Răsărit la Florența

226

N-am umblat cu lăcățelul după mine pe Ponte Vecchio în unica mea vizită la Florența, dar pot spune c-am mâncat din plin romantismul locului: cotlete de vițel, ficat și alte bunătăți stropite cu mult vin roșu. Bineînțeles că am reușit să ratez cu grație ouăle florentine, situație remediată abia sâmbăta trecută când m-am învdrednicit să-i fac un mic dejun mai de Doamne-ajută lui bărbată-miu cu care am doi copii. Cum el nu sare cu parașuta ca Felix, iar eu nu-s vreo Mihaelă, n-am avut probleme să păstrăm pijamalele pe noi, așa că aceasta este o rețetă decentă.

Ouăle florentine sunt de fapt ouă poșate stropite cu sos Mornay și așezate pe o chiflă acoperită cu spanac sotat în unt. Recunosc că sosul și spanacul au fost pregătite cu o seară înainte, căci dimineața nu-mi desprinzi cana de cafea din mână decât dacă-mi dai la schimb un pahar de prosecco.

  1. ‘Chifle’ de cartofi pentru că aveam piure rece care statea stingher în frigider
  • 1 bol cu piure
  • 1 ou
  • 4-6 linguri de pesmet, în funcție de consistența piureului

oua florentineAmestecați ingredientele, formați chiflele și prăjiți-le într-o tigaie neaderentă cu puțin ulei.

oua-florentine

  1. Sos Mornay (adică bechamel cu brânză)
    • 250ml lapte încălzit
    • 25g unt
    • 25g făină
    • 40g parmigiano reggianno
    • sare, piper, nucșoară

oua-florentine

Topiți untul, adăugați peste el făina și gătiți-le 2 minute, amestecând constant. Turnați peste ele laptele fierbinte și continuați să amestecați 3-4 minute, până când bechamelul se îngroașă. Opriți focul și încorporați parmezanul ras. Asezonați și păstrați la cald sosul Mornay (sau reîncălziți-l cu un pic de lapte a doua zi).

  1. Sote de spanac
  • 300 g spanac
  • ceapă tăiată mărunt
  • lingură de unt
  • Sare, piper

oua-florentine

Sotați ceapa în unt nu mai mult de un minut la foc măricel, apoi adăugați spanacul și continuați să gătiți încă un minut. Asezonați.

  1. Ouă poșate

Spargeți 4 ouă, fiecare într-o ceșcuță diferită. Aduceți la punctul de fierbere o oală cu suficientă apă sărată și puțin oțet. Cu ajutorul unei linguri, formați un vârtej în mijlocul apei care abia clocotește, apoi apropiați cănuța cu primul ou de apă și îl lăsați să se alunece ușor. E important să nu aruncați de sus oul. Continuați cu celălalte ouă și gătiți-le pentru 3 minute.

oua-florentine

Asamblați ouăle florentine și mâncați fără griji că-s prea consistente, pâna seara nu vi se mai face foame.

oua-florentine

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

Join the Conversation

  1. Frumos!Apetisant şi demn de urmat, firesc şi de mâncat ! La şi mai mare inspirație! Stropită din abundență cu tot ce vrei! Distracție etc.. !

  2. Liviu Lambrino says:

    Draga Anca Aldea,

    Treceam intamplator prin reteta ta de oua cu iz de spanac (florentin) si de dragul celor care isi iau informatiile culinare de aici, as vrea sa iti spun ca:
    1.bechamel + branza = sos Mornay numai daca adaugi si galbenus de ou.
    2. in bechamel ai nevoie si de niste ceapa
    3. branza gruyere este cea folosita cu predilectie in Mornay (semi-dura) tocmai din cauza capacitatii ei de a se topi frumos.

    In rest sunt sigur ca ce ai facut tu are gust foarte bun. Succes pe mai departe!

    1. Dacă tot eşti tipicar, zi-i fetii’ să ataşeze şi o foaie de dafin şi nişte cuişoare la ceapă. :)

  3. Anca Aldea says:

    Bună Liviu.
    Mulțumesc pentru feedback. Varianta clasică de sos Mornay este cu Gruyere și gălbenuș, perfect adevărat. Practic însă, sunt acceptate mai multe variante, cu diverse brânzeturi tari și răzuibile, cu sau fără gălbenuș.
    Cât despre bechamel, ceapa este la fel de importantă ca și vițelul sau cimbrul, dacă pleci de la Escoffier. Doar că marea majoritate a rețetelor actuale nu mai implică decât lapte, unt, făină și nucșoară.

  4. Anca Aldea says:

    update:
    1. varianta de sos Mornay îmi aparține și nu este cea clasică (care ar fi implicat gălbenuș de ou)
    2. timpul de gătire pentru bechamel este orientativ, ideea este să fie gătită făina.

  5. Foarte bun! O idee pentru sfârșitul de săptămână. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close