată, cu o bordură lată pe care o poți folosi pe post de grill și cu o oală ce se umple de obicei cu uleiul ce se încinge apoi pentru frigerea cartofilor ori a cărnurilor. Cât despre grătrele de ied, ei bine, sunt atât de fragede, suculente și gustoase încât poți trece repede peste gândul că tu ești lupul din „Capra cu trei iezi”. În ceea ce privește iedul la disc, o parte din carne s-a săvârșit pe bordura oalei, s-a fript ca pe grill. altă parte a ajuns în oala cu ulei încins. Știu că nu-i cea mai sănătoasă metodă de preparare dar rezultatul a fost gustos, mai ales că după ce s-a pătruns bine carnea, a fost acoperită cu un litru de vin roșu și lăsată să fiarbă până a tras în ea toată savoarea bobului de strugure.

peste deal la sieu 15

peste deal la sieu 19

peste deal la sieu 22

peste deal la sieu 25

peste deal la sieu 27Bărbații m-or îmbrăcat în portul moroșenesc…

la valeni 92Apoi mi-or împrumutat o Anuță să stea cu mine-n chip.

la valeni 95

La urmă, am lăsat în stânga Pietrosul și am coborât Dealul Ștefăniței, spre Beclean. De acolo, la Dej și apoi la Cluj.

peste deal la sieu 45

Join the Conversation

  1. Hristos a inviat!
    Discul este una dintre cele mai bune inventii, cred ca bate gratarul de departe :D
    Am mancat ied in Grecia – excelent! In Romania cred ca e prea putin apreciata capra – lapte, branza, carnita…

  2. Hristos a Inviat! … dar la slujba ai fost? sa sfintesti bucatele, ca am auzit de la un pretin, ca asa se face pe la voi prin zona… se duce cu picioru’ de miel in cos la sfintit … el a ramas in Cluj de sarbatori, si era tare suparat ca aici nimeni nu a venit sa sfinteasca bucatele….

  3. Hristos a inviat! Ce frumoase sunt costumele populare! Ma bucur ca inca mai sunt oameni care le poarta.

  4. rodica maria nastasoiu says:

    iti sta bine in costum morosenesc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. rodica maria nastasoiu says:

    iar gratarele pe disc intr-adevar sunt „infricosator ” de delicioase!!!!!!!!!

  6. îţi şăde tare bine îmbrăcat aşe!

  7. carcotasa says:

    Maramuresul e un loc binecuvantat de Dumnezeu…binecuvantat cu oameni cu sufletul mare si incapator,cu locuri mirifice,rupte parca din basme,cu mancaruri si bauturi de nu s-a pomenit…..nimic nu e mai reconfortant decat o zi pe plaiuri morosenesti….esti tare fain imbracat ase mai Adi….astept cu nerabdare sa ne chemi la o intalnire culinara si pe noi baimarenii…numai bine si…ADEVARAT CA A INVIAT!

  8. Hristos a inviat!
    Super meserias proprietarul navetei spatiale!
    Vazand discul si preparatele de pe el mi-am adus aminte ca si noi la Brasov am trecut printr-o „moda” deasta cu friptura la disc, iar acum saracul zace dosit pe undeva prin garaj! Drept e, ca ce ne prezinti tu e ceva mai updatat, nu strica sa reinviem moda ca la iarba verde faceai 2 in 1: friptura si cartofii prajiti!
    Multumim si sa fi sanatos!

  9. LadyIo, are și grătarul locul lui dar discul e bun pentru că are mai multe funcții
    cârcotașa, sper să se întâmple în curând, dacă nu în baia mare, undeva aproape:-)
    wine&knives, seamănă cu salata de ouă, arată foarte bine:)
    marius, mulțam:-)
    rodica, terifiante!:-))
    Camelia, mai sunt, mai sunt:-)
    Dane, am ajuns prea tîrziu pentru treaba asta dar au fost gazdele la biserică cu toate celea:-)

  10. Costina, foarte meseriașă a fost gazda noastră, recunosc. Zic să curățați discul și să-i dați un rost pe lume, n-o să vă pară rău:-)

  11. Nicoleta says:

    M-am abonat si eu la blogul tau pentru ca imi place cum asezonezi retetele cu imaginile si imi mai vin si idei. In povestea de mai sus e o imagine (a doua) unde iedul pare a se balaci intr-un jacuzzi bolborositor :), restul se „bronzeaza”.
    Mersi mult! si Hristos a Inviat!

    1. Nicoleta, îți mulțumesc și eu. Adevărat a înviat! :)

  12. Cristos a înviat! Minunată prezentare Adi:) Sper să dea căldura mai repede la Braşov să merg şi eu la un disc pe deal:P

  13. Acela nu-i disc… e ALTAR!
    Arata ingrozitor de bine! Unde pot fasi asa ceva?

  14. Buna seara! De unde se poate achizitiona asemenea disc/nava spatiala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close