Pâte à Choux sau aluat opărit, este baza pentru nenumărate preparate. Deși pare complicat la prima vedere, nu este. Eu am ales să folosesc un mango foarte copt, singurul rămas în magazin, ocolit de toată lumea. Fructele trecute sunt cel mai bine întrebuințate sub formă smoothie, piure sau în prajituri.
Aluat: 85 gr. unt (tăiat cuburi) , 105 gr. faină (cernută), 3 ouă, ¼ linguriță sare ( 24 choux)
Cremă: 430ml lapte, 3 gălbenușuri, 80 gr zahăr, 75 gr faină (cernută), un mango foarte copt, 70 gr zahăr pudră . Albușurile se pot folosi pentru bezele.
Se topește untul cu 150 ml de apă și sarea, la foc mic. Când dă să fiarbă, se ia de pe foc, se adaugă toată cantitea de făină și se amestecă riguros cu o spatulă cam 1 minut. Se pune iar pe foc și se amestecă încontinuu pentru încă 1 minut.
Se transferă într-un castron pentru mixer și se lasă 10 minute la răcit.
Se pre-încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. După ce a scăzut temperatura, se adaugă pe rând ouăle, mixând până se încorporează fiecare ou.
Se umple un poș, cu dui rotund, cu aluatul obținut. Pe colțurile tăvii se pune un vârf de aluat, acționând ca un lipici pentru foaia de copt. Cu poșul ținut vertical la 2 cm de tavă, se formează choux-uri. După fiecare, se face o mișcare circulara, pentru a nu forma moțuri. Dacă vă ies cu moțuri, se umezește un deget in apă și se turtesc.
Se coc 30 de minute, pană se umflă și capătă o culoare aurie. Vor fi goale în interior. Se pun la răcit pe o farfurie sau grătar.
Pentru cremă, se încălzește laptele până aproape de fierbere. Se bat gălbenușurile cu zahărul, până se topește și devine un galben pal.
Treptat, se adaugă câte o lingură de lapte (jumătate de cantitate), mixând încontinuu. Se adaugă făina, restul de lapte și se amestecă bine. Se dă la foc mic, amestecând constant, până se obține o cremă groasă. Se transferă într-un castron și se lasă la răcit.
Mango se pasează în blender, obținând un piure.
Când crema s-a răcit complet, se amestecă cu 4 linguri de piure de mango. Restul piureului se amestecă cu zaharul pudră, pentru glazură.
Fiecare choux se crestează cu un X pe partea inferioară. Se umple cu cremă.
Se scufundă în glazura de mango, de 2 ori.
Text&Foto: Lia Ștefan
Lia, o sa incerc si eu reteta, arata super :). Cam cate choux-uri ies? O zi frumoasa, numai bine.
Mmmm, da, arata bine!
85g unt, 105g faina… jenant, daca puneai 100g unt si 100g faina crezi ca nu iesea? Zic eu ca iesea fara probleme. Stiu ca in cofetarie cantitatile sunt importante, dar astea sunt prajiturele obisnuite, se fac imediat, nu trebuie sa ne dam in petic doar ca sa parem speciali…
o idee minunata de folosire a fructelor, mai ales cele foarte coapte :)
Foarte frumos. O sa-l incerc si eu cu copiii. :)