Și-am încălecat pe-o coadă de ridiche…

381

– Rup cozile la ridichi? zise domnul din piață.

– Lăsați-le că am nevoie de ele, zic eu.

– Da’ aveți iepuri?

– Nu, fac mâncare din ele.

O doamnă de vreo șaizeci de ani, vecina de masă a vânzătorului de ridichi zice:

– Sunt foarte bune cozile de ridiche, mama făcea mâncare din ele.

Aha! … Carevasăzică am avut ceva tradiții culinare și le-am pierdut! Acum credem că tot felul de crudități, ca și cozile de ridiche sau frunzele de conopidă, sunt gunoi sau, în cel mai bun caz, hrană pentru animale.

Cu gândul că verdeața comestibilă tot verdeață e și dacă nu-i de-a lui Popeye, m-am apucat să fac o plăcintă cu brânză și cozi de ridiche, inspirată din greceasca spanakopita.

placinta-cu-cozi-de-ridiche

Într-o tigaie am călit ceapa verde cu tot cu cozi, după care am adăugat cozile de ridiche cu tot cu frunze. Înainte de asta am spălat bine cozile, pentru că nisipul nu face parte din rețeta asta. Am așteptat până când frunzele s-au înmuiat și apa s-a evaporat. Apoi am pus verdeața deoparte până când s-a răcit cât să o pot ține în mână. Cu un cuțit, am tocat verdeața împreună cu niște mărar pe care nu l-am gătit și am amestecat totul cu brânză telemea. Folosind mâinile, am frământat până am obținut o pastă și am adăugat două ouă la compoziție.

placinta-cu-cozi-de-ridiche

Într-o formă de tort am început să clădesc foile de plăcintă una peste alta, ungând fiecare strat cu unt topit. Când am ajuns la jumătatea foilor, am turnat amestecul de brânză cu verdeață în formă și am acoperit cu cealaltă jumătate din foi. Bineînțeles că nu am uitat nici de data aceasta că fiecare foaie trebuie să fie mângâiată de unt. Foile de pe margine le-am rulat în formă cilindrică și după ultima “ungere”, am copt plăcinta la 180 de grade timp de 20 de minute.

Pentru că muza a fost grecoaica spanakopita, am servit plăcinta împreună cu iaurt grecesc și măsline kalamata.

placinta-cu-cozi-de-ridiche

Cantitățile:

500g telemea

3 legături de ridichi

2 ouă

1 legătură ceapă verde

1 legătură mărar

400g foi de plăcintă

Se face o cremă din brânză, ouă, mărar împreună cu ceapa verde și cozi de ridiche călite. Amestecul umple o plăcintă făcută din foi unse cu unt topit. Se coace la 180 grade timp de 20 de minute.

placinta-cu-cozi-de-ridiche

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

Join the Conversation

  1. La asta chiar ca nu m-am gandit. Coditele de la ridichi le rupe vanzatoarea in piata de cand ma stiu. Ce alte verdeturi or mai fi comestibile si noi le aruncam? As face o placinta greceasca. Sa incerci cu frunze de vita, branza, si orez. dementiala.

  2. Arata excelent! In weekend am sa fac si eu!

    1. Să ne zici cum iese ;)

  3. E delicioasa! Am facut reteta si sunt tare incantata de ea! O trec in retetar <3

    1. Mă bucur că ți-a placut :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close